Google Maps på Lars Tyndskids Mark

En velduftende rejsereportage langt ude fra udkants-Jylland

Google Maps har ofte hjulpet mig med at finde vej og til at finde navne på lokaliteter rundt om i verden – fx sidefjorde i det nordlige Svalbard, små landsbyer på bjergskråninger på skisportssteder og skumle gyder i storbykvarterer.
Og tak for det, Google!
Kan Google Maps virkelig kan finde alt?
Jeg beder Google Maps finde Lars Tyndskids Mark.
Bingo! Et kort dukker op på skærmen. Den kendte røde dråbe med den sorte prik peger på et restaurant-symbol og navnet på den lokalitet, jeg søgte.
Jeg zoomer lidt ud og ser til min overraskelse, at Lars Tyndskids Mark oven i købet ligger i det sydvestlige hjørne af min hjemkommune, Herning.
Intet er mere oplagt end af aflægge seværdigheden et besøg.
Solen skinner, der er 18 grader varmt. Der er dømt søndagstur til Lars Tyndskids Mark.

Vinterbyg og dybe vejrtrækninger

Garmins gps-kort er ikke opdateret med den midtjyske attraktions beliggenhed, men hvad gør det? Google oplyser, at marken findes i forlængelse af Mosegaardsvej, der ender i et T-kryds lidt norden for metropolen Sønder Felding.
Jeg nærmer mig udflugtsmålet fra vest og skuer ud over en nyligt sået mark – sandsynligvis vinterbyg, der står i snorlige rækker i retningen nord-syd. Jeg forlader køretøjet med frygt for at blive ramt af en voldsom stank, men alt dufter behageligt, så jeg tager nogle dybe vejrtrækninger for at få frisk luft i lungerne. Den slags skal ikke overdrives. Jeg har trods alt ofret en middagssøvn for denne naturoplevelse!
Fra oven lyder det, som om en flok gæs er på træk, men de slår sig ikke ned her. Kursen er vestlig. Måske er de på flugt. Der er kun fem uger til Mortens aften.
Restauranten er ikke til at få øje på, men den kan jo være revet ned, eller måske er den kun i projekteringsfasen.
Jeg beslutter mig for at spørge lokalbefolkningen, men først kører jeg en tur rundt om dette stykke udkants-Jylland. Fra den befærdede Sdr. Feldingvej kører jeg til højre ad Kirsdalsvej, og det slår mig, at her er jo smukt! Asfalten og tre vindmøller er det eneste, der ikke er grønt under den lyseblå himmel.
Her ku’ man slå sit campingbord op og spise frokost midt på vejen uden at blive forstyrret!

 

Et lorte-interview

Til højre ad Drogstrup Mark, der er en lang grusvej med et par gårde. For enden ligger en transformatorstation. Til højre ad Birkebyvej og derefter ud på Sdr. Feldingvej igen.
Jeg standser ved noget, der ligner et markskel.
Jeg vil gerne interviewe Lars Tyndskid.
En blå New Holland-traktor kommer trækkende med en enorm rød vogn. Jeg forsøger at få chaufføren til at stoppe, så jeg kan spørge om vej til Tyndskids farm, men han hilser bare og tøffer videre.
Jeg drejer ind ad Mosegaardsvej og møder kort efter en mand med en meget voksen hund.
– Dav. Ved du, hvem der ejer marken derovre?
– Jow.
– Ved du, hvor han bor?
– Næj.
– Hedder han Lars?
– Vi kalder ham Prutte.
– Hvor kan jeg lede efter ham?
– Prøv inde på sygehuset. Han har altid diarré.
– Har han marker andre steder.
– Den omme bag træerne er osse hans. Den med den store gylletank.
– Må jeg få at vide, hvad du hedder?
– Jeg hedder Lars.
Manden trækker af sted med sin hund – uden at samle op efter den.

Lars Tyndskids baggrund

Jeg er kommet hjem og er straks gået i gang med dybdeborende research. Jeg vil vide, hvem Lars Tyndskid er. Er han gift, har han forældre og børn? Går efternavnet i arv?
Jeg søger på wikipedia – uden held. Men Google hjælper igen. Jeg henvises til Spademanns Leksikon – http://spademanns.wikia.com/wiki/Lars_Tyndskids_mark
hvor jeg blandt andet får at vide, at Lars har et vist samarbejde med nabokommunen.
“Lars’ økonomi hænger i en tynd tråd op igennem den sidste del af 1980’erne, og han ser sig tvunget til at indgå en aftale med Skjern Kommune, der ønsker at anlægge et rør-afførings-anlæg med udløb på Lars’ mark. Pengene bruger han i hemmelighed til at opkøbe andre marker rundt omkring i landet …”
og “Tidligere har Skjern Kommune i øvrigt investeret i et større rør-afføringsarbejde, der leder alt lort fra Tarm over Skjern, Borris og videre nord for Sønder Felding direkte ind på Lars’ mark.”
Ofte slutter rejsebeskrivelser med en rutevejledning. I dette tilfælde henviser jeg til Google Maps.

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen