Af MOGENS HANSEN

Norge blev fra den 15. juni 2020 igen åben for danske turister, men er desværre igen lukket et stykke tid pga. corona. Her fokuserer vi på det vestlige og sydlige Norge, hvor store oplevelser for alle aldersklasser igen vil blive tilgængelige. Området indbyder altså til familieferie, og det er relativt nemt at komme derop. Fjord Line har færge fra Hirtshals til Stavanger og Bergen. SAS flyver fra Kastrup til Stavanger og Bergen, og DFDS sejler fra den 25. juni på ruten København-Oslo, nu med stop i Frederikshavn. Fra Hirtshals kan man også sejle til Kristiansand, Larvik og Langesund, men tjek selv hos Fjord Line og Color Line for åbningsdatoer og afgangstider.

Bergen med en stor historisk fortid

Vi lægger ud i Bergen, som er Norges næststørste by efter hovedstaden Oslo. Bergen har omkring 280.000 indbyggere, og fra grundlæggelsen i 1070 til 1600-tallet var Bergen i en lang periode Nordens største by. Det skyldes tilknytningen til det tyske Hanseforbundet, som dominerede handlen i Nordsø- og Østersøområdet i flere hundrede år.

Den tid kommer man tæt på ved at gå rundt på Bryggen i Bergens inderhavn (billedet øverst). Her ligger mere end 300 år gamle træbygninger med smukt malede gavle, der vender ud mod havnen. I dag er området fyldt med butikker, cafeer og restauranter. Længst mod syd ligger Det Hanseatiske Museum, men bygningen er i øjeblikket under omfattende renovering, så en del af udstillingerne er flyttet lidt længere nordpå til Schøtstuerne.

Bergen har flere andre museer, musikfestivaler, fiskemarked, akvarium, og man kan tage på sejlture i fjordene, vandre i fjeldene, lystfiske og nyde at gå rundt i Gamle Bergen med flere hundrede år gamle træhuse. En kabelbane fører fra midtbyen op til plateauet Fløyen, hvorfra der er flot udsigt over byen, fjordene og fjeldene. Bryggen i Bergen er på Unescos verdensarvsliste på grund af sin historiske fortid.

Fjord, fjeld, fos

Fjord, fjeld, fos under en sejltur nord for Bergen. Foto: Mogens Hansen

En spændende tur fra Bergen går nordpå med katamaranskib på Osterfjorden til området Mostraumen. I begyndelsen er fjorden bred og fjeldene forholdsvis lave. Men efterhånden snævrer fjorden ind, og fjeldene bliver højere og mindre bebyggede. Fra skibet kan man nyde synet af smukke landsbyer, landbrug og ikke mindst masser af vandfald (fosser), hvis store vandmængder plasker ned i fjorden.

Frugtplantager præger fjordområdet i Hardanger. Foto: Mogens Hansen

Østpå fra Bergen er der endnu mere flot natur at opleve langs og omkring Hardangerfjorden. Noget, der imponerer og formentlig overrasker, er de mange frugtplantager på fjeldsiderne. Har man ikke været her før, forventer man næppe omfattende frugtavl så højt mod nord, men den har sin baggrund i det milde klima, som Golfstrømmen giver området, ikke mindst dybt inde i fjordene. Flere steder produceres der cider af frugten, og en nyhed i år er, at man kan tage på cidersafari, besøge frugtgårdene, smage cideren og overnatte på fjordhoteller.

Hurtigsejlende RIB-båd tager turister rundt i fjordene. Foto: Mogens Hansen

Byen Northeimsund har et maritimt museum (Hardanger Fartøyvernsenter), hvor man kan se byggeri og restaurering af gamle skibe og både, rebslageri og traditionelt smedearbejde. Fra byen udgår en katamaranfærge, som anløber små byer og kommer ind i flere sidefjorde. Fra byen Eidfjord kan man tage en sejltur i RIB-båd (højhastigheds-gummibåd) og fra vandet nyde synet af vilde geder, ørne og sæler. Få kilometer væk, men højt over Eidfjord ligger Vøringsfossen på kanten af Hardangervidda Nationalpark. Fossen (vandfaldet) falder i alt 182 meter med et frit fald på 145 meter og er en af Norges største turistattraktioner. I Øvre Eidfjord ligger Norsk Naturcenter Hardanger, hvor der er lagt vægt på at fortælle om samspillet mellem miljø og kultur.

Dyrepark med alsidige oplevelser

En tur med sørøverskibet er en spændende oplevelse i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Mogens Hansen

Rejser man til eller fra Kristiansand, bør man ikke overse, at byen huser en stor attraktion. Vi taler om Dyreparken, som både er en zoologisk have og et sted med en mangfoldighed af andre oplevelser.

Dyreparken dækker 663 hektar fyldt med klipper og grønne områder. Dyrene fra det meste af verden er ikke “indespærret” i bure som i andre zoologiske haver, og når man går rundt i parken, føler man flere steder, at man som gæst er bag indhegning, mens dyrene har store frirum. Dyrene er inddelt i geografiske områder som Asien, Afrika, Nordisk vildmark og Junglen, og der er et utal af dyrearter. Man kan gå rundt i parken på egen hånd, men hver dag er der også en række præsentationer af dyrene.


Foruden dyreområderne har parken en stribe andre oplevelsessteder som Kardemomme By, Hakkebakkeskoven, Cirkus Jesper, sørøverlandsbyen Abra Havn, et badeland og Kjuttviga, hvor børn kan køre i små biler og sejle med færge, Bådbasaren og Kaptajn Sabeltands Verden. Man kan ikke se det hele på én dag, så Dyreparken har flere overnatningsmuligheder. Et godt sted at overnatte er sørøverlandsbyen, hvor man om morgenen bliver vækket af “sørøvere”, som man bagefter kan komme ud at sejle med på et sørøverskib.

Et fyrtårn med en dramatisk fortid

Lindesnes fyr på Norges sydspids. Foto: Mogens Hansen

Godt 80 kilometer vest for Kristiansand ligger Norges sydligste punkt, Lindesnes. Her blev Norges første fyrtårnslys tændt i 1656. I 1915 byggede man på klippen højt over havet et ca. 16 meter højt støbejernstårn, udstyret med en fransk linse, hvis lys i klart vejr kan ses 37 kilometer væk.

Fra Lindesnes er der omkring 130 kilometer til Hanstholm i Danmark, og under Anden Verdenskrig anlagde den tyske besættelsesmagt begge steder kanonstillinger, som skulle forhindre allierede skibe i at trænge ind i Skagerrak, Kattegat og Østersøen. Begge steder er der stadig rester af de tyske militæranlæg, og udstillinger på Lindesnes fortæller krigshistorien. Lindesnes blev angrebet flere gange under krigen, men den mest dramatiske begivenhed var, da allierede fly i 1942 sænkede skibet “Palatia” ud for Lindesnes. Antagelsen var, at skibet var fyldt med tyske tropper, men de ombordværende var primært sovjetiske krigsfanger. Omkring 960 omkom ved angrebet.

Mere information kan findes her: www.fjordnorway.com, www.dyreparken.no, www.visitsorlandet.com

Mere detaljerede artikler om de nævnte besøgssteder blev bragt i Kristeligt Dagblad 18. januar 2020, 3. august 2019, 1. december 2018 og 20. oktober 2018. Artiklerne kan søges i avisens elektroniske arkiv.

Vær opmærksom på, at både Danmark og Norge i november 2020 skærpede reglerne for danskeres rejse til Norge på grund af frygten for smitte af corona fra mink til mennesker. Tjek rejsevejledningen på Udenrigsministeriets hjemmeside: www.um.dk

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen