Af MOGENS HANSEN
Muiderslot ligger umiddelbart øst for Hollands hovedstad, Amsterdam. Det er et af landets smukkeste og mest velbevarede slotte fra Middelalderen. Dramatiske begivenheder har fundet sted her, men i dag er slottet et nationalt museum med mange ting at se på og mange oplevelser for besøgende i alle aldre.
Dramatik i Middelalderen
Muiderslots historie begynder i 1280’erne, da grev Floris V byggede et stenslot ved Vecht-flodens udmunding i havet. Herfra kunne greven kontrollere og fortolde skibstrafikken ad floden til den betydningsfulde handelsby Utrecht. Men allerede i 1296 endte Floris V’s slotseventyr, da han blev beskyldt for at have voldtaget hustruen til Gerard van Velzen. Van Velzen fik med andres hjælp Floris V buret inde på slottet, og da han forsøgte at flygte, slog Gerard van Velzen ham ihjel med 20 knivstik.
Året efter overtog Utrechts ærkebiskop Muiderslot, men i 1300 blev det jævnet med jorden, og der gik trekvart århundrede, inden det igen blev genopbygget efter de oprindelige tegninger. Senere fulgte mere fredelige tider, da en forfatter i 1600-tallet overtog slottet og brugte det til kulturelle sammenkomster, ligesom han bl.a. udvidede slottets smukke haver.
I slutningen af 1700-tallet blev slottet brugt som fængsel, siden forladt, og så indtrådte forfaldet. I 1825 var der planer om at rive slottet ned, men den hollandske kong William I forhindrede dette. I 1878 blev det nationalt museum, og i årene efter blev der samlet penge nok til, at slottet kunne genopbygges, så det i dag fremstår som det storslåede bygningsværk, det oprindeligt var.
Oplevelser fra fortiden
Indvendigt er rum og køkkener genskabt, som de så ud i 1600-tallet, og der er våben og rustninger fra Middelalderen. Besøgende på Muiderslot kan komme på forskellige rundture: Tårn-ruten fokuserer på slottets forsvar. Hvem var fjenden, hvordan kunne kan genkendes, hvordan forsvarede man sig mod ham? Ridder-ruten fortæller historien om Floris V, og i arsenalet ser man våbensamlinger. Turen, der hedder “De gyldne år” fokuserer på 1600-tallets kultur med bl.a. malerier og møbler.
En tur i slottets haver handler også om 1600-tallet, og her kan man se på grøntsager og krydderurter, som var populære dengang. Også en blommehave pynter Muiderslots omgivelser. Endelig er der et område, som fortæller om vands store betydning for forsvaret af Amsterdam. Muiderslot har været en del af fire vandforsvarslinjer, herunder den yngste “Stelling van Amsterdam”, en række af forter, som i dag er på Unescos verdensarvsliste.
Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980.
Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten.
Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP.
Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk.
Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister.
"Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"
Mogens HansenKommentarer lukket til Hollands svar på fregatten Jylland
Af MOGENS HANSEN Det tremastede handelssejlskib Batavia blev bygget i 1628. Skibets historie blev kort og uhyre dramatisk, men i dag kan man se og besøge en kopi af skibet i fuld størrelse på Bataviawerf i Flevoland, som er et
Mogens HansenKommentarer lukket til En storby med kun 40 år på bagen
Af MOGENS HANSEN De fleste af Europas storbyer har rødder langt tilbage i historien. Almere i Holland er en undtagelse. Dens første bygninger blev opført i 1976, og i dag – godt 40 år senere – har kommunen rundet 200.000
Karin Møller-OlsenKommentarer lukket til December i Amsterdam med kunst, fietsers, brom-fietsers og en svingtur ud over 21. etage
Skeptisk hævede øjenbryn er en almindelig reaktion, når jeg fortæller, at det hollandske ord for cykler er fietsers med skarp i-lyd. Og at knallert naturligt nok hedder brom-fietser. Men her kommer det altså sort på hvidt. Direkte fra december i
Selv om man har langt over 300 år på bagen, kan man stadig være rask, rørig og spille en rolle i et højteknologisk samfund. Det kan man forvisse sig om ved at besøge Molenmuseum; en fortidig vindmøllepark 35 kilometer nord for Amsterdam og et af de mange fascinerende kapitler i historien om hollændernes kamp mod havet.