Et samarbejde mellem Det Danske Kokkelandshold og FÆRGEN på Folkemødet om mad af råvarer fra lokale producenter fra de danske øer kan kun blive til noget stort.

For FÆRGEN er mad og måltider produceret af råvarer fra de danske øer en hjertesag. Det er velkendt, at FÆRGEN har skubbet på – og ydet økonomi til – en række af de initiativer på fødevareområdet, som i dag kendetegner Bornholm., bl.a. etableringen af madkulturhuset GAARDEN. Et tilsvarende initiativ er undervejs på Samsø, hvor et madkulturhus indvies midt i juli.
– Projektet øMAD i forbindelse med Folkemødet giver os en enestående mulighed for at støtte op omkrig de øer, som vi sejler til og fra, og som vi har et godt og nært samarbejde med. Folkemødet og vores aktivitet med etableringen af ”øMAD” er vores måde at give lidt tilbage til de øer, som støtter os. Samarbejdet med Kokkelandsholdet passer perfekt til vores eget værdisæt, og vi synes det er fantastisk, at vi får mulighed for at kunne samarbejde med de unge kokketalenter, som vi ved brænder for mad, råvarer og kvalitet, siger salgs- og marketingchef hos FÆRGEN, Lindy Kjøller.

Kokkelandsholdet
Det Danske Kokkelandshold stiller med 6 kokke i teltet “øMAD” på Bornholm

Kokkelandsholdet burger lokalproducerede råvarer

Det er første gang Det Danske Kokkelandshold deltager i Folkemødet. Sammen med FÆRGEN har de komponeret en alsidig menu, som tager afsæt i råvarer fra de danske øer. Kokkelandsholdet stiller med 6 kokke, som sammen skal bespise de mange besøgende, som finder vej til ”øMADs” teltet ved Kampeløkke Havn. Hele tankegangen om at lave ømad af råvarer fra mindre producenter passer rigtig godt ind i holdets værdisæt og målsætning. Sten Slot fra Kokkelandsholdet siger:

– I vores daglige arbejde tilstræber vi at anvende flest mulige råvarer fra danske producenter.  Det var derfor helt naturligt for os at etablere et samarbejde med FÆRGEN i forbindelse med Folkemødet. FÆRGENs fokus på mad tilberedt af råvarer primært fra producenter, hvor FÆRGEN sejler, giver os en god anledning til netop at prøve kræfter med en lang række gode kvalitetsvarer fra udvalgte øer i Danmark, siger Sten Slot.

Kokkelandsholdets version af økologisk sortbroget gris fra Knuthenlund på Lolland

Kokkelandsholdet tilbereder fem ø-mads retter fordelt på forret, hovedret og dessert. Fra Læsø kommer jomfruhummer med østersmarinade fra Vadehavet eller torsk fra Langelandsbæltet nænsomt fanget med garn. Hovedretterne er gris fra Knuthenlund, som er genbank for den sjældne sortbrogede danske landgris. Culottestege kommer fra kødkvægsproducenter på flere øer, dog primært Bornholm. Som dessert serveres koldskål fra Naturmælk i Sønderjylland, hertil danske jordbær og rabarber. Tilbehør af kartofler, grønt m.v. fra det solrige Sydfyn og hele Danmarks køkkenhave, Samsø.

Madteltet ”øMAD” er åbent torsdag, fredag og lørdag. Torsdag fra kl. 11, fredag og lørdag fra kl. 10. Der er åben sluttid, men køkkenet lukker kl. 22, men baren vil fortsat være åben.

Det Danske Kokkelandshold består af et senior- og et juniorhold samt et cateringlandshold, i alt 35 personer, som træner to dage hver måned. Kokkelandsholdet modtager et årligt tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriet, resten af finansieringen på omkring 2 mio kr hentes hos en række fonde og sponsorer. Seniorholdet har senest været i konkurrence ved Culinary Olympic Games 2016 i Erfurt i Tyskland, hvorfra man hjembragte en flot guld- og sølvmedalje og en samlet 3. plads i det varme køkken. Næste mål er VM i Luxembourg 2018. I perioden indtil da vil holdet deltage i en række internationale konkurrencer som træning til VM.

Okseculotte fra danske øer med grønt fra Danmarks køkkenhave, Samsø, i Kokkelandsholdets version

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen