Bageri og mikrobryggeri i Lech i Vorarlberg i Østrig

Familie klanen Walch, der har to hoteller i byen, hører til en af pionerfamilierne i Lech

I hotel Gotthard, der ligger i byen Lech i delstaten Vorarlberg i Østrig, er der indrettet et mikobryggeri i kælderen. Det er hotelejer, bagermester, konditor og iværksætter Clemens Walch, der her sammen med brygmester Martin Schnell   har indrettet et bryggeri, der fremstiller fire forskellige slags øl opkaldt efter der næsten 2600 meter højde bjerg Omeshorn, der ligger i Lech. Walch familien har haft bageri i mere end 90 år, og da bageriet i 2018 flyttede til et nye lokaler med mere rationel produktion og meget mere plads, blev der plads i kælderen under hotellet til nye aktiviteter.

”Der er store ligheder mellem øl og brødfremstilling. Derfor fik jeg ideen til at starte et mikrobryggeri. Det er lykkedes, og i dag fremstiller vi i kæderen 4 forskellige slags øl”, siger bagermester Clemens Walch.                                                                                                      

Clemens Walch med de fire øltyper

Fire øl

Der er tale om fire øl, hvoraf den første er den ufiltrerede “Arl beer”, der er en undergæret øl. Farven er ravgul. Da den indeholder lidt mindre kulsyre, er den også mere fordøjelig. Det finporede, cremede skum kroner øllet, som har en klassisk maltsmag med aromaer af nødder, kiks og honning.  Alkohol procenten er 4.8. Øl nr. to er en bayerske øl. Det er en lys lager og den er også undergæret. Det velafbalancerede forhold mellem malt og humle resulterer i en let sød, men bitter smag af humle. Den friske gær fuldender øllets smag. Øllets krop er slank, hvilket giver den en vis elegance og renhed.  Denne let drikkelige øl blev skabt som et svar på Bohemian Pilsneren.  Alkohol procenten er også 4.8 . The Craft Beer er en overgærede uklar Pale Ale. Den imponerer med frugtige aromaer af rød grapefrugt, litchi og mango.  Smagene forbliver på ganen i lang tid. I glasset har Pale Ale en smuk ravfarve og et fint poret skum. Ideel som aperitif eller en afslappende øl efter arbejde. Der er tale om en stærk øl med en alkohol procent på 7,8 %. Den sidste af de fire øl er en overgæret hvede eller hvid øl. Der benyttes 50 procent hvede og 50 procent maltbyg. Aromaen er i en tydelig bananaroma med nuancer af vanilje og nelliker. Øllen indeholder mere kuldioxid, hvilket gør den forfriskende. Den er en smule bitter på grund af humlen.  Farven er lys, typisk for øl, og skummet er finporet, hvidt. Alle fire øl fås i 33 cl og en 75 cl flaske. Og Clemens Walch har fået designet en elegant og anderledes flaske i Italien og med en flot OMES-etiket. På både hotel Central og Gotthard serveres alle fire øl dels på flaske og dels som fadøl, ligesom gæsterne kan købe øllene i baren. “Både hvede og byg, som vi bruger ved fremstillingen dyrkes økologiske af lokale bønder i delstaten”, fortæller hotelchefen.

Lech landsbyen opstår

Hotel Central og hotel Gotthard

Clemens Walchs farfar og farmor Gotthard Walch og Philomena Schuler, født henholdsvis i 1877 og 1895 var med til at udvikle Lech. En overgang var Gotthard også byens borgmester. Da Gotthard Walch døde i en alder af kun 50 år gammel   blev hans hustru Philomena familiens overhoved og hun satte sit præg på byen indtil hendes død i en alder af 85 år i 1980.

I hendes levetid voksede byen fra godt 300 indbyggere til knap 1300 indbyggere. Walch ”klanen” som den kaldes var sammen med Schneiderfamilien, Muxelfamilen og enkelte andre familier lagde fundamentet til den verdenskendte skidestination, som er kendt i dag, hvor jetsettet de sidste 40 år har holdt ferie i Lech mest om vinteren. En bror til Gotthard byggede i perioden fra 1895 til 1900 en sikker vej op i bjergene nede fra Langen am Arlberg til Lech. En vej der først i 1908 blev videreført til den lille landsby Warth mod øst. Dengang havde Lech kun 339 indbyggere. Ægteparret fik fire børn og den mest innovative søn var Vincent Walch.  Da Philomenas mand Gotthard døde i 1927 stod hun i en alder af 32 år alene med en gård og fire børn. Men det slog hende ikke ud. Hun fik hjælp til at drive landbruget og startede en lille købmandsforretning, som hun senere udvidede også til at udleje værelser med seks senge for at få økonomien til at hænge sammen.  Sammen med sin mor Philomena byggede Vinzenz en lille cafe i 1931 under navnet Gotthard. Denne cafe skulle i de næste 90 år udvikle sig til de to firestjernede hoteller Central og Gotthard. Philomena var en stærkt kvinde med drive og initiativer.

Bageriet

Selvom bageriet idag liger et andet sted i byen, er der en bagerforretning i selve hotellet samt en café. Her kan man smage de dejlige kager ligesom byens beboerne dagligt kan købe fristbagt brød.

I 1931 fik hendes svoger Sebastian den idé at starte et bageri byen i takt med den stigende turisme. Det lykkedes at rejse kapital til en helt ny bygning, hvor der blev indrettet købmandshandel, bageri og værelser til bedt and breakfast. Hun kaldte huset Gotthard House. Da hun ingen uddannelse have som bager, fik hun en lokal bager i nabohuset til at stå for bagningen, mens hun solgte brød og kager fra Gotthard House, og her hjalp sønnerne til. Hun fik de nødvendige tilladelser til at indlogere gæster, sælge mad og alkoholiske drikke ligesom hun forsatte med købmandsforretningen. Allerede i 1938 umiddelbart før 2. verdenskrigs udbrud var der i den lille landsby 80.000 overnatninger årligt især fra skigæster. Men krigen ændrede alt. Sønnerne blev indkaldt til militæret af nazisterne, turisterne forsvandt og dermed var grundlaget for familiens økonomi i ruiner.  De fire sønner vendt hjem de følgende tre år fra 1945 dels fra krigen, dels fra ophold i russisk fangelejr. Men under alle omstændigheder vendte de hjem nogenlunde i fysisk god stand, men alle dog med ar på sindet af deres frygtelige oplevelser. Kun 64 af 86 unge mænd fra byen, der var blevet tvangsudskrevet til nazisternes krig, kom retur. Vinzenz, der før krigen var i gang med en bageruddannelse således at han kunne driver bageriet i Gotthard House, gjorde uddannelsen færdig i 1948 og i 1949 gik hans drøm i opfyldelse. Han kunne åbne ”Cafe Gotthard”, som langsomt udviklede sig til instedet i byen.

Delte besiddelserne

Hotel Gotthard er idag et firestjernet hotel med indendørs svømmebassin , wellnesafdeling, samt fitnescenter.

I 1959 delte Philomenas sine besiddelser mellem sønnerne og Vinzenz arvede Gotthard Haus samtidig med at han moderniserede bageriet. I 1969 byggedes hotel Central som nabo til House Gotthard og bageriet flyttes til Central hotellet og moderniseres yderligere. I de kommen år renoveres hotel Central endnu mere.  I 1980 dør Philomena 85 år gammel, og dermed var den stærke innovative kvinde borte. Vinzent, der videreførte Walch familiens hoteller efter krigen, blev i 1952 gift med Ida Fischalle fra Bregenz. Hele sit voksne liv var Vinzenz bygmester, skønt han var bager, men han udvidede og moderniserede bageri, hotel og cafe flere gange. Ægteparret fik otte børn.  To af dem lever ikke mere. Nr. fem i søskende flokken er Clemens Walch født i 1959.Clemens var en dygtig skiløber som ung, vandt flere medaljer, organisede World Cup løb i Lech m.v. og samtidig gik han i faderens Vinzenzs fodspor og tog en bager- og konditoruddannelse på de fineste uddannelsessteder i Østrig. Og da han var 20 år kom han hjem for at hjælpe faderen med bagerivirksomheden og i de følgende år videreudannede han sig yderligere inden for bagerfaget, samtidig med at han hjalp faderen i bageriet og med   hoteldriften i byen. I 1985 blev House Gotthard revet ned for at gøre plads til et moderne fire stjernet hotel med restaurant og cafe.

Nicole og Clemens

Nicole, der blev gift med Clemens i 1999 kommer fra Australien, hvor de iøvrigt blev gift.

I slutningen af 1990-erne mødte Clemens en ung smuk kvinde ved navn Nicole, som oprindeligt var født i Australien, men var flyttet til Lech i slutningen af 1990-erne.  Nicole og Clemens blev gift i 1999 i Australien og fik hurtigt derefter to børn, en pige der døbtes Skye i 2000 og året efter en søn, der døbtes Tim. De to børn Skye og Tim er ved at uddanne sig i økonomi og hoteldrift i udlandet og det meningen, at de skal videreføre ”klanen” Gotthard om nogle år.  I de følgende år renoveres de to hoteller Central og Gotthard samtidig med at de bygges sammen.  Ligeledes begyndte ægteparret en omfattende modernisering af bageriet i hotel Central samt etablering af både indendørs svømmebassin og en wellnesafdeling. I løbet af nullerne overtog Nicole og Clemens mere og mere af den daglige drift af alle familiens aktiviteter fra faderen Vinzens, der døde i 2009 i en alder af 86 år.  Men den 22. og 23 august 2005 sker katastrofen på et tidspunkt, hvor den omfattende renovering og ombygning var ved at være færdig.  Det regnede og stormede voldsomt i to dage Det betød at en bred elv, der løber fra bjergene langs de to hotellers baghave og ud i floden Lech 50 meter længere nede i byen, gik over sine bredder og hele kælderetagen på de to hoteller bliver oversvømme af mudder, sten og vand og ødelægger alt inklusiv det nye bageri. Clemens og Nicole så deres livsværk forsvinde.

Hjælp fra byen og regionen

Men takket være økonomisk hjælp fra bystyret, fra delstaten, lykkedes det på fire måneder at genopbygge det ødelagte. Omkring 200 mennesker hjalp til og takket være en enestående hjælp og indsats kunne ægteparret genåbne hotellerne og det ny renoverede bageri lige før jul 2005. Vinterens skisæson var reddet. ”Det var et hård slag for os, fortæller Nicole og en overgang så det så sort ud for os, at vi overvejede at kaste håndklædet i ringen og opgive det hele. Men det gjorde vi så ikke heldigvis og takket være den enestående hjælpsomhed fra byen og området lykkedes det os at genopbygge det hele. Det er vi dybt taknemlig for” siger Nicole Walch. Og vort motto ” vi er et hjem, vi er en familie, vi er venner” blev til virkelighed. Bageriet flyttede, som jeg skrev tidligere, i 2018 flyttet til et ny sted, hvor Clemens nevø Martin, der også har en fin bageuddannelse, har overtaget bageriet, der i dag beskæftiger cirka 50 medarbejder og leverer brød og kager til hele byen og omegn, ikke mindst til byens mange hoteller, cafeer og restauranter, som får friskbagt brød daglig.  Og i hotellets kælder brygger Clemens øl, gin og hjemmelavet snapse. Nu blomster forretningen igen efter katastrofen i for 18 år siden og hotellets 80 værelser er booket fuld ud hver vinter i snesikre Lech.

Clemens fremstiller øl, gin og snaps i kældern under hotellerne

Links: www.gotthard.at, www.lechzuers.com

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 57 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam