En guddommelig tungeslasker og andre overraskelser i Würzburg

Würzburg er en af de bemærkelsesværdige tyske byer, hvor husene ikke er, hvad de ser ud til at være, nemlig gamle. I lighed med blandt andre Dresden og Hannover blev Würzburg tæppebombet af de allierede styrker i slutningen af 2. Verdenskrig. Kun et eneste hus stod urørt af bombningen den 16. marts 1945.

Efter krigen blev mange bygninger genopført som de oprindeligt så ud. Her er nogle eksempler og historier, jeg fik vist og fortalt af byguiden Elisabeth Nickel ved mit besøg i Würzburg september 2021.

Marienkapelle tv. og Haus Zum Falken th. er centrale bygninger på markedspladsen i hjertet af Würzburg. Foto: Karin Møller-Olsen.

Haus Zum Falken – rokokkoFACADE

Haus Zum Falken, der ses til højre på billedet herover, har en rokokofacade, der oprindeligt er fra 1751. Efter krigen blev facaden genopført med samme overflod af stukornamenter som på den oprindelige. Men allerede ved opførelsen 200 år tidligere har der vist sig at være en overraskelse. På grund af brandfaren ved træ- og bindingsværkshuse besluttede det daværende bystyre nemlig, at bygninger skulle opføres i sten, får jeg at vide af Elisabeth Nickel. Derfor blev der givet betydelige skattelempelser til huse opført i sten. Ejeren af Haus Zum Falken opnåede denne skattelettelse, men bag facaden lå tre oprindelige bindingsværkshuse – nu bare skjult af en facade. Og tager man facaden i nærmere øjesyn, er det tydeligt, at den ikke er symetrisk. Alle døre og vinduer er nemlig tilpasset dør- og vinduesåbninger i de bagvedliggende huse. Ved genopbygningen efter krigen er kun facaden genskabt.

Kirken Marienkapelle er bemærkelsesværdig blandt andet for de små butikker, der er integrerede i bunden af bygningen. Foto : Karin Møller-Olsen

Marienkapelle – kirke med indbyggede butikker

Marienkapelle er oprindelig opført på en dramatisk baggrund. På dette sted lå indtil 1349 en jødisk synagoge. Men jøderne blev beskyldt for den pest, der hærgede i 1349, hvilket medførte udrensning af byens jøder og afbrænding af deres kirke, synagogen.Byggeriet af den katolske kirke, Marienkapelle, startede i 1377. Kirken er en såkaldt borgerkirke, hvilket betød, at den iøvrigt stenrige katolske kirke ikke betalte til vedligeholdelsen som ved andre kirker. Derfor er der opført butikslokaler hele vejen rundt i gadeplan. Ideen er, at handlende her kunne sælge deres varer mod, at en del af overskuddet gik til vedligeholdelse af kirken.

Som resten af Würzburgs bygninger blev Marienkapelle bombet og nedbrændte i 1945. Den genopbyggede kirke inklusiv butikkerne blev indviet i 1962.


Bebudelsen er meget uortodokst illustreret på Nordportalen af Marienkapelle. Foto: Karin Møller-Olsen

En guddommelig tungeslasker

På nordsiden af Marienkapelle viser Elisabeth Nickel mig en meget usædvanlig fremstilling af Marias bebudelse. Bebudelsen er d´ér, hvor ærkeenglen Gabriel kommer til Jomfru Maria og bebuder Jesu fødsel. På illustrationen her ser vi Gud svæve over Ærkeenglen til venstre og Maria til højre. Og så er der en usædvanlig streng, der ser ud til at være en forlængelse af Guds skæg – eller er det tungen? I hvert fald fortsætter den ind i Marias venstre øre. Og på strengen ser man et nøgent barn – Jesusbarnet – glide ned, hvor det antageligt via øregangen ender inde i Maria. I sandhed en guddommelig tungeslasker.

Lidt til højre for midten ses Jesusbarnet, der formentlig glider ind i Jomfru Marias Øre. Foto: Karin Møller-Olsen

Ved floden Main

Tilbage til det mere verdslige, nemlig promenaden ved floden Main. Et område, der er eftertragtet til både ophold og spadsereture. Her er flot udsigt til den gamle Mainbrücke og den store fæstning Marienberg. Fæstningen blev også sønderbombet og genopbygget. Kun voldmurene nedenfor fæstningen er de oprindelige fra 1600-tallet. Og så er der broen – den ser rigtig gammel ud, og blev da også bygget fra 1473 og frem. Men også den “snyder” og er bygget efter krigen – kun fundamenterne under vandet er oprindelige.

Promenaden Mainkai med udsigt til Alte Mainbrücke og Marienbergfæstningen. Foto Karin Møller-Olsen.
Kig fra promenaden, Mainkai, mod stejle sydvest-vendte vinmarker. Foto Karin Møller-Olsen.

Barokslottet Würzburger Residenz og slotsparken

Würzburg har også et slot, endda et meget stort slot, Residenz. Det er oprindeligt opført i 1700-tallet, og efter genopbygningen udpeget som UNESCO verdensarv. Slottet betegnes som et af de betydeligste europæiske slotte, og skulle absolut være et besøg værd. Det når jeg desværre ikke, men får en lille tur rundt i den store slotshave. Her er fri adgang og åbent fra morgen til aften. Og, fortæller min byguide, under corona-nedlukningen var her åbent døgnet rundt, da Würzburgs indbyggere jo ikke havde så mange andre steder at opholde sig.

Et udsnit af den store slotspark , der var døgnåben under corona-nedlukningen. Foto Karin Møller-Olsen

Fakta om Würzburg i dag

W¨ürzburg ligger ved floden Main i den del af Bayern, der kaldes Unterfranken, et område med mange vinmarker. Würzburg selv er en administrations- og uddannelsesby med mange unge mennesker og kulturtilbud. Würzburg har 130.000 indbyggere.

Fra København er der gode togforbindelser med skift i Hamborg. Samlet rejsetid ca. 10 timer.

www.wurzburg.de

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen