Dronningens heste kommer fra Tjekkiet

AF MOGENS HANSEN
Man føler sig lidt royal, når man kører en tur med hestevogn på det sted i Tjekkiet, hvor dronning Margrethes heste kommer fra. Selv om vores vogn ikke er en karet af guld, og vi kun har to heste til at trække, er det fristende at sidde og vinke på samme måde, som dronningen gør, når hun triller gennem København. Det udløser i øvrigt, at vores engelske ledsager viser, hvordan dronning Elizabeth vinker på sin særlige måde – og så griner vi alle.
tjekkiet
Den kvindelige kusk skutter sig lidt i forårskulden, men er klar til at tage besøgende på en køretur i Kladrubys omegn. Alle fotos: Mogens Hansen

Vi er i Kladruby i det centrale Tjekkiet. Her ligger et af verdens ældste og flotteste stutterier, der “producerer” den hvide kladruberhest. Dem har det danske kongehus 13 af. Hvide heste har altid været populære hos europæiske konger og fyrster, men indavl betød, at den danske Kongelige Stald-Etats bestand uddøde i begyndelsen af 1900-tallet.

tjekkiet

På opfordring fra prins Henrik besluttede man i 1994, at det danske kongehus igen skulle have hvide heste, og valget faldt på kladruberne. De bruges til karetkørsel ved officielle begivenheder som statsbesøg, nytårskur, kongelige fødselsdage m.v. Men dagligt kan man se hestene køre med karet uden passagerer gennem Københavns gader, så de bliver trænet i at færdes i trafikken.

Offentlig adgang til stutteriet

tjekkiet
Besøgende har adgang til staldene.
tjekkiet
Et frodigt landskab omgiver det tjekkiske stutteri.

Vores besøg på stutteriet i Kladruby – som alle har mulighed for – begynder med en tre kvarter lang køretur i hestevogn rundt i den flotte natur med skove, vandløb  og velpassede marker. Da vi kommer tilbage til stutteriet, får vi en guidet rundtur i det tilhørende, royale slot, vi kommer tæt på hestene og hestepasserne i staldene, og vi slutter af med at se det museum, som hører til stutteriet.

Stutteriet dækker et areal på 3.000 hektar, som ligger nord for floden Labe (der skifter navn til Elben, når den løber ind i Tyskland) 80 kilometer øst for Tjekkiets hovedstad Prag. Stutteriet har omkring 500 heste, hvoraf halvdelen befinder sig i Kladruby og den anden halvdel, som er sorte, i Slatinany 40 kilometer længere mod øst.

Lang historie med hesteopdræt

I perioden 1579-1918 forsynede stutteriet konger og kejsere i Prag og Wien med heste. I dag bruges kladruberne ikke kun af det danske kongehus, men også af den svenske kongelige  garde, og de kan ofte ses ved højtideligheder på slottet i Prag. Selv om hestene især er trænet til at trække kareter og andre vogne, bruges de bl.a. også af beredent politi i tjekkiske byer som Pardubice, Ostrava og Prag.
I 2015 blev en to år lang, omfattende restaurering af stutteriet fuldført, hvorved 17 historiske bygninger blev ført tilbage til det udseende, de havde i 1800-tallet. Publikum fik adgang til nye udstillinger, men foruden de guidede ture organiserer stutteriet også en række begivenheder hen over året, hvor man kan se kladruberne i aktion.
Mere om stutteriet kan læses på engelsk, tysk og tjekkisk på www.nhkladruby.cz/national-stud

Rejsen var betalt af CzechTourism.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen