Skopje – fra jordskælvsruin til moderne storby

Tekst og fotos: MOGENS HANSEN

Makedoniens hovedstad, Skopje, er en af de mest interessante byer på Balkan, men alligevel er den ikke særlig kendt blandt danskere. Det på trods af, at man kan komme billigt dertil med lavprisfly fra København. Det burde også lokke, at prisniveauet er lavt – ofte kun en tredjedel af det danske – både hvad angår hoteller, restauranter og indkøb.

Skopje
Springvand og monumenter øst for Stenbroen. Bagved begynder basar-området.

Skopjes historie er omtumlet med mange forskellige magthavere, og den går omkring 1000 år tilbage. En af byens værste begivenheder indtraf i nyere tid, nemlig den 26. juli 1963, da 75-80 procent af byen i løbet af minutter blev lagt i ruiner af et voldsomt jordskælv. Makedonien var da den sydligste del af Jugoslavien, og det socialistiske styre satte massivt ind for at genopbygge byen.

Skopje
Kale-fæstningen med udsigt over Skopje og bjerge.

Målet var at skabe en modelby for den socialistiske verden, men planerne blev aldrig fuldført. Til gengæld fremstår Skopje i dag yderst moderne med futuristiske bygninger og livlige gader med mange butikker og indkøbscentre. Også nattelivet er aktivt. Som besøgende kan man godt få det indtryk, at Skopje er en millionby, men indbyggertallet er kun omkring en halv million.

Balkans største basar-område

Skopje
Skopjes gamle basar har et bugnende vareudbud.

Floden Vardar deler Skopje i to, men det er nemt at komme fra den moderne, vestlige del til den mere klassiske østlige del via flere broer, herunder den historiske Stenbroen fra 500-tallet, da byzantinerne havde magten. Stenbroen er bilfri.

På den østlige side af broen kommer man hurtigt ind i Skopjes mest interessante besøgsområde, den gamle basar, som er Balkans største af sin slags. De mange gågader er fyldt med butikker, markeder, restauranter og cafeer, og her er det hyggeligt at slentre omkring eller sidde ned og nyde en øl eller en kop kaffe. Basar-området har gennem historien været det område, hvor kristne og muslimer mødtes, selv om de boede hver for sig, og her er stadig både kirker og moskeer foruden museer og stribevis af monumenter tæt på basaren.

Skopje
Statuer i Skopje viser også den allernyeste adfærd.

Monumenter og statuer i hobetal er kendetegnende for Skopje, og man kan kun imponeres over, at et ikke særligt rigt land har kunnet finde penge til disse seværdigheder. Her er alt fra store springvand og klassiske rytterstatuer til moderne skulpturer, som f.eks. viser en pige, der er fuldt optaget af sin mobiltelefon, mødre, som tager sig kærligt af deres børn, og den berømte, romersk-katolske nonne Moder Teresa, som blev født og voksede op i Skopje.

Skopje
Statue af Moder Teresa foran museet, som hylder hendes liv.

Seværdigheder

 

Skopje
Rytterstatue foran det makedonske parlament. I baggrunden Makedonien-porten.

Makedonien-pladsen umiddelbart vest for Stenbroen med et springvand og en rytterstatue af Aleksander den Store (billedet øverst). Kale-fæstningen fra byzantinsk tid med store fæstningsmure og tårne, hvorfra der er vid udsigt over Skopje by og dens bjergrige omegn. Makedonien-porten lidt syd for Makedonien-pladsen ligner en fransk triumfbue. Porten er fra 2012 og markerer 20-året for Makedoniens uafhængighed. På bygningsværket er der marmor-relieffer, som fremstiller scener fra Makedoniens historie. Et museum for Moder Teresa i den nye bydel. Desuden er der en stribe museer, kirker, moskeer, klokketårne, tyrkiske bade, en historisk akvædukt nord for Skopje by og meget mere.

Skopje
Statuer hopper i Vardar-floden ved Stenbroen.

En artikel om Moder Teresa-museet blev trykt i Kristeligt Dagblad den 29. september 2018.

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen