Stuttgart – et juleeventyr

Glühwein, pølser, krydderier, friskt bagværk, lokale oste, chokolade i smukke gaveæsker og meget mere pirrer såvel syns- som smagssanser

Fra Kunstmuseets øverste etage er der et godt overblik over julemarkedet. Foto Hanne Würtz


Netop nu er Stuttgart sagen, hvis det kniber med at komme i julestemning. Eventyret begynder i Königstrasse, den to km lange gågade få skridt fra hovedbanegården. Lige fra formiddagen er der gang i julemarkedet, og efterhånden som de forskellige boder åbner, stiger stemningen.

Her ses julemarkedet fra en lidt anden vinkel. Foto Hanne Würtz

Farvestrålende  pyramide på julemarkedet. Foto Hanne Würtz

Mindre børn på en smukt pyntet karrusel hviner af begejstring og vinker overgivent, hver gang de passerer forældre eller bedsteforældre, som tålmodigt venter. Andre tøffer rundt med det lille tog, og større børn og såmænd også mange voksne vælger at se det hele lidt foroven fra det store hjul.

Gammelt julemarked

Julemarkedet er med sine 300 år er et af Europas ældste og største. Der er kunsthåndværk af høj kvalitet: Udskårne små og store træfigurer, farvestrålende glasdekorationer, varme handsker, hjemmestrikkede vanter, huer og tørklæder – altsammen krydret med duften af glühwein både røde og hvide med eller uden shot og andre varmende drikke, varme pølser, nybagte pizzzaer og meget mere.

I stedet for at dvæle ved julemarkedet om formiddagen kan man ved middagstid længere nede ad Königsstrasse smutte ind i Stiftskirche fra det 10.-11. århundrede og nyde en halv times julemusik på orgel.

Vi har tilkæmpet os et lille hjørne med plads til krusene ned glühwein. Foto Hanne Würtz

Udsigt fra kunstmuseet

Mens der endnu er dagslys, kan det anbefales at gå lidt tilbage til en enorm kubeformet glasbygning: Kunstmuseum Stuttgart, som åbnede i 2005 med et udstillingsareal på ca. 5.000 m². Tag allerførst elevatoren op til 4. etage, hvorfra der er en enestående udsigt over byen og dens omgivelser og et fint overblik over julemarkedet fra første parket.

Og når øjnene har fået nok, er det tid at tage et kig på udstillingerne, først og fremmest netop nu “Sieh dir die Menschen an” (Look at the people), som koncentrerer sig om en ny måde at male portrætter på, opstået under Weimarrepublikken (1918-1933). Udgangspunktet er at fremstille “sociale” typer uden forskønnelse, skabe nye både kvindelige og mandlige rollemodeller udsprunget af den sociale debat i en kriseramt befolkning efter Første Verdenskrig.

Foruden de permanente og særudstillingerne er der restaurant, museumsbutik og plads til en række events såsom foredrag, kurser og koncerter.

Når mørket er faldet på, er det fristende at vende tilbage til julemarkedet, som nu er endnu smukkere. Lysene stråler, der er skruet godt op for julemusikken, snakken går livligt, og i trængselen kan man nemt blive væk for hverandre. Det er kort sagt julemarked.

Flamingoerne er endnu ikke gået til ro på Wilhelma, selv om det forlængst er blevet mørkt. Foto Hanne Würtz


Wilhelma – en eventyrverden

Skulle det alligevel knibe lidt med julestemningen, vil en sen aftenudflugt til Wilhelma i udkanten af Stuttgart (kan nås med bus og U-bahn på kort tid) med garanti få den til at indfinde sig. Wilhelma er en kombineret zoologisk og botanisk have, der er åben hele året. I julemåneden og indtil 14. januar 2024, når de fleste dyr er indendørs, omdannes den til en sand eventyrverden med de mest fantastiske lyskonstellationer.

Rundturen i Wilhelma fører til dette smukke parti. Foto Hanne Würtz


Wilhelma: Hvad mon der gemmer sig på den anden side af den røde port? Foto Hanne Würtz
Wilhelma. Foto Hanne Würtz

En to km lang barrierefri sti snor sig igennem hele parken med søer, smukke bygninger og markerede stop ved steder som den magiske mur, magiske skyer, under regnbuen, ønsketræ, lykkestjerne, under mistelstenen, karrusel, regnbueverden osv. Man gør klogt i at holde sig til stien, for det er småt med lys bortset fra de kulørte spot på udvalgte steder.

Wilhelma. Foto Hanne Würtz

Lokale vine

Traditionelt indtages både fast og flydende stående på julemarkedet, og det kan godt give trætte fødder. Det er der heldigvis råd for. Der er mange restauranter i centrum, og her kan fødderne finde hvile samtidig med, at man afprøver det lokale køkkens formåen og dertil drikker en lokal vin, evt. en af de organiske, som vinder frem.

Vinmarkerne begynder inde i centrum lige i nærheden af hovedbanegården.
Foto Hanne Würtz

Maultaschen (schwabisk egnsret – nærmest meget store ravioli med forskelligt fyld) er en typisk egnsret. Foto Stuttgart-Marketing GmbH/Martina Denker

Bilernes betydning for Stuttgart er ikke til at overse på julemarkedet.
Foto Stuttgart-Marketing GmbH/Thomas Niedermüller

Prisen pr. glas er omtrent som de danske med den forskel, at et tysk glas vin som oftest rummer 2-2,5 dl (ein viertel) i modsætning til 1 dl i Danmark.

Tidligere var de røde druer dominerende, men nu har de hvide druer halet ind på dem, så fordelingen er omtrent fifty-fifty.

Rejsen dertil:

Der er 821 km i bil til Stuttgart fra den dansk-tyske grænse.

Fly fra Billund og København til Frankfurt og derfra videre med tog.

Jeg var inviteret af Tysk Turist Information, som ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.


Hanne Würtz

Hanne Würtz, medlem af Dansk Journalistforbund og Danske Rejsejournalister. Mesterlæreuddannet på Vendsyssel Tidende med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. I 24 år ansat på Morgenavisen-Jyllandsposten som redigerende og senest som skrivende med fokus på kultur inden overgangen til freelance-tilværelsen som kultur- og rejsejournalist. Har oversat en række børne- og ungdomsbøger samt en enkelt rejsebog og har gennem alle årene samtidig leveret rejseartikler fra ind- og udland til Aarhus Stiftstidende, Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Berlingske, Børsen, Herning Folkeblad, Jyske-Vestkysten/Fynske Medier, Aller og FerieBlogger.dk.

Hanne Würtz has 15 posts and counting. See all posts by Hanne Würtz