Sandskulpturfestivalen i Søndervig er en af Vestjyllands største attraktioner
Af Bent Bernardi Sørensen
Alle, der har prøvet at bygge et sandslot på en strand, ved, at bygningen hurtigt styrter sammen. Det hjælper lidt at hente vådt sand i vandkanten, men det går galt alligevel, selv om man har det sjovt, mens man er bygningsarbejder.
Med tankerne fulde af dårlige byggeerfaringer kan man ikke undgå at blive imponeret, når man går gennem porten til Søndervig Sandskulpturfestival, der består af en 200 meter lang og syv meter høj væg og ti soloskulpturer.
Temaet er robotter, som kunstnerne har tolket vidt forskelligt i den ti dage lange skabelsesproces.
Den 17. sandskulpturfestival er – som de foregående – fascinerende.
Nogle besøgende får måske tanker om robotternes rolle i samfundet, men man kan osse bare nyde de 40 skulptørers udtryk og undre sig over, hvordan de får sandet til at hænge sammen i månedsvis.
Det anvendte sand er ikke fra klitterne på den anden side af vejen, men fra en nærliggende grusgrav. De professionelle sandskulptører anvender sand med et stort ler-indhold. Først stampes sandet til store, firkantede blokke, der lægges oven på hinanden som byggeklodser. Under stampningen overhældes sandet med vand for at få det til at binde bedre.
Når blokkene har den ønskede højde, går sandskulptøren i gang med at udforme sin skulptur – oven fra og ned. Skulpturerne holder deres form i cirka fire måneder.
En af skulpturerne viser, at der forskes i at skabe robotbier, der kan bestøve planter som supplement til naturlige bier, der har hårde vilkår blandt andet på grund af forurening.
Hver skulptør har brugt 25 tons sand og 60 timer til arbejdet. Intet går til spildes. Det samme sand anvendes år efter år.
Resultatet er imponerende, og har man lyst til selv at prøve kræfter med sand og kreativitet, kan man sætte sig i den store sandkasse ved udgangen og teste sine evner.
Sandskulpturerne kan ses hver dag til 27. oktober kl. 10 – 17.
GPS adresse: Lodbergsvej 44, Søndervig, 6950 Ringkøbing