Rumæniens diktator Ceausescu blev henrettet her

Af MOGENS HANSEN

De fleste over 40 år husker formentlig juledagene i 1989, hvor man på tv kunne følge arrestationen af, retssagen mod og henrettelsen af Rumæniens kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu og hans hustru Elena. Siden 2013 har man kunnet besøge stedet, hvor de dramatiske begivenheder fandt sted. Stedet, der nu er museum, er en tidligere officersskole for kavallerister, som ligger i Targoviste godt 80 km nordvest for hovedstaden Bukarest. Det er nemt at finde, især hvis man tager toget til Targoviste, da museet har indgang under 100 meter fra stationen.

Diktator. Targoviste, Rumænien. Foto: Mogens Hansen

I hovedbygningen kan man gå rundt i rummene, hvor Ceausescu-parret tilbragte deres sidste døgn indtil nedskydningen den 25. december 1989. Man ser lokalet, som ligner et klasserum fra 1950’erne, og som blev brugt til den summariske retsproces på omkring en time, og ved siden af ligger rummet, hvor diktator-parret overnattede i simple jernsenge og fik deres måltider på tallerkner og kopper af blik.

Targoviste, Rumænien. Foto: Mogens Hansen

Skudhuller i muren

Den stærkeste oplevelse venter udenfor i gården. Først fanges øjet af træer og andet grønt, men lidt væk ser man muren til en sidebygning, som stadig har skudhuller fra henrettelsen. På cementfliserne nedenfor muren er med hvid maling markeret omridsene af de to lig, som ifølge nogle kilder var ramt af 120 skud.Targoviste, Rumænien. Foto: Mogens Hansen

Elena og Nicolae Ceausescu var iklædt vinterfrakker og havde hænderne bundne, men de var uforsonlige til det sidste. Hun råbte ukvemsord til soldaterne, der udførte henrettelsen, og han sang den kommunistiske slagsang “Internationale”. Det historiske sted er ikke overrendt, så der er gode muligheder for at opleve det uden at blive distraheret af andre gæster. I 2015 var der 3245 besøgende, heraf flest europæere og amerikanere, ikke så mange rumænere. Entreen var i første halvdel af 2016 ca. 12 kr., og det kostede ca. 25 kr. at få lov at fotografere.

Brutal og undertrykkende diktator

Nicolae Ceausescu var generalsekretær for Rumæniens kommunistiske parti fra 1965 til sin død, fra 1974 desuden landets præsident. I begyndelsen var hans styreform moderat, men udviklede sig snart i brutal og undertrykkende retning. Mange regnede styret for det mest firkantede, stædige og stalinistiske i hele sovjetblokken. Det hemmelige politi, Securitate, holdt på brutal vis al opposition nede. I 1982 var Rumænien i dyb gæld til udlandet, og Ceausescu beordrede eksport af det meste af landets fødevare- og industriproduktion. Resultatet var mangel på næsten alt, og det fremkaldte uro i befolkningen.

Den 17. december 1989 skød sikkerhedsstyrker mod demonstranter i Timisoara. Det udløste den rumænske revolution, som i løbet af få dage fik Ceausescus styre til at bryde sammen. Den 22. december flygtede Ceausescu-parret i helikopter fra Bukarest, men blev fanget og ført til Targoviste af lokale soldater, som havde sluttet sig til oprøret.

Den 24. december besluttede Rumæniens nye magthavere efter nogen diskussion at stille parret for en domstol med militære dommere. Anklagerne gik bl.a. på folkedrab og underminering af landets økonomi. Både den hastige rettergangs mangel på bevisførelse og den efterfølgende øjeblikkelige henrettelse kl. 16 Juledag 1989 blev anfægtet fra mange sider, også fra udlandet, bl.a. USA.

Elena og Nicolae Ceausescu var de sidste, der blev henrettet i Rumænien, og den 7. januar 1990 blev dødsstraffen afskaffet.

 

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen