En vikingeborg i Sverige – måske af dansk oprindelse


Af MOGENS HANSEN

Vil du opleve vikingetiden, er Trelleborg på Sveriges sydkyst et godt sted at besøge. Her fandt arkæologer i 1988 rester af Trelleborgen, en ringfæstning, hvis oprindelse nogle kilder angiver som slutningen af 900-tallet, da Harald Blåtand var konge af Danmark, som dengang også til dels havde magten i Sydnorge og Sydsverige.

Trelleborgen
Den østlige indgang til Trelleborgen. Foto: Mogens Hansen

Vikingerne var et magtfuldt folkefærd, som herskede over store dele af Skandinavien, England og Irland, og som også plyndrede og drev handel i en lang række vesteuropæiske kyst- og flodbyer, og som trængte langt ind langs floderne i Rusland og Sydøsteuropa.

Trelleborgen
Den genskabte træpalisade. Foto: Mogens Hansen

Men læser man den danske udgave af Wikipedia, sås der tvivl om Trelleborgens oprindelse. Her angives det, at Trelleborgen er bygget omkring år 800, altså længe før Harald Blåtands regeringstid, men dog stadig i vikingetiden. Borgen i Trelleborg sammenlignes mange steder med tilsvarende fæstningsanlæg i Danmark: Trelleborg ved Slagelse, Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense og Borrering ved Køge.

De danske borge er alle opført omkring år 980, altså da Harald Blåtand var konge. De danske fæstninger blev forladt omkring år 1000, mens Trelleborgen var i funktion et godt stykke ind i 1000-tallet. Også konstruktionsmæssigt afviger Trelleborgen fra de danske fæstninger, hvilket tyder på, at de ikke er bygget på samme tid.

Tvivlen om Trelleborgens oprindelse understøttes af bogen “VIKING – Ran, ild og sværd”, som er skrevet af arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet, Jeanette Varberg.

I bogen skriver hun: “To skånske borge er blevet regnet som ringborge, men Trelleborg i Skåne og Borgeby er betænkelige, fordi dateringen er usikker, og så har de ikke de øvriges symmetriske grundplan.” Et kort i bogen over Harald Blåtands borge og nøglebyer viser heller ikke Trelleborgen.

Trelleborgen
Udstilling i Trelleborgens museum. Foto: Mogens Hansen

Oplevelser på Trelleborgen

Disse usikkerheder ændrer dog ikke ved, at Trelleborgen er værd at besøge, hvis man vil opleve, hvordan livet var i vikingetiden. Når man kommer gående fra Trelleborgs centrum, ser man først en portbygning i træ, en jordvold og oven på den træpalisader, hvorfra vikingerne kunne bekæmpe fjender, som ville trænge ind i fæstningen. Det hele er genskabt, fordi der ikke blev fundet egentlige rester af borgen ved udgravningerne i 1988. Borgen var ringformet, men kun omkring en fjerdedel af volden og palisaderne er bygget op igen.

Trelleborgen
Runesten inde i fæstningen. Foto: Mogens Hansen

Bag volden er der bygget en vikingebosættelse, hvor man kan opleve folk i vikingeklæder tilberede kål, bage brød, væve tøj eller lave smedearbejde. Et hus er i vikingestil, hvor man samles omkring et bålsted, og hvor der laves mad, farves garn og fortælles historier. Uden for huset ligger en runesten. Et middelalderhus og et naturområde med dyr hører også til borgområdet.

I den vestlige ende af fæstningsområdet ligger et museum, hvis udstillinger fortæller Trelleborgens historie, viser arkæologernes arbejde og ting fra vikingetiden. Men da der ikke var meget tilbage, da stedet blev udgravet, er der en del ubesvarede spørgsmål: Hvad blev fæstningen brugt til? Hvem byggede den? Noget er dog sikkert: Trelleborgen blev opført på et strategisk vigtigt, højt punkt på vejen, der forbandt Østersøen med den dengang betydningsfulde by Uppåkra mellem nutidens byer Malmø og Lund. I museumsbygningen er der butik og café.

Til glæde for de besøgende finder der året rundt en stribe begivenheder sted. Her kan man høre foredrag, gå på marked, opleve vikingebryllup og se folk, klædt og bevæbnet som vikinger, gennemføre “Slaget om Trelleborgen”. Detaljer om begivenheder og åbningstider: https://www.trelleborg.se/sv/uppleva-gora/kultur/trelleborgen/.

Trelleborgen
Trelleborg er en hyggelig by med en stor havn, der har færgeforbindelser til Østersøens sydkyster. Byen har fået tilnavnet “palmernes by”, fordi det milde klima gør det muligt at lade palmer stå ude i sommertiden. Foto: Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen