Scottys Castle – Slottet i Dødens Dal

Scotty Castle, ligger på tærsklen til et af verdens varmeste steder i verden, Dead Valley eller Dødens Dal i staten Californien, USA. En slugt, der strækker sig ned mod bunden af den 225 km lange dal, Her blæser der ofte en let brise, hvilket gør det nogenlunde udholdeligt, at opholde sig her om sommeren, hvor temperaturen i dalens bund ligger over 40 grader de fleste måneder om året. Scottys Castle er nærmere en stor ranch end et slot. Det blev bygget af en “løgnhals” som fik investorer til at give penge til en guldmine, der ikke eksisterede. Alligevel slap Walter ”Scotty” Scott godt fra det løgnehistorien og i dag er ranchen opkaldt efter ham.

Scottys Castle

Slottes egentlige ejer, bankmanden, forsikringsmanden og millionæren Albert M. Johnson fra Chicago. Walter Scott var en smart cowboy med kaldenavnet ”Scotty”.  Han hævdede, at han havde fundet verdens største guldmine i bjergene nær Dødens Dal. I sin ungdom deltog han i Buffalo Bills Wild West Show. I 12 år optrådte han som cowboy og skarpskytte i disse shows rundt i USA. I 1902 forlod han showet og vendte tilbage til Dødens Dal, som han havde besøgt i sin tidligste ungdom. Han blev i området kendt som et ikon og var elsket af alle.Slottet var og er et ret udsædvanligt byggeri i slugten, hvor der findes en kilde og dermed en lille grøn oase i den ellers golde ørken. Når besøgende, heraf mange journalister, kom til slottet, fortalte Scotty, at det var hans hytte. Når nogen spurgte Johnson, hvorfor han tillod, at Scotty kaldet stedet for sit, og hvorfor han fik lov at bo der gratis, svarede Johnson altid: ”Han har rigeligt betalt mig tilbage med sin humor og sine historier, der får mig til at grine.”

Scotty Castle er bygget på en god historie

Hans kone Ella viste ham i 1902 et lille klippestykke med guldåre, som hun havde fået som souvenir i guldminen Cripple Creek i Colorado. Da han så klippestykket fik han ideen til at starte ”en guldmine”. Walter Scott begyndte at sende små stykker af klippen med ganske få gram guld til en række investorer østpå i de store byer. Blandt flere mulige investorer, faldt for hans historie om den store guldfund var bankmanden Albert M. Johnson fra Chicago. Han havde tjent en masse penge i andre mineselskaber og var mangemillionær og præsident for National Life Insurance Company of Chicago. Han var en konservativ og troende mand, og det var overraskende, at han ville have noget at gøre med en ørkenrotte som Walter Scott. De mange historier om Scott og hans optræden i Buffalo Bill Show havde imidlertid imponeret Johnson.
Og da han fik tilbud om investering i Scottys fantasi-guldmine, sagde han ja. I 1905 besøgte Johnson cowboyen i Dødens Dal. Da han havde men efter en togulykke kunne han godt lide den tørre varme i Nevadaørkenen, og han blev begejstret for området ved Dødens Dal, hvor Scotty viste ham nogle tørre miner og fortalte, at han var i gang med at grave nye miner andre steder i bjergene. Under deres rundrejse i området opstod der et venskab mellem de to mænd.

USA -Aage maj  Juni USA plus diverse 403 USA -Aage maj  Juni USA plus diverse 411

Scotty Castle, et herligt sommerhus ved sand(stranden)

På et tidspunkt fik Scotty lov til at bygge et ”sommerhus” til Johnson-familien i slugten ned mod Dødens Dal. ”Sommerhuset” blev bygget som en spansk hacienda på over 3.000 kvadratmeter og med over 20 værelser.  Pris 16. millioner dollars. Der blev ikke sparet på indretningen. I hallen var der et vandfald til at køle bygningen ned. Gardinerne var lavet af malede fåreskind. Scotty hævdede imidlertid, at det var skind fra muldyr, der ikke ville makke ret!
I slottet findes fortsat fornemt italiensk porcelæn med Scottys og Johnsons monogrammer og sjældent lertøj lavet af Paiute-indianerne. Cowboyen holdt meget af musik, men da han ikke selv kunne spille, fik han konstrueret et kæmpe mekanisk orgel med 1.100 piber, der blev drevet ved hjælp af kodede hulkortsruller. Han hævdede, at hans ”guldmine” befandt sig under hans seng i soveværelset og derfor skulle indgangen til soveværelset beskyttes. Han fik lavet en speciel skydeanordning i døren, der fik haglene fra hans haglbøsse til at spredes 180 grader.

USA -Aage maj  Juni USA plus diverse 352 USA -Aage maj  Juni USA plus diverse 343

Scottys Castle var og er et ret udsædvanligt byggeri i slugten, hvor der findes en kilde og dermed en lille grøn oase i den ellers golde ørken. Når besøgende, heraf mange journalister, kom til slottet, fortalte Scotty, at det var hans hytte. Når nogen spurgte Johnson, hvorfor han tillod, at Scotty kaldet stedet for sit, og hvorfor han fik lov at bo der gratis, svarede Johnson altid: ”Han har rigeligt betalt mig tilbage med sin humor og sine historier, der får mig til at grine.”

Foto: Aage Krogsdam

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 59 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam