Hurtigruten – Verdens smukkeste Sørejse

Med Hurtigruten oplever man 2500 sømil norsk kyst på 12 dage

Det gode skib M/S Trollfjord ligger ved Nøstetkajen i Bergen, og næsten 500 passagerer fra mange lande er på vej om bord. De fleste skal med Hurtigruten på “Verdens smukkeste Sørejse” til Kirkenes og retur til Bergen med anløb i 34 havne i løbe af 12 dage.
Den klassiske norske sørejse gennemføres 365 gange om året med 12 skibe, der er i fast drift på ruten. M/S Trollfjord er et af de største og mest komfortable. I dag er der næsten udsolgt, men i skibets reception oplyses det, at der er et par ledige suiter. Dagens tilbud er på 35.000 norske kroner mod normalt 89.000 kroner.

12 dages krydstogt langs kysten

Det er det grå guld og det skinnende, lyse platin, der går om bord her ved 18-tiden. Nogle går direkte til kahytten for at hvile lidt inden afsejlingen og aftensmaden, der dog allerede er klar – blandt andet i Saga-restauranten.
De fleste trisser rundt og ser på deres hjem for de næste 12 dage. Andre passagerer skal bare med en enkelt eller nogle få dage, for Hurtigruten er en vigtig del af Norges infrastruktur. Høje, langstrakte fjeldkæder forhindrer, at man kan køre bil mellem kystbyerne, så ofte er det nemmere og billigere at rejse med Hurtigruten. Skibene medbringer også fragt til havnebyerne, og skibene er i mange tilfælde småbyernes eneste forbindelse til omverdenen.

Bergen er kendt eller berygtet for, at det regner 300 dage om året. I dag er himlen blå, og det er en af de varmeste dage i årtier. Mange rejsende har slået sig ned i en blå liggestol på Dæk 9. Nogle sydeuropæere tror, at solen snart går ned, selv om den fortsat står højt på himlen. Det er midsommer, og selv her i det sydlige Norge er der mange timer til solnedgang.
Skibets barer er naturligvis åbne, men prisniveauet begrænser sikkert omsætningen, selv om priserne ikke er højere end på barer og restauranter på land.
Klokken 19.45 annonceres afrejsen klokken 20, og der tilbydes afrejse-champagne. Enkelte benytter sig af tilbuddet på et glas bobler til 99 kroner.

Sail Away

Fortøjningstrosserne slippes, mens David Grays hit fra 1998 Sail Away with me Honey lyder fra højttalerne. Han afløses af irske Enya, der synger den gamle keltiske sang Orinoco Flow, som hun i 1988 kaldte Sail Away. Hendes version er vi åbenbart mange, der har et anstrengt forhold til.
Til gengæld er det interessant at overvære, at en af skibets store, robuste redningsbåde hejses ombord efter en øvelse i og uden for havnen.
M/S Trollfjord er 135 meter lang og har plads til 822 passagerer, dog ikke alle overnattende.

Hurtigruten sætter en ære i at servere mad med lokale islæt. Konceptet hedder Norway’s Coastal Kitchen, så her i Bergen serveres byens populære fiskesuppe. Opskriften er langt fra hemmelig. Den er snart 100 år gammel, og Ragnvald fra Rørvik, der samlede urter til sine forældre, der leverede fisk til Hurtigruten, leverer suppen til buffeten.

Masser af kortrejst mad

Buffeten bugner af mad, der med et fantastisk norsk udtryk er kortrejst. Det betyder, at vejen fra producent til kok – fra jord til bord – ikke har været lang. På Hurtigrutens skibe er det meste af maden fremstillet af lokale råvarer, der leveres af producenterne, når skibene er i havn.
På buffetbordene er hellefisk og smalahove, der er det norske ord for fårehoved. Hovederne leveres af Ivar L. Løne i Voss, en times kørsel fra Bergen. For at blive spiselig skal et fårehoved først svides og derefter røges, tørres og koges.
Middagen kan sluttes af med fx den norske blåskimmelost Kraftkarl, der netop har vundet VM i ost og dermed gjort Bergen til værtsby for næste VM. Vinelleis med friske norske jordbær er et alternativ – eller et supplement.
Da buffeten lukker inviteres passagerne til informationsmøde hos skibets ekspeditionsteam, der orienterer om mulighederne for oplevelser undervejs. Hurtigruten præsenterer 90 udflugter på 12-dages rejsen.

Hurtigruten

Imens glider vi næsten lydløst forbi storslået natur. Hurtigruten har eksisteret i 125 år, og ruten gennem skærgården har været fast næsten lige så længe.
Vi sejler gennem sunde med kort afstand til klippekyster på begge sider. Hastigheden er lang fra topfarten på 15 knob (28 kilometer i timen), så der er rigelig tid til at nyde landskaberne. Nyd synet af fiskende havnefugle, mens solen sniger sig ned mod havet i horisonten.
I morgen tidlig venter jugendstilbyen Ålesund og mange nye oplevelser.

 

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen