FÆRØERNES FESTLIGE FLAGDAGE


Den 2. juni er (var) det 100 år siden Færøerne fik eget flag. Den runde dag går naturligvis ikke stille af. En del af festlighederne er henlagt til København, og markeringen er naturligvis maritim og meget synlig i området omkring Nordatlantens Brygge.

Ro Ove (Ove Joensen) fra Nolsoy på Færøerne sejlede i juli/august 1986 i sin robåd fra Færøerne de 900 sømil til Danmark

Forleden stod syv historiske træskibe fra Færøerne ind gennem Københavns Havn og lagde til kaj ved Nordatlantens Brygge (Nordatlantens Hus). Kortegen af skibe blev anført af robåden Diana Victoria, som færingen Ove Joensen (Ro-Ove) roede hele vejen fra sin hjemø, Nolsoy, til København i august 1986. Båden kan normalt ses på et lille museum på Nolsoy, men er altså i anledningen af den store Færø-begivenhed hentet ud af museet og bragt til Danmark. Desværre omkom Ove Joensen ved en tragisk drukneulykke i oktober 1986, men mindet om hans bedrift står endnu frisk i erindringen, og for en færing er det naturligt at fejringen af flaget også vil være en fejring af Ove Joensens enestående bedrift.

Gamle træskibe til kajs ved Nordatlantens Bygge i København

Der er knyttet et større program til den maritime ”invasion” fra Færøerne. Dels i form af aktiviteter på de gæstende skibe, dels i form af udstillinger og arrangementer i Nordatlantens Hus, hvor der bl.a. er udstilling og salg af forskellige færøske produkter samt maleriudstilling med den færøske maler Anker Mortensen.

Nogle af aktiviteterne på skibene er lukkede arrangementer for indbudte gæster, men der er også ”åbent skib” med mulighed for nærmere at studere nogle af de gamle træskibe, som engang var selve livlinen mellem Danmark, Færøerne, Island og Grønland. Der er også tænkt på de yngste gæster. Eksempelvis får en antal elever fra sjette-klasser en særlig rundvisning og fortællinger om den betydning skibene har haft for udviklingen af livet på Færøerne.

Færøernes flagdag markeres ved flere maritime aktiviteter

Der vil også være gode muligheder for at smage på Færøerne, ligesom den helt særlige musikalske kultur, der trives på øerne, præsenteres. For det fuldstændige program se www.nordatlantens.dk.

Selve jubilæet, søndag den 2. juni, har sit helt særlige program. Som det er tradition på Færøerne på søn- og helligdage går livet i stå. Butikker og restauranter er lukkede, og der er derfor ingen aktivitet på skibene. Til gengæld vil færinger (der bor omkring 15.000 i Danmark) gå i samlet procession fra Nordatlantens Brygge til Regensen og derfra videre til Holmens Kirke, hvor der er festgudstjeneste med taler og fællessang under medvirken af kor fra Færøerne.

Merkio eller Mærket, som det færøske flag hedder, blev tegnet af tre unge færøske studerende, under et studieophold i København, hvor flaget også blev syet. Janus Øssurson og Thomas Pauli Dahl og Jens Olivur Lisberg fra Fámjin på Suðuroy, studerede alle tre i København, og flaget blev tegnet på Regensen i København foråret 1919. Den første offentlige præsentation af flaget fandt sted i Nordmandsdalen ved Fredensborg den 2. juni 1919, og fanebæreren var den senere skibsværftsdirektør Kjartan Mohr, der på daværende tidspunkt var lærling på Helsingør Skibsværft.

Ove Joensens båd, Diana Victoria, har sit eget museum på Nolsoy ved Thorshavn, hvor der også er opstillet en mindesten for “Ro-Ove”.

Efter gudstjenesten kører man i reserverede busser til Fredensborg, hvor målet er Nordmandsdalen med den særlige skulpturpark. En procession vil bevæge sig fra indkørslen ved Fredensborg Slot til Nordmandsdalen med færøernes flag i spidsen.

Besøget fra Færøerne slutter Grundlovsdag ved 16-tiden, hvor skibene forlader København og sætter kursen mod nord, dog med et pitstop undervejs i Ebeltoft.

Samtlige fotos: JHJ

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 57 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen