Af MOGENS HANSEN
Kan man overse verdens største vinkælder, som rummer op mod to millioner flasker vin? Ja, åbenbart, for vores chauffør kørte forkert mindst to gange på den korte strækning fra Moldovas hovedstad, Chisinau, til Milestii Mici, hvor vinlageret ligger. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det frodige, bakkede landskab syd for Chisinau er værd at se på, og meget af det er bevokset med de vinranker, der leverer druerne til den store kælders mange flasker.
Omsider nåede vi frem, men vi skulle ikke ud af minibussen. Den kørte gennem en hvælvet åbning i kalkklipperne ind i de ca. 200 kilometer tunneler, der udgør vinkælderen. ‘Kun’ 55 kilometer er i brug som vinlager, og besøgende må nøjes med at se 5 af dem. Det er også nok til at få et indtryk af, at man er i noget kæmpestort: Flaske på flaske på flaske, afløst af endeløse rækker af egetræstønder, hvori vinen lagres og modnes.
Vinkælder, kilometer efter kilometer
Efter lidt køren rundt i tunnelerne, der ligger 30-85 meter under jordoverfladen, skulle vi omsider ud, og så var det heldigt, at de fleste havde husket en trøje eller jakke, selv om temperaturen udenfor var op mod 30 grader. I vinkælderen er temperaturen nemlig konstant 12-14 grader.
En guide viste rundt i de navngivne tunnelgader, en ansat cyklede forbi os, og guiden fortalte om stedets historie og drift. Milestii Mici er grundlagt i 1969, da Moldova hørte til Sovjetunionen. Firmaet køber druer op hos vinbønder overalt i det lille land, der ligger mellem Rumænien og Ukraine. 70 procent er rødvin, 20 procent hvidvin og 10 procent dessertvin. I sovjet-tiden aftog russerne det meste af Moldovas vinproduktion, men den tid er forbi, så nu eksporteres Milestii Mici til en halv snes lande, primært vestlige, herunder Danmark. Den dyreste flaske – pris ca. 3.600 kr. – går alene til Japan.
En usædvanlig ting, som guiden viste under rundvisningen, var en mindre niche, hvor der var en række ‘rum’ med aflåste gitterlåger foran. De tilhører især rige russere og kinesere, som her opbevarer deres vinflasker under de bedst tænkelige forhold. Mange af flaskerne havde et pænt støvlag på sig, så de har ligget i lang tid i denne vinkælder.
Efter rundvisningen i tunnelerne var det tid til at smage på produkterne. Det foregik i en stor marmorbeklædt spisesal, hvor et langbord var dækket smukt op, og højryggede stole stod klar til os i to snorlige rækker. To musikanter, som gav et par numre før vinsmagningen, og to hvidskjortede tjenere tog imod os, og for enden af bordet hang et billede af Stefan den Store, en legendarisk moldovisk fyrste fra 1400-tallet.
Først smagte vi på flere forskellige vine – alle ret gode – i små mængder, men da vi efterfølgende tog hul på frokosten, gik de to tjenere konstant rundt og fyldte op i vore glas. Det resulterede i en god og positiv stemning, og mon ikke den satte sit præg på indkøbslysten, da vi som afslutning på besøget blev ført til Milestii Micis butik. I hvert fald blev der båret kasser af vin ud i bussen, men indkøbene var også prismæssigt fordelagtige. Undertegnede fik en udmærket rødvin af druen Merlot med hjem til 16 kr. flasken.
Artikel & Fotos: