Spa, wellness, natur og klassisk arkitektur i det østlige Tjekkiet

Tekst og fotos: Mogens Hansen

Luhacovice er en lille, hyggelig bjergby i det sydøstlige Tjekkiet. Byen er især kendt for spa og wellness, og det vil givetvis friste mange danskere, at priserne er langt under det niveau, vi er vant til.
EU’s forbrugerprisindeks siger, at priserne i Tjekkiet generelt er under det halve af danske priser.

Luhacovice
Mineralske bade på Palace-hotellets sanatorium.

Mineralholdigt vand

Luhacovice
Mineralsk vand i dampform inhaleres.

Spa og wellness er baseret på områdets mineralske kilder, som leverer vand på 10-14 grader. Man kan drikke vandet, inhalere det i dampform og bade i det.
Alt sammen skulle have en positiv virkning på en række sygdomme, herunder åndedrætsbesvær, stofskiftesygdomme, fordøjelsesbesvær, fedme, skrumpelever og sukkersyge. Det mineralske vand er især kendt under navnet Vincentka, som kan købes på flaske.
Luhacovice og den nærmeste omegn har en stribe hoteller, som udover overnatning og spisning tilbyder spa og wellness, herunder også massage, svømmebassiner og slappe-af-områder. Nogle af de kendeste, Palace og Alexandria, ligger i byens centrum og har et bredspektret udbud af muligheder.

Smuk arkitektur og natur

Luhacovice
Luhacovices gågade med klassiske bygninger.

Luhacovice har omkring 5500 faste indbyggere og ligger i en smuk, skovklædt dal i den vestlige ende af Europas længste bjergkæde, Karpaterne. Der er kun få kilometer til grænsen til Slovakiet, som Tjekkiet indtil 1993 var forenet med.
Ved ankomst til byen betages man af, hvor velholdt og ryddeligt her er og af en lang række bygninger, herunder hotellerne, i klassiske arkitektur-stilarter. Der er både kubisme, funkis, jugendstil og ny-renæssance.
En spadseretur fra centrum mod nord ad gågaden og videre langs et lille flodløb giver et godt indtryk af de flotte bygninger, hvoraf mange er omkring 100 år gamle. Her er der også mulighed for at smage på det mineralholdige vand fra en brønd. Og skulle man blive tørstig efter kaffe, tjekkisk øl, lokal vin eller endda sulten, er der cafeer og restauranter hele vejen.

Omskiftelig historie

Luhacovice
Mineralsk vand kan nydes fra en brønd ved gågaden.

Luhacovice er nævnt skriftligt første gang i 1412, men formodningen er, at byen er grundlagt allerede i 1200-tallet. Formentlig er de mineralholdige kilder blevet brugt fra byens første tid, og de er nævnt skriftligt i 1669. I begyndelsen af 1900-tallet slog den tjekkiske læge Frantisek Vesely sig ned i Luhacovice, og han grundlagde spa-faciliteterne.
Tjekkoslovakiet blev selvstændigt i 1918, og så fulgte en storhedstid i 1920’erne og 1930’erne. Her blev en række af de klassiske bygninger, bl.a. hotellerne Palace og Alexandria, opført.
Men storhedstiden ophørte, da Nazityskland i slutningen af 1930’erne indtog Tjekkoslovakiet. Spa-stederne blev lukket for almindelige mennesker og overtaget af nazi-organisationer.
Det ophørte med Anden Verdenskrigs afslutning i 1945, men så fulgte kommunisttiden fra 1948 til 1989. Staten overtog alt, herunder spa-stederne, som blev brugt til forskellige formål. Men i 1957 lempedes vilkårene, og spa og wellness kunne begynde forfra. I dag er der ingen tvivl om, at det igen går fremad som for 100 år siden.

Rejsen var betalt af CzechTourism.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen