Nicosia – verdens sidste delte hovedstad

AF MOGENS HANSEN
Nicosia på Cypern er verdens sidste hovedstad, som er delt på en sådan måde, at man skal have pas med for at komme fra den sydlige, græsk-cypriotiske del til den nordlige, tyrkisk-cypriotiske del. Hele Cypern har siden 1974 været delt, og der er kun syv steder, hvor man kan krydse grænsen eller demarkationslinjen, som bufferzonen, dvs. adskillelsen mellem de to stridende befolkningsgrupper, officielt kaldes.

Cypern
En gadesælger i den tyrkiske del af Nicosia.

Tre af overgangsstederne ligger i hovedstaden Nicosia, og den mest benyttede – også af turister – er på gågaden Ledra Street i centrum af den gamle bydel. Det er logik for alle, at man på en gågade kun kan krydse til fods. Kommer man i bil, f.eks. fra en af feriebyerne på Cyperns sydkyst, er det mest praktisk at køre mod centrum, indtil man ser den velbevarede venetianske mur fra 1567. Muren, som skulle beskytte den gamle bydel, er stjerneformet og har 11 bastioner.
Man kan parkere bilen til rimelig pris på overvågede P-pladser syd for muren og gøre resten af oplevelsen til fods. Tæt på muren ligger en busstation, hvorfra der er forbindelser til Cyperns sydlige områder, så også besøgende, som ikke vil eller kan transportere sig selv, fordi Cypern har venstrekørsel, kommer nemt til Nicosias gamle bydel.

Over grænsen til fods – og husk passet

Herfra skal man gå til Ledra Streets sydlige ende og tage gågaden nordpå. Grænseovergangen ligger ca. en kilometer fremme, men man bliver ikke opmærksom på adskillelsen, før man er der. Ledra Street er af vesteuropæisk standard med elegante butikker, mange med mærkevarer, restauranter og cafeer, hvor man kan sidde udendørs og nyde det oftest gode vejr og folkelivet over en kop kaffe, te eller en drink.
Cypern er medlem af EU, og EU-borgere kan krydse grænsen ubesværet, hvis de har husket passet. Grænsevagterne bladrer lidt i det, scanner det og tjekker, at billedet svarer til den person, der har vist passet frem. Er tingene i orden, kan man gå ind i Nicosias tyrkiske del.
Bydelen hedder Arasta og har været gågadeområde siden 2013. Folkelivet er ikke markant anderledes end i Nicosias græske del, og der ligger et par historiske seværdigheder nær grænseovergangen, bl.a. karavanseraiet (fortidigt herberg) Buyuk Han, der har status som en af Cyperns flotteste, historiske bygninger. Man finder også Selimiye-moskeen, som oprindeligt var en kristen katedral, og Bedesten, en græsk kirke, som i dag er kulturcenter.

Gå rundt i smågaderne langs demarkationslinjen

Cypern
En café nær Ledra Street er placeret op ad sandsække og pigtråd, som adskiller Nicosias græske og tyrkiske bydele. Øvrige fotos herunder viser, hvordan der ser ud ved demarkationslinjen. Alle fotos: Mogens Hansen

Den græsk-cypriotiske del af Nicosia er også fyldt med historiske seværdigheder og museer, men her holder vi fokus på den nyeste historie, der førte til deling af Cypern og Nicosia. Den kommer man tæt på, hvis man snuser rundt i de små gader, som ligger tæt på demarkationslinjen, der kaldes Den Grønne Linje, efter sigende fordi en FN-embedsmand brugte en grøn pen, da Linjen blev trukket på et kort.

Cypern
Jo, demarkationsområdet er grønt, men det skyldes især ukrudt og vildtvoksede planter og træer, som i dag fylder det ubeboede område. Fordi her ingen bor, ligger bygninger og huse i ruiner, og de gader og gyder, der førhen krydsede den nuværende adskillelseslinje, er spærret af barrierer og pigtråd. Mange steder er der FN-posteringer med bevæbnede soldater, og her må man ikke fotografere. Bortset fra disse steder viser billederne til denne artikel, hvordan der ser ud.

Historien om Cyperns deling

Den korte historie om adskillelsen begynder i 1960, da Cypern fik selvstændighed efter at have været britisk koloni siden 1878. En krise opstod, da græsk-cyprioterne foreslog ændringer til forfatningen, som de tyrkiske cyprioter ikke kunne acceptere. I 1963-64 førte det til uroligheder, og Nicosia blev delt. Endnu værre gik det, da den græske militærjunta i 1974 ville indlemme Cypern i Grækenland, hvilket fik Tyrkiet til at invadere øen. FN greb ind i konflikten med fredsbevarende tropper, heriblandt danske, som var udstationeret på Cypern i perioden 1964-92.

Cypern
Cyperns deling består, og først i 2003 blev det tilladt at krydse demarkationslinjen. Ledra Street blev åbnet i 2008, men i oktober 2016 blev en ny delingsdimension føjet til. Det tyrkisk-cypriotiske styre afskaffede sommertid, så nu har Cypern to tidszoner.

Cypern

Cypern

Cypern

 

 

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen