Vejen til store oplevelser i gammelt kommunistland

Af MOGENS HANSEN

Er Rumænien værd at besøge? De, der tænker: »Nej, det er vist ret ligegyldigt,« tager grueligt fejl. Landet i Sydøsteuropa, der rev sig fri af kommunismens jerngreb ved årsskiftet 1989-90, giver store oplevelser: En varieret natur med bjerge, bakker, skove, Donaus enorme delta ved udløbet i Sortehavet, det smukke Transsylvanien og Karpater-bjergene. Hertil kommer renoverede bykerner med rødder i adskillige hundrede års europæisk historie og som noget enestående i hundredvis af klostre, som man kan besøge og evt. bo og spise på.

På en rundrejse vil man se store kontraster mellem velstående bymennesker og en fattig landbefolkning. Meget er i forandring: Kommunisttidens elendige boligblokke og industrianlæg ligger her stadig, men afløses i pænt tempo af moderne byggerier i vestlig stil. Virksomheder, huse, etageejendomme, indkøbscentre, moderne hoteller og restauranter skyder op overalt.

Som danskere er vi så heldige, at et danskbaseret rejseselskab giver os adgang til alt dette. JS Rejser, der har hjemsted i Havndal nær Randers, er grundlagt af Jørn Sørensen, som fik stort kendskab til Rumænien, da han arbejdede for det danske udenrigsministerium i tiden omkring kommunismens fald. Jørn Sørensen arbejder stadig i firmaet som bl.a. turleder og guide, men han har overladt stillingen som chef til den 40-årige rumæner Carmen Vele.

Fra gymnastikpige til rejsebureauchef

Hun er opvokset i Cluj Napoca i Transsylvanien i det nordvestlige Rumænien. Her har hun stadig fast bopæl med sin mand Emil og sønnen Andrei på fire år (på billedet øverst), men hun tilbringer mange dage i Danmark og med danske rejsende på bustur i Rumænien og nabolandene Bulgarien, Serbien, Moldova, Transnistrien og Ukraine.

Oplevelser i Rumænien.
Carmen Vele oversætter for munken Aleksei i Transnistrien.

Som barn var Carmen godt på vej til en karriere som elitegymnast, men det standsede hendes forældre, da hun var 13 år. De brød sig ikke om, at deres datter skulle flytte til en gymnastikskole langt fra hjemmet, og at hun blev fyldt med væksthæmmende medikamenter, som formentlig er årsag til, at hun kun er 154 cm høj. Forældrene foretrak, at hun fik en rigtig uddannelse. Efter studentereksamen tog Carmen Vele en bachelor i turisme-management, og den har hun suppleret med kurser i rejsebureau-drift.

Forinden havde hun et sommerjob som tjener, hvor hun traf Jørn Sørensen, der kørte rundt med sine danske rejsende i Rumænien. Det førte til, at Carmen Vele tog arbejde som au pair på Færgekroen i Hadsund efterfulgt af et danskkursus på Kalø Sproghøjskole, inden hun i 1997 blev ansat som guide i JS Rejser. I 2006 blev hun medejer af firmaet og i 2010 eneejer, da Jørn Sørensen nærmede sig pensionsalderen og følte, at det var tid til at træde lidt tilbage. Han er dog stadig i fuldt vigør på busturene, og han arrangerer desuden motorcykelrejser til Rumænien.

Carmen Vele var i begyndelsen nervøs for, om hun kunne lære det danske sprog, men det kan slås fast, at i dag er hun perfekt til dansk, og den svage accent, hun har, er næsten mere kronjysk end rumænsk. Hendes rumænske baggrund i kombination med et stort kendskab til danskere, danske forhold og dansk sprogbrug gør hende til en unik rejseleder.

Oplevelser i Rumænien
Carmen Vele og Jørn Sørensen med rumæneren Virginia Linul.

På busturene fortæller hun afslappet om alt det, der er at se, om historiske forhold og om, hvordan samfundsforholdene er i EU-landet Rumænien i dag: Lønniveau, arbejdsmarked, skat, pension, skolegang m.v. Ved besøg på f.eks. klostre, slotte og under byrundture er der ofte lokalguide, og så oversætter Carmen Vele direkte fra rumænsk til dansk, hvilket er en forståelsesmæssig fordel, så man undgår ‘omvejen’ ad f.eks. engelsk.

Og Carmen Vele bringer danskerne i nærkontakt med almindelige rumænere. En del frokoster indtages hos private familier, som regel aftalt på forhånd, men af og til også ved, at Carmen Vele i en landsby beder chaufføren standse, så hun kan gå ind og spørge, om hendes gæster må spise den medbragte frokost i haven. En uforglemmelig og hyggelig oplevelse, når 30-40 danskere indtager en privat, vinrankeoverdækket gårdhave med deres picnic og kommer i god stemning af den ledsagende lokale vin og et glas eller to af den stærke rumænske frugtbrændevin tuica.

Udover arbejdet med JS Rejser er Carmen Vele også turleder i Rumænien for rejsearrangøren Viktors Farmor.
Oplevelser i Rumænien. Artikel & Fotos:

Thumbnail Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen