Dghajsa er en speciel bådtype i ridderhavnen Valletta på Malta.

dghajsa
De to årer ligger smult i vandoverfladen, når Dgħajsaen sejler for motorkraft igennem Grand Harbour i Valletta.

Men, hvem var denne Lizzie, jo såmænd ingen ringere end Dronning Elizabeth af England og en masse andre lande.

Efter at brylluppet og hvedebrødsdagene med Prins Philip var overstået i 1947 blev den daværende kronprinsesse Elizabeth nød til at tage afsked med sin nye husbond. Prins Philip blev, kun et par år efter 2. verdenskrig udstationeret på Malta, som under krigen var en stor og vigtig base for de allieredes Middelhavsflåde.
Men der ikke længere til Malta end at Prinsessen kunne komme på besøg og det gjorde hun adskillige gange i årene 1947 til 1951. Kronprinsessen fløj til Malta og boede i Villa Guardamangia sammen med prinsens onkel og tante, Jarlen og Grevinde Mountbatten of Burma. Flere gange sejlede hun ud til flådefartøjerne for at hente Hertugen af Edinburgh, når han havde landorlov.
Og, det er her at den lille specielle båd kommer ind i billedet. En Dgħajsa.

dgħajsa
Dgħajsaerne sejler stadigvæk.

Dghajsa i Vallettas Grand Harbour

Det er en kæmpestor naturhavn, Grand Harbour, og i Valletta siges det at være Europa største. Igennem århundrederne har de små både sejlet frem og tilbage fra skibe til landgangen og tilbage igen. De har også sejlet personer og varer over havnen fra de tre gamle byer på den ene side til den byen Valletta. Hovedstaden i Malta blev grundlagt af Johanniterridderne i 1566, men det er en helt anden og også meget spændende historie.

Udsigten over Grand Harbour fra Valletta. De tre middelalderbyer ligger på den anden side af havnen.

Dgħajsa er et fønikisk navn

Under 2. verdenskrig var det et kæmpe aktiv at der var så mange småbåde, som malteserne servicerede de allieredes skibe med.
I dagens Valletta findes der stadig Dgħajsa-både, men nu bruges de mest til at fragte turisterne over havnen med. Man får også en lille havnerundfart undervejs.
Den røde Dgħajsa, som altid sejlede prinsesse Elizabeth ud til flådefartøjet og tilbage igen sejler stadigvæk. Er man så heldig at komme med dette fartøj, så får man en royal oplevelse ud over det sædvanlige.

Båd nr. 184 har en speciel aura over sig og et bolsjestribet solsejl som baldakin.

Royal sejltur

Da prins Edward, få et par år siden besøgte Malta, bad han om at blive sejlet over til den side med den selv samme båd, som hans mor havde benyttet for mere end 65 år siden. Det er ikke svært at se forskel på den royal røde båd og de andre. Hynderne i båden er betydelig bedre end i de andre både. Men hvad der er mere vigtigt er at agterude ses den engelsk løve over dronningens krone.
Hver gang Dronning Elizabeth har besøgt Malta, og det er blevet til rigtig mange gange siden hun overtog tronen i 1952, så har hun bedt om at der i programmet blev indlagt en lille sejltur med det bolsjestribede solsejl. Båden hedder forøvrigt St. Angelo og har nr. 184.

En Dgħajsa er en traditionel vandtaxi, lidt ligesom gondolerne i Venedig. Det siges at de kan dateres tilbage til Fønikerne, altså godt 3.000 år. Helt op til 1970 var der mere end 1.000 Dgħajsas i Vallettas Grand Harbour i dag er der 12 tilbage.

Læs andre beretninger fra Malta på FerieBlogger.dk

Læs også om rejsen til Malta med Vitus Rejser

Stemningvideo fra Vitus Rejser, produceret af Infotainment:

Vagn Molnit

Vagn Molnit er redaktør af FerieBlogger.dk men også foto/video-producent. Endelig bliver det også til enkelte indlæg, engang imellem.

Vagn Molnit has 21 posts and counting. See all posts by Vagn Molnit