Pompei ligger for foden af Vesuv. Den umiskendelige flotte vulkan ved Napolibugten er skyld i, at vi i dag har et enestående indblik i romernes dagligliv og meget frie, ”nogen derhjemme vil ligefrem kalde det syndigt”, forhold til de seksuelle udfoldelser mellem kønnene.
I året 79 bryder Vesuv ud for første gang i mange tusinde år. Ingen havde forestillet sig at den store bjergknold var en farlig nabo. Men i løbet af godt et døgns tid blev flere byer i området sydvest for vulkanen fuldstændigt begravet af et 6-8 meters højt askelag.
Efterfølgende var man godt klar over, at intet liv kunne overleve i området og at det var omsonst at udgrave byen, som man betragtede som værende totalt ødelagt. Derfor lod romerne Pompei ligge og man byggede en ny by ved siden af, vore dages ”moderne” Pompei.
For ca. 300 år siden begyndte man i Europa at interesserer sig for antikken og man viste godt at der måtte være en masse spændende kunstgenstanden, formentlig også en masse guld, som kunne graves op af den tildækkede by. Arkæologien var født og Pompei blev et hit i datidens mode og arkitektur. Boliger blev indrettet, som rummene var det i den italienske havneby. Farven, pompeirødt, er stadig en elsket farvetone, som passer fint ind i rigtige borgerhjem. Huskeråd, service og bestik, møbler og ikke mindst de mange freskomalerier, der blev afdækket, og stadig bliver afdækket i de fortsatte udgravninger, har vagt stor beundring blandt kunstelskere verden over.
Noget af kunsten blev dog ikke vist frem før vi kom helt op i vort nuværende århundrede.
En række statuer, dekorationer på keramiske skåle og vaser, samt en lang række malerier i både private huse og offentlige etablissementer, viste utvetydigt romernes forhold til sex og omgang med et andet køn – som regel.
Da den store Pompei-samling bliver vist frem på Napolis Nationale Arkæologiske Museum i 1819, blev den besøgt af den kongelige Bourbonfamilie. Med Kong Francesco den I og hans gemalinde, Maria Clementina, i spidsen blev følget ført frem til de noget specielle udstillingsgenstande.
Kongen blev rød i hovedet og flov over for konen og sin datter over at se, hvor frivolt romerne havde dekoreret deres hjem for disse mange århundreder siden. Straks beordrede han kunstværkerne låst inde i et hemmeligt skab og som historien fortæller, blev det kun vist frem for folk i en moden alder og med en respektabel moral, hvordan det så skal forstås?
Og sådan havnede altså de interessante kunstværker bag lås og slå i henved 150 år.
I slutning af 1960erne, hvor verden oplevede ”den seksuelle revolution” og frigørelse, med censurens ophævelse, først i Danmark, men meget hurtigt også i flere andre europæiske lande, blev værkerne for en stund åbnet for offentligheden, men behørigt bevogtet af kostoder.
Da jeg kom til Pompei for første gang i 1977, kunne vi ikke umiddelbart se de forskellige dekorationer på væggene i de sammenstyrtede, pæne borgerhuse. De var ”spærret” inde bag jernskodder og forsvarligt lukket med hægelåse. Men, som rejseleder for en oplevelseshungrende flok danskere, der stadig kunne blive forbløffet over de store fallossymboler, de smukke kvinder og de lystige sengelege, måtte jeg selvfølgelig finde udveje og løsninger. Billederne skulle frem til fri skue, så turisterne fra det kolde nord kunne få rørt lattermusklerne eller blive lettere forargede. Det er jo Italien og bevæbnet med en fedtet 100-Lireseddel, kunne man sagtens få en vagtmand til at låse op for herlighederne.
I bordellet ”Lupanar” har der altid været trængsel ved døren. Den er ikke blevet mindre af at man nu kan opleve illustrationerne uden at skulle tage penge op af lommen.
I sine velmagtsdage, altså før Vesuvs udbrud, var det største Lupanar i 2 etager med 5 værelser på hver. De 10 værelser ”Cubicula”, hvor døren bare var et forhæng, var sengen bygget op af de samme tørrede mursten som resten af bygningen var lavet af. Med lidt puder og tæpper er det sikkert gået udmærket, men der var heller ikke råd til at kunderne blev liggende for længe efter seancen.
Billederne på væggene over hver Cubicula, har historikerne stadig forskellige meninger om. Var det en slags beskrivelse af de muligheder, som blev tilbudt eller skulle de ligefrem pirre kunderne?
På første sal var der en balkon, hvorfra alfonsen eller bordelmutter kunne shanghaje kunderne. De kom op ad gaden, sikkert i en højtløftet stemning, direkte fra skibene i havnen. Pompei var dengang en stor havneby med søfart til alle lande rundt om hele Middelhavet. Så der var nok af søfolk, handelsrejsende og soldater, der kom til byen efter en lang og hård færd over havet. Så efter et par genstande var tiden sikkert inde til lidt gymnastiske øvelser.
På vejen til bordellet var der indhugget fallossymboler i murværket og i de store brosten, stradaer, og i dag der skal ikke meget held til at se dem hist og her viste vejen til Lupanaret.
Opfordringer manglede heller ikke. En af murene i den store bygning på torvet, det pompejanske forum, er den dag i dag stadig prydet af en herlig inskription: ”Hvis du søger den søde kærlighed i denne by, så husk at her er alle pigerne meget venlige.”
Andre oplysninger er fundet på vægge og mure, der oplyser om prisniveauet og forskellige ydelser: Athenais 2 As (den romerske møntenhed, assarius. Sabina 2 As, hun er husets slave. Maritimus slikker din vulva og han er også klar til at tjene jomfruer.
Det var forholdsvis billigt for de romerske kunder at besøge de pompejanske prostituerede. Dog tjente de prostituerede som regel mere end 3 til 4 gange lønnen for en ufaglært arbejder i byen.
Beløbene varierer fra en til to As og op til flere Sester. I den lavere prisklasse var tjenesten ikke dyrere end et brød. Sex var faktisk meget billigt i Pompei, hvis man sammenligner andre steder i det kæmpe Romerrige. Til gengæld betalte man altid med kontanter i den lystige havneby.
Foto: Vagn Molnit
De arkæologiske udgravninger i Pompei:
Der er åbent året rundt, på nær 1.januar, 1.maj og 25 december.
Den første søndag i hver måned er der fri adgang, men det kan ikke anbefales. Nogle gange lukker man indgangen i flere timer midt på dagen, når området ikke kan klare flere turister og familier på hyggelig udflugt.