Nærkontakt med grækere og romere i arabiske omgivelser

Af MOGENS HANSEN
Hvordan en søjle på 12-15 meter er blevet stående oprejst i flere end 2.000 år er ikke nemt at forstå, når man oplever, at den vibrerer lidt, selv i svag vind. Man kan ikke se eller mærke vibrationerne, men vores guide kan et lille trick, der beviser fænomenet. Han stikker en knivspids ind i sprækken mellem søjlens nederste del og fundamentet, og knivens skaft vipper en lille smule op og ned, fordi søjlen gi’r sig. Vi er forbløffede.
Jerash
Imponerende søjler fylder synsfeltet i det meste af Jerash.

Vi besøger Jerash i det nordlige Jordan, hvor en ruinby er en af de største og bedst bevarede rester fra græsk og romersk tid, på mange måder kun overgået af Athen og Rom. Gerasa, som byen hed i romertiden, er Jordans næstmest besøgte turistattraktion, kun overgået af Petra, en anden oldtidsby, som ligger i den sydlige del af landet.
Området ved Jerash har rester af civilisation, som går 6.500 år tilbage, men byen blev grundlagt af den græske hersker Alexander den Store godt 300 år før vor tidsregning. I år 63 før Kristi fødsel erobrede den romerske general Pompey området. Jerash var en af ca. 10 græsk-romerske bystater, Dekapolis, i Palæstina. Romerne sørgede for fred og sikkerhed, hvilket gav beboerne mulighed for økonomisk udvikling og etablering af bygninger, hvis rester endnu står eller er genrejst i et sådant omfang, at man som besøgende ikke er i tvivl om, at her var der mulighed for et mangfoldigt og godt liv. 800.000 kvadratmeter var omkranset af bymur, men da perserne i 600-tallet tog over, medførte det nedgangstider.

Jerash
De græske og romerske ruiner ligger tæt på det nutidige Jerash.

I 749 blev store dele af Jerash ødelagt af et jordskælv, og det, der var tilbage, led stor skade i efterfølgende krige og urolige tider. I århundreder lå ruinerne begravet i jord og sten, indtil de i 1806 blev opdaget af tyskeren Ulrich Jasper Seetzen. Udgravninger og restaurering blev senere sat i værk, og de er fortsat op i vor tid.

Seværdigheder

Jerash
Sækkepibespillere i Jerash’ Sydteater.
Når man går rundt i Jerash’ brostensbelagte gader, som var flankeret af søjler og med et avanceret kloaknet nedenunder, er der masser at se på: templer, teatre, store pladser, bade, springvand og en bymur med tårne og porte. Blandt de største seværdigheder er:
– Den romerske kejser Hadrians triumfbue.
– Forum, også kaldet Den ovale Plads, der er 80 x 90 meter og omgivet af 160 joniske søjler.
– Cardo, en 600 meter lang gade, der løber gennem byen. Her lå de vigtigste bygninger, butikker og overklassens boliger.
– Agora, byens vigtigste fødevaremarked.
– To store templer, hvoraf det ene, Artemis-templet, var bygget til ære for byens skytshelgeninde. Det andet har navn efter den græske gud Zeus.
– To åbne teatre, hvoraf det største, Sydteatret, havde plads til 3.000 tilskuere. Det bruges stadig til koncerter, og man kan opleve sækkepibespillere, der er klædt i traditionelle, jordanske militæruniformer.
– Jerash arkæologiske Museum.

Andre oplevelser

Jerash har siden 1981 været hjemsted for en tre uger lang sommer-festival med dans, musik, teater og kunst. Festivalen regnes for en af de vigtigste kulturelle aktiviteter i regionen.
To gange dagligt (med undtagelser) kan man på Jerash’ historiske hestevæddeløbsbane opleve et show, som det formentlig tog sig ud i romertiden for 2.000 år siden. Der vises romersk militær-taktik, gladiator-kampe og et væddeløb for stridsvogne.
Jerash
Gederne græsser nær de gamle ruiner.

Der er ikke direkte rutefly mellem Danmark og Jordan, men mange muligheder for pakke- og charterrejser, herunder rundrejser. Jordan er nabo til de borgerkrigshærgede lande Syrien og Irak, og det danske udenrigsministerium fraråder ikke-nødvendige besøg nær grænserne til disse lande. Generelt er Jordan et sikkert og behageligt land at rejse i. Jerash ligger Ca. 50 km nord for hovedstaden Amman, og der er omkring 40 km til den syriske grænse.

Rejsen var betalt af Apollo Rejser.

Tekst & fotos:

Thumbnail Mogens Hansen

 

 

 

 

Se Mogens Hansens Profil

Læs alle Mogens Hansens artikler på FerieBlogger

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen