Tenerife: Meget mere end sol, strand og ølbarer

Af MOGENS HANSEN

Tenerife og de andre kanariske øer er for de fleste danskere forbundet med badeliv, konstant solskin, total afslapning og aftenhygge på barer og restauranter. Bestemt: Sådan kan det være at holde ferie på de spanske øer ud for Marokkos vestkyst. Men Tenerife er også en mangfoldighed af andre oplevelser, især varieret, voldsom natur og en dramatisk forhistorie.

Bo i havnebyen Puerto de la Cruz

tenerife
En statue af en fiskerkone markerer det originale liv i Puerto de la Cruz. Foto: Mogens Hansen

De fleste turister bor på sydkysten, men prøv hellere havnebyen Puerto de la Cruz på nordvestkysten. I dag er byen – som resten af øen – præget af turisme, men den har også bevaret en del af sit oprindelige udseende. Her er gamle huse og bygninger samt smalle gader med en hyggelig stemning. Indkøbs-, spise- og drikkemulighederne er endeløse, men der er også interessante besøgssteder som San Felipe-fæstningen fra den spanske kolonitid i 14-1500-tallet, et arkæologisk museum, en botanisk have og den zoologiske have Loro Parque.

tenerife
Strandene ved Puerto de la Cruz består af sort lavasand. Foto: Mogens Hansen

Det mest slående ved at vælge nordvestkysten frem for sydkysten er den frodige natur, som præger nordøen, mens sydøen er gold og tør. Regn falder især mod nord, og derfor er de nordlige og nordvestlige områder dækket af skov og marker med bananer som den mest udbredte afgrøde. Skovene minder om regnskove, men her kaldes de laurbærskove. I skovene og bjergområderne er der masser af vandremuligheder, og i maj holder Tenerife en vandrefestival.

tenerife
Vandring blandt usædvanlige vulkanrester på det nordlige Tenerife. Foto: Mogens Hansen

Vulkanen, som er Spaniens højeste bjerg

Fra Puerto de la Cruz er der i klart vejr udsigt til Spaniens højeste bjerg, vulkanen Teide på 3.718 meter, som ligger centralt på Tenerife. Fra Puerto de la Cruz er der gode veje op til vulkanområdet, men de fører kun op i godt 2.000 meters højde, så hvis man vil helt op på vulkantoppen, må man gå derop eller tage en svævebane. Den bringer gæsterne op i 3.555 meters højde, så de sidste næsten 200 meter opad foregår til bens.

For at beskytte naturen er der begrænsninger på, hvor mange der får lov at nå Teides top, men de heldige har i klart vejr en enestående udsigt over Tenerife og til naboøerne, bl.a. Gran Canaria. Går man rundt på vulkanen, skal man tage sig i agt for, at på toppen er der kun halvt så meget ilt i luften som ved havoverfladen. Tag også varmt tøj med, for i vulkanområdet er der betydeligt koldere end de 20-30 grader, der de fleste dage året rundt er ved Tenerifes kyster.

Kører man sydpå fra Teide, bør man gøre et stop ved de spøjse klipper, der ses på billedet øverst. Stedet hedder Las Roques de Garcia. Klipperne er kastet ud fra vulkanen under et udbrud, og siden har vind og vejr nedbrudt dem og givet dem et mærkværdigt udseende. Ikke underligt, at Las Roques er et af de mest fotograferede steder i Spanien.

tenerife
Mumificerede rester af en guanche. Foto: Mogens Hansen

Mangfoldig og drabelig historie

De første tegn på menneskelig tilstedeværelse på De Kanariske Øer dateres til 2.500 år før Kristus, men den nyere historie begynder i 1400-tallet, da spanierne erobrede og koloniserede øerne, senest Tenerife i 1494.

De oprindelige beboere hed guancher, og de levede som stenalder-mennesker helt op til den spanske erobring. Guancherne blev nedkæmpet og udryddet, men der er interessante spor efter dem. Det får man især et godt indblik i ved at besøge det arkæologiske museum i Tenerifes hovedby Santa Cruz. Her er bl.a. mumificerede rester af guanche-skeletter, hvoraf nogle er fra det tredje århundrede.

tenerife
Statuer af guanche-høvdinger i Candelaria. Foto: Mogens Hansen

I byen Candelaria på Tenerifes østkyst står ni bronze-statuer af guanche-høvdinger. De er klædt og bevæbnet, så man får et godt indtryk af, at selv om de levede for kun 5-600 år siden, så var deres levevis som i stenalderen. Ved statuerne ligger Candelarias basilika med en alter-figur, hvis original blev fundet af guancher i 1390. I dag er figuren en kopi, men den regnes som De Kanariske Øers skytshelgen. Det trækker årligt 2,5 millioner besøgende til basilikaen.

Lord Nelson, Franco og Thor Heyerdahl

I nyere tid har tre kendte personer trukket historiske spor på Tenerife.

Den britiske admiral lord Nelson angreb i 1797 Santa Cruz med sin flådestyrke. Briterne tabte slaget, og Nelson fik skudt sin højre arm delvist af. Denne begivenhed markeres med et monument på havnepromenaden i Santa Cruz og på byens militærmuseum, hvor kanonen, der skød Nelson i armen, står udstillet.

Francisco Franco, den senere spanske diktator, var kommandant på De Kanariske Øer, og herfra indledte han sit oprør mod det spanske demokrati i 1936. Det resulterede i en tre år lang spansk borgerkrig, som Franco vandt, og hans diktatur varede til hans død i 1975. Et monument for de faldne i borgerkrigen står på Plaza de Espana i Santa Cruz.

Thor Heyerdahl, norsk etnograf og opdagelsesrejsende, grundlagde museet Piramides de Güimar i 1998. Her er sten bygget op i pyramideform, som minder om lignende konstruktioner i Sydamerika. Heyerdahl mente, at der var forbindelse mellem De Kanariske Øer og Sydamerika længe før, Columbus opdagede Amerika i 1492.

Mere uddybende artikler om Tenerife kan læses i Kristeligt Dagblad fra 23. og 30 juni 2018.

tenerife
Frodigheden på Tenerifes nordvestkyst er overdådig. Foto: Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen