Svettekyrkan – en offentlig badstue i Gøteborgs havn

Som en strandet container rejser Göteborgs offentlige badstue sig i Götaeleven. Skæv, grå og rusten. Men alligevel tiltrækkende. Svettekyrkan – en offentlig badstue i Gøteborgs Havn, blev åbnet i 2015. Den blev hurtigt populær blandt gøteborgerne, der fandt på navnet: Svettekyrkan, Svedekirken. Og selvfølgelig sveder de derinde i rummet, den lille snes badegæster, jeg møder en kold efterårsdag på Gøteborgs havn.

Også indvendig er badstuen usædvanlig med skæve vinkler og vægge af spånet genbrugstræ. Foto: Karin Møller-Olsen

International succes i genbrugsmaterialer

Det er ikke kun de lokale, der sveder i badstuen. På vej opad trappen møder jeg en brite og en hollænder, der også har fundet vej til dette særlige frirum i Gøteborg. Briten, George, fortæller at han har deltaget i et arbejdsmøde her i Gøteborg, og lige kunne nå en tur i den kolde pøl og badstuen, inden han tager flyet tilbage til London. Det er “cool”, som han siger. Og Svettekyrkan er på flere måder en international succes. Den er nemlig designet af det tyske Raumlaborberlin, og alt er opført i genbrugsmaterialer. Til badstuen er anvendt gamle containere og bade- og omklædningsrummet inde på land er bygget af 12.000 genbrugsflasker.

Før en tur i Svettekyrkan kan man tage en svømmetur i havnebassinet eller – som her – en dukkert i den kolde pøl inde på land. Foto: Karin Møller-Olsen.
Det er gratis at benytte Svettekyrkan med det officielle navn Allmänna Badet,men hvis man vil sikker på, der er plads, kan man godt reservere. Hvis man gør det, kan man henvende sig på det lille kontor, som er indrettet i noget, der minder om en gammel pølsevogn. Foto: Karin Møller-Olsen.

Svettekyrkan er en del af Jubilæumsparken

Svettekyrkan ligger ud for Göteborgs gamle frihavn på den store ø, der hedder Hissingen. Her er et kæmpe ubenyttet areal, som er ved at blive omdannet til en folkepark. Den hedder Jubilæumsparken, da den bliver indviet i 2021, når Gøteborg fejrer sit 400 års jubilæum.

Jubilæumsparken planlægges sammen med beboerne og skal være et grønt åndehul nær vandet med blandt andet legeplads, skateboardbane, svømmebassiner og mulighed for forskellige former for roning, padling og sejlads.

Et intermistisk cafeområde ligger som en midlertidig del af Jubilæumsparken. Jeg besøger området i efteråret, hvor cafeer og barer er lukket ned. Foto: Karin Møller-Olsen.
Gøteborgs gamle industrihavn er ved at blive omdannet til rekreative områder. Men flere gamle kraner får lov at stå som kulturminder ved Gøtaelven. Foto: Karin Møller-Olsen.

Fakta om Svettekyrkan og Jubilæumsparken

Det er gratis at benytte Gøteborgs offentlige badstue, Svettekyrkan, men det er en god ide at holde øje med åbningstiderne. For at være sikker på at få plads, kan man også reservere.

Læs om jubilæumsparken og find åbningstider for badstuen

Reserver tid i badstuen

Læs også om væksthuset i Gøteborgs botaniske have

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen