Øen Als er kendt for sit innovative iværksættermiljø. Bedst kendt er formentlig Danfoss, men hertil er de senere år føjet en helt ny restaurantkultur. Her er et par eksempler.

Det Sønderjyske Hus i Sønderborgs gågade er ikke kun adressen, hvis man som turist søger oplysninger om indkvartering og events. Det er også her man kan stifte bekendtskab med den sønderjyske madkultur. Siden sommeren 2016 har de unge kokke Sune Axelsen og Jesper Koch tryllet med lokale råvarer i deres Café, som de har givet navnet Det Sønderjyske Køkken.
Den lokale madkultur er defineret af området, som har været præget af krige og grænseændringer. Det er et køkken, som bygger på mange grønsager. Alle havde egen køkkenhave, men kun de færreste havde råd til kød.
De to unge kokke vil bygge bro mellem det kulturhistoriske køkken og nutiden. Gamle egnsretter bringes til live gennem innovativ fornyelse.
Et meget godt og aktuelt eksempel er SNYSK, som findes i flere varianter inden for et lille geografisk område. Det er eksempelvis ikke den samme ret, der serveres på Als og på Sundeved.

Det Sønderjyske Hus er turistbureau men huser også caféen Det Sønderjyske Køkken

Alt godt fra urtehaven

Men under alle omstændigheder bygger den på alt det, der netop nu kan høstes i urtehaven. Gulerødder, kartofler, bønner, ærter og meget ofte glaskål eller kålrabi. I den traditionelle udgave koges grønsagerne 10-12 minutter i dækkende vand. Ærterne skal have kortere kogetid. Grønsagsvandet jævnes med en smørbolle af mel og smør.
I Det Sønderjyske Køkkens variant hældes kogevandet fra og grøntsagerne serves, mens der endnu er ”bid” i retten. Til grønsagerne serveres stegt tørsaltet og røget bacon. I traditionel udgave kan grøntsagerne ledsages af røget skinke, paneret flæsk, marineret sild eller stegt ål og rødspætte. De to sidstnævnte regnes for tilbehør om søndagen.
Det Sønderjyske Køkken har samme åbningstid som turistkontoret: Man-fre 10:30-17:30 og lør 10:30-15:00, men åbner gerne op for selskaber og arrangementer uden for denne åbningstid. I en lille købmandsbutik sælges et udvalg af sønderjyske produkter, mange køber spiselige turistsouvenirs, og de to unge kokke arbejder også med en køkkenskole/teambuilding i lokalerne.

Huset Blom er en villarestaurant indrettet i en patriciervilla på Als bygget i 1924

Restaurant i patriciervilla

Det andet eksempel er Huset Blom, en villarestaurant indrettet i en patriciervilla fra 1924, opført og navngivet efter bygherren, gartner Hans Hansen Blom. Huset har været i familiens eje, indtil kokkeparret Pia og Klaus Bartholin, sammen med en række investorer, overtog huset for at skabe en restaurant med mad i særklasse.
Pia og Klaus Bartolin har stået for hele restaurerings- og ombygningsarbejdet i god forståelse med Blom-familien, og huset var klar til indvielse i januar 2014.
Huset Blom serverer ikke traditionelle forretter, hovedretter og desserter, men i stedet såkaldt cosyfood, som er hyggemad og deleretter, hvor man bestiller en antal små retter, som serveres på fad, hvorefter man deler retterne ved bordet. Det var, da man startede, et så nyt koncept, at der ofte måtte gives en uddybende forklaring, og konceptet må af og til stadig forklares, oplyser Pia Bartholin.
Huset Blom har fra første færd især været kendt som erhvervslivets restaurant på Als. Ikke kun som frokost- og middagsrestaurant, men også til møder, jobsamtaler og generalforsamlinger. Pia og Klaus Bartholin understreger dog, at Huset Blom er åbent for alle. I 2016 vandt restauranten White Guide-prisen ”Årets Feel Good-Oplevelse” for sin imødekommende og afslappede stil i kombination med klassisk look og en moderne serviceprofil. Optagelsen i White Guide har naturligvis givet øget efterspørgsel.

En ganske særlig hot-dog. Pølse af flæskefars tilsat ande-confit med salat af forskellige tomatsorter

Huset arbejder med en set-menu, som skiftes hver 14 dag ud fra sæson, tema og kokkenes gode ideer. Ud over kokkeparret Pia og Klaus Bartholin er Kristian Stougaard tilknyttet som kok, mens Harald Milandt er ansat som restaurantchef.
Huset Blom har åbent man-fre 11:00-23:00 (køkkenet lukker dog kl. 21) og lør. 17-24. Søndag kun efter aftale.
I efterårsferien fra den 16. til 19. oktober afvikles Restaurant Festival Dinner Days. Køb 4 serveringer for 200 kr. Om aftenen kan suppleres med velkomstbobler og snack samt kaffe og sødt for ekstra 135 kr. Arrangementet kan kun købes igennem Dinnerbooking (www.dinnerbooking.dk).
I betragtning af, at der er tale om skiftende set-menuer, skal jeg ikke her gå i detaljer, da retter, jeg nævner, ikke p.t. serveres. Jeg vil dog tillade mig at fremhæve en enkelt servering: Hot Dog med pølse fremstillet af flæskefars og ande-confit i et ristet og formet brød med hjemmelavet tilbehør og hertil en salat sammensat af flere forskellige tomatsorter, der var syltede, fermenterede, kogt og stegt. En servering, som ikke alene var guf for ganen, men også for øjet.

Yderligere oplysninger på en række portaler:

www.dssj.dk
www.detsonderjyskekoekken.dk.
Www.huset-blom.dk

 

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen