Van Gogh – en svimlende oplevelse

Multimedie-udstilling i BLG-Forum i Bremer Überseestadt tager besøgende med ind i den berømte malers univers

Af Hanne Würtz

Vi svæver igennem Arles, hen over hver en brosten, hen over haverne, er tæt på hver en blomst, kigger ind i husene – alle de steder, Vincent van Gogh færdedes. Har fornemmelsen af at ledsage ham rundt i hans elskede Arles for ca. 130 år siden. I virkeligheden sidder vi i en stol med hovedtelefoner på og får denne svimlende 360° oplevelse, kulminationen på et besøg i udstillingen “van Gogh – The Immersive Experience”, som er kommet til Bremen efter at have vakt begejstring i 140 byer i Europa, Sydafrika, Amerika, Asien og Australien. Og med god grund.

Det gule hus i Arles
Asylhaven i Arles

Har man forestillet sig en traditionel udstilling af Vincent van Goghs værker, finder man allerede ved indgangen ud af, at der venter noget helt anderledes. I den gamle bygning med højt til loftet er der rigelig plads til de 500 værker, som det er lykkedes at samle til udstillingen. Der er store og små malerier, og rigtig mange af dem har nok de færreste af os set tidligere. De mest elskede og verdensberømte værker som “Solsikker“, “Natcafé“, “Stjernenatten“, “Kartoffelspiserne“ og “Soveværelset i Arles” er forstørret og projiceret op på væggene, så man har lyst til at træde direkte ind i dem. En helt anden oplevelse – også farvemæssigt – end når man betragter malerierne i det originale format.

Omtumlet tilværelse

Og ikke nok med det. En af de store sale er et rent lysshow. Man sidder midt i rummet, på hvis vægge landskaber med relation til kunstnerens liv ruller forbi i forskellige belysninger.

I den store sal glider skiftende scenarier forbi på tre sider.
Soveværelset i Arles.

Udstillingen handler nemlig ikke “kun” om malerier. Den giver også et indblik i van Goghs omtumlede tilværelse. Hans produktion var enorm – ca. 900 malerier og 1100 tegninger, men han solgte kun et enkelt billede i hele sit liv. Flere af hans bedste værker er malet i Arles, hvor han reelt kun boede godt et par år.

Vincent van Gogh blev født i 1853 i Zundert, en hollandsk grænseby til Belgien og begik i 1890 selvmord som 37-årig i den franske by Auvers sur-Oise. Hans malerier beskrives som et nybrud og hans indflydelse sidenhen enorm. Kunstretningen kaldes postimpressionistisk og er kendt for sin rå skønhed, emotionelle ærlighed og fede farver.

Udstillingen kan ses indtil 27. februar 2022.

Jeg var inviteret af www.ausfahrt.com

Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 15 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz