Vikingernes nye jarl kåret i drabeligt slag

Bork Vikingehavn tiltrækker historieinteresserede turister fra hele Europa

Af Bent Bernardi Sørensen

– Den gamle jarl er død!
– Vi skal vælge en ny jarl.

En kandidat til ledertitlen foreslår med stor selvtillid sig selv, men udfordres straks af en anden.

To grupper vikinger står over for hinanden på kamppladsen i Bork Vikingehavn. Cirka 2000 mennesker følger fra voldene striden om at blive den nye høvding og inddrages også i afstemningen, der åbenbart ender uafgjort.
Vikingesamfundets lovskriver kaldes ind, men heller ikke han kan finde en løsning.

Den ene kandidat foreslår et kompromis:

– Jeg bliver jarl, og du får ikke en skid!

Lovskriveren beordrer kandidaterne til holmgang, og to bejlere kæmper indædt med skjolde og sværd, og snart blander de andre vikinger sig i tvekampe. Cirka tyve mænd og tre skjoldmøer hugger med sværd, stikker med spyd, råber og skriger og parerer med skjolde.

En efter en falder kæmperne, men med de gamle guders hjælp vækkes de alle til live.

Et vikingeband med trommer og piber marcherer rundt, og musikken er med til at piske stemningen i vejret. Krigerne går i gang med anden halvleg, der er endnu mere drabelig end den første. Fairplay var åbenbart ikke opfundet i vikingetiden.

En kæmpe støder en modstander til jorden og planter sit lange spyd gennem den faldnes krop. Livagtigt ser det ud, men der flyder intet blod. Vikingerne, der kommer fra forskellige lande, er dygtige skuespillere og giver en flot demonstration i kampteknik.

Den første jarl-kandidat er efter slaget den eneste overlevende, og man når lige at tænke, at vinderen ikke har nogen at være jarl for, men så viser de gamle guder igen deres evner og vækker endnu engang alle til live.

Men forestillingen er ikke slut. Vikingerne deler sig i fire grupper og stormer hujende og med løftede våben ud mod publikum på de fire volde. Især de yngste, der selv er bevæbnede med sværd og skjold, er begejstrede, og bagefter stiller vikingerne sig til rådighed til fotografering til hundreder af fotoalbums – og minder for liver for børnene.

Tusindvis af tilskuere

Bork Vikingemarked er en international begivenhed hvert år anden weekend i august. I 2019-udgaven med cirka 250 vikingerne og 6500 betalende gæster, der besøgte værksteder og boder.

Bork Vikingehavn er et levende museum under Ringkøbing-Skjern Museum. I det sydøstlige hjørne af Ringkøbing Fjord ligger et vikingeskib ved en mole og i havnekvarteret findes adskillige små håndværkerhytter, hvor besøgende dagligt kan lære noget om de gamle håndværk. På markedsdagene er tilbuddene og oplevelserne mange gange større.

De fastboende vikinger fortæller historier og laver mad, der farves klædestof og sys tøj, og værktøj fremstilles og repareres i de rekonstruerede huse, når vikingetiden gøres levende.

Den lille smedje er inspireret af et hus med vægge af pileflet, der blev fundet i Snejbjerg ved Herning. Værktøjet minder meget om de redskaber, der blev anvendt i faget helt op til nyere tid. Blæsebælgen er en kopi af fisebælg fra Island – dateret til år 950.

Langhuset er 15 meter langt og en kopi af et hus fra Tarm fra årene 700-950 og var primært høvdingens bolig og landsbyens festlokale.

Offerlunden er det hedenske helligsted. Rundt om offerstenen står guderne Freja, Frej, Thor og Odin

Til daglig har børn under 18 år gratis adgang. Inden for murene kan de gå på runejagt, prøve kræfter på vikingelegepladsen og prøve vikingetøj. I juli og august er der krigerskole for 5 – 8-årige, våbendemonstration, tinstøbning, fladbrødsbagning, bueskydning og andre aktiviteter. De fleste aktiviteter er gratis.

Café Kølsvinet er åben de fleste dage til og med uge 42.

De dygtige håndværkere og passionerede vikingehåndværkere fortæller gerne om deres håndværk og deler deres historiske viden.

Alt var bæredygtigt i vikingetiden, og der fandtes hverken klimatosser eller veganere.

På markedsdagene kommer mange vikinger fra andre lande til Bork. De bor i primitive telte eller i moderne campingvogne, der parkeres tæt på sommerhusområdet på den østlige side af Fjordvej. Biler og luksusvogne hører naturligvis ikke hjemme i vikingetiden.

Til gengæld oplever sommerhusbeboere vikinger lufte små hunde i snor. Den slags hører åbenbart heller ikke hjemme i vikingetiden.

Salget af pandekager, frikadeller, grillpølser, øl og sodavand går strygende. Og Mobile Pay eksisterede selvfølgelig i vikingetiden.

Information:

bork@levendehistorie.dk

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen