Jasper og Banff Nationalparker i de canadiske Rocky Mountains er tilsammen større end Jylland og her møder du naturen i al sin malende og storslåede skønhed.På grænsen mellem to af Canadas største nationalparker Banff og Jasper ligger Columbia Icefield på omkring 325 km2 og med tre store gletchere, der føder de tre store floder Columbia, Athabasca og Saskatchewan. 

Jeg er ved at stige om bord på en specialbygget bus med seks knap to meter høje hjul og cirka en meter brede. Disse genosaurlignende busser bringer turisterne helt op på gletcheren i 2500 meters højde fra Columbias Icefields besøgscenter 4 km borte ved hovedvejen. Fra centret krydser vi over gletscherfoden med sten og grus, som isen har skubbet foran sig i millioner af år. Guiden fortæller om geologien og om isen på gletcheren, der nogen steder er 365 meter tyk, blandt andet som følge af et snefald på op til syv meter om året. Men den globale opvarmning mærker man også her oppe på Athasbasca gletcheren, der indtil 1904 voksede, men siden har trukket sig flere kilometer tilbage. Geologerne frygter at fortsætter den globale opvarmning med samme tempo de næste 50 år som nu, vil gletcheren smelte inden år 2100. Derfor nyder vi turen mens det kan lade sig gøre.

                                                                                                                                         

Jasper og Banff Nationalparker i de canadiske Rocky Mountains er tilsammen større end Jylland og her møder du naturen i al sin malende og storslåede skønhed

Efter oplevelserne ved Columbia Icefield fortsatte jeg ad Columbia Icefield Parkway, der strækker sig 230 km fra byen Banff i Nationalparken af samme navn nord på mod byen Jasper, der ligger i den nordlige del af Nationalparken med samme navn.

Kører du tidligt om morgen kan du ikke undgå at se kronvildt, elge, bjerggeder og bjørne på strækningen. På vejen afløser det ene bjergtagende landskab det andet igen og igen med mere end 20 bjergtinder på over 3000 meters højde.  I højderne findes mere end 100 større eller mindre gletsjere, (isen er fra 100 til 325 meter tyk) søer, brusende elve, vandfald og grønne skove. Om vinteren er der meget koldt, og der kan falde op til syv meter sne om vinteren. Det højeste pas nord på ad vejen ligger ved Lake Petoy, det passeres i 1800 meters højde.

Athasbaca vandfaldet

På den videre tur nordover stoppede jeg ved Athabasca vandfaldet cirka 40 km før Jasper. Her pisker den flere hundrede meter brede flod sig gennem en cirka 10 meter bred slugt, hvor vandet i enorme skumsprøjt kaster sig ud over den omkring 25 meter høje klippevæg under en øredøvende larm. Floden har i øvrigt sit udspring i Columbia Icefield og fortsætter sit løb mod nordøst. Længere fremme løber floden sammen med forskellige andre floder blandt andet Peace river, Slave river og til sidst Mackenzie river. Hele systemet af disse floder løber ud i Ishavet, og er omkring 4200 km langt fra udspringet. Dette system af floder blev brugt af de mange opdagelsesrejsende, der i perioden fra begyndelsen af 1600- tallet og til begyndelsen af 1900- tallet udforskede og kortlagde Canada, som er verdens næststørste land efter Rusland.

Efter opholdet ved vandfaldet, hvor vi var heldige på vej til p-pladsen at se en sortbjørn inde i skovtykningen, fortsatte jeg mod Jasper. Jasper er trafik knudepunkt, dels med vejene nord syd og dels øst vest. Desuden kommer jernbanen fra Edmonton mod øst gennem byen. Den nåede Jasper i 1911. Der er tale om Grand Trunk Pacific Railways, som fortsætter videre helt ud til Stillehavet 700 km nordvest på ved Prince Rubert.

Jasper er opkaldt efter en pelsjæger Jasper Hawes, der anlagde en pels-andelsstation i dalen i 1813. I dag bor der knap 5000 mennesker i byen. Næsen 100 år senere gav Jasper også navn til Rocky Mountains største Nationalpark Jasper, der blev etableret i 1907.                                                                                                                                                                            

Flod under jorden

Nationalparken byder på mange attraktioner. Jeg besøgte to meget spændende områder, nemlig Malinge Lake og Medicine Lake, samt  var på en riverrafting tur på den lidt vilde Athabasca-flod. På køreturen til de to søer, der ligger begge i cirka i 1700 meters højde fører en fin asfalteret vej til Malinge søen, hvor vejen stopper.  Jeg gjorde holdt ved Malingne slugten, hvor vandet løber i en underjordisk flod over en strækning på over 30 km. Her kan vi gå et langt stykke dybt nede i kløften ad en ikke helt ufarlige sti langs floden, hvor vandet nogle steder løber endnu dybere end hvor vi går. Vi ser hvordan vandet har boret sig ned i klippen igennem millioner af år, nogle steder er slugten over 60 meter dyb.  Slugten starter ved Medicine Lake –  denne sø er syv km lang og er forholdsvis lavvandet. Der er i virkeligheden tale om en geologisk sjældenhed forstået på den måde, at den underjordiske flod sidst på sommeren forsvinder i dybet. I sommermånederne er der om foråret en intens smeltevandafstrømningen fra sneen og gletcherne i de omkring liggende bjerge, men om i eftersommeren af tager afstrømningen og så forsvinder vandet fra søen.

De indfødte – 1. nations folket – som de kaldes i Canada –  har boet i området i tusinder af år og de kalder søen for Medicine Lake på grund af dette fænomen, hvor vandet forsvinder om efteråret og det troede de indfødte var noget overnaturligt.

Spirit Island

I og omkring søen er der masser af fødemuligheder blandet andet er der en stor bestand af regnbueørreder og bækørreder, ligesom der er både sorte og brune bjørne, hjorte, elge – som jeg så tre af – da de gik i vandkanten på søens modsatte bred.  Her er også rensdyr og bjerggeder og naturligvis ræve og ulve, samt flere typer af ørne.

Fra Medecine Lake fortsatte vi yderligere 14 km til Maligne søen.

Der, hvor vejen slutter, er der et besøgscenter med souvenirshop og restaurant, og herfra er det muligt at sejle cirka 14 km ad den 22 km lange sø til en lille ø ved navn Spirit Island. Søen ligger som nævnt i cirka 1700 meters højde og er omgivet af flotte bjergtoppe med is og sne –disse majestætiske toppe med grønne hovedsagligt nåletræer på skråningerne og hvide på toppen, spejler sig i det grønne krystal klare vand. Der er ørreder i søen, men på grund af det barske klima her i højderne er vandet ret koldt, da søen er frosset til 7-8 måneder af året, vokser ørrederne ikke ret hurtigt. Vi tager turen med motorbåden med overdækket tag ud til Spirit Island. Om øen fortælles legenden om det forelskede 1. nation par. De kom fra to stridende stammer, og da hendes far høvdingen fra den ene stamme opdagede forholdet, forbød han sin datter at komme på øen og møde sin elskede. Han fik imidlertid ikke noget at vide og vedblev med at komme tilbage til øen dag efter dag i hele sit liv i håbet om at se sin smukke kæreste. Hun kom imidlertid ikke og til sidst døde han på øen, hvor hans ånd opholder sig. Deraf navnet Spirit Island.

Rafting

Tilbage i Jasper tog jeg på en White Water rafting på Athasbaca floden, det var ret vildt. Vi blev i klædt redningsveste og skulle selv sørge for regntæt tøj til turen, der startede cirka 20 km syd for Jasper. I en store gummibåde gik det ned af floden, hvor een mand roede og sørgede for at der ikke opstod farlige situationer, men adskillige gange var der mindre strømfaldt, som gjorde at vi ikke kunne undgå at blive godt våde af flodvandet, når båden røg ned i et lille strømfald og dansede på de hvidskummende bølger hen over klipperne. En sjov og spændende tur, men man skal ikke være vandskræk for at tage turen.  I selve Jasper der andre seværdigheder blandt andet et hjemstavn museum og lidt vest for byen finder vi Canadas mest stejle og længste fritsvævende svævebane, hvor gondolerne har plads til 26 passagerer ad gangen. Denne stejle svævebane tager os op i knap 2300 meters højde på Whistler bjerget. Fra toppen er der en storslået udsigt over byen Jasper og dalene og bjergtinderne i alle retninger. I klart vejr kan man se omkring 100 km bort blandt andet til Rocky Mountains højeste bjerg, det næsten 4000 meter høje Mount Robson. 
Nede igen fra svævebaneturen var det tid til at afprøve en af byens mange dejlige restauranter. Jeg besøgte Inn Grill, hvor der forud en lang række fiskeretter, skaldyr, lammekød m.v. er grillstegte bøffer på kortet, og jeg fik en pragtfuld oksebøf med årstidens grøntsager og bagt kartoffel som tilbehør.

Selvom der ifølge Canadas Naturstyrelsen findes knap 400.000 sorte bjørne i Canada og omkring 26.000 grizzlybjørne lever de i et område cirka 210 gange større end Danmark. Alligevel er det muligt at se disse bamser, fordi de ofte søger ned langs vejene, hvor der er friske buske med bær og anden spiseligt hele sommeren igennem. Specielt omkring Jasper- ja ligefrem i gaderne, så vi bjørne flere gange samt hjorte og bjerggeder.  Som regel er bjørnen ufarlig for mennesker, men man skal ikke provokere den og rette sig efter advarselsskilte og ikke komme den for nær. Få brochurer om bjørne på landets talrige besøgscentre. Heri fortælles om hvordan man skal forholde sig, hvis man møder en bjørn.  

Men ud over bjørne er Rocky Mountains også levested for talrige andre dyr og fugle blandt andet elg, rensdyr, muldyr (en hjorte art)  elk (større end vores krondyr) bjergged , bighornfår , grævling, ræv, puma og jærv. Eksempelvis findes Nordamerikas største flokke af elge i Alberta og British Columbias skove.                                                                                                                                              

Peyto Lake i 1700 meters højde

Bjergkæden har adskillige høje toppe og kæder, eksempelvis  de højeste bjerg på knap 4000 meter, der ligger cirka 100 km vest for Jasper samt Mount Columbia på 3747 meter, der  ligger på Columbia Icefield cirka 75 km syd for Jasper. Totalt strækker bjergkæden Rocky Mountains sig fra det nordvestlige Canada gennem USA’s bjergstater til Mexico i syd; længde 4800 km, bredde 110-650 km.  

Rocky Mountains er tyndtbefolkede og uden større byer. Området dækkes hovedsagelig af nåleskov bortset fra højtliggende partier med blandt andet iskapper, gletsjere og alpin vegetation. Rocky Mountains blev oprindeligt dannet for 80 millioner til 55 millioner år siden. Lige siden har yderligere tektonisk aktivitet og erosion lavet de skulpturelle gletschere i The Rockies og dannet dramatiske toppe og dale. Især de nordlige skove udnyttes til tømmerhugst, mens kul, gas, olie og mineraler (kobber, jern, sølv, guld, bly, zink, uran og molybdæn) danner basis for en stedvis betydelig minedrift.

Lake louise

Fakta  boks Canada

9.9 mio. km2. verdens næststørste land

 40 mio. indbyggere

Hovedstad Ottawa

Største by Toronto 5 mio. indbyggere

Flere flyforbindelser fra Kastrup til Canada

Air Canada flyver daglig til Montreal

Billigste pris Cirka 4500 kr.

www.visit-canada.com

www.parkscanada.gc.ca

Calgary- den største by i Alberta med 1.2 mio. indbyggere
Comlumbia Icefield – her fra Gletcheren i 2600 meters højde
Krondyr

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 58 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam