Nyfødte Picasso blev genoplivet med cigarrøg

”Det er ikke nok at være en fremragende kunstner, man må også have en stærk livsvilje”, sagde kunsteksperten Bente Scavenius, da hun talte om Picasso på Den Spanske Stats Turistbureaus Picasso-arrangement i december 2022. Anledningen var, at Picasso i 2023, som er 50-året for kunstnerens død, fejres i en række spanske byer.

Picasso genoplivet med cigarrøg

At Picasso havde en sådan livsvilje, eksemplificerede Bente Scavenius med den vistnok sandfærdige historie om Pablo Picassos fødsel. Den var nemlig kompliceret og Pablo var tilsyneladende dødfødt. I hvert fald lå drengen helt livløs på sengen, mens en læge kæmpede med at redde moderens liv. Men en onkel, der var til stede ved fødslen – barselsstuer har åbenbart ikke været helt så rene kvindedomæner, som vi ellers har fået fortalt – mente, der måtte gøres et forsøg på at få liv i knægten. Derfor tog han et kraftigt sug af sin cigar og pustede resolut røgen ind gennem den lille Pablos næsebor, hvorefter knægten gav et gevaldigt spjæt og stak i et hyl.

Det var den 25. oktober 1881, og derefter levede han et aktivt og produktiv liv i 91 år, til han den 8. april 1973 døde i Frankrig.

Sammen med George Braque anses Picasso for grundlægger af kubismen, og Picassos værker omfatter blandt meget andet en række kubistiske malerier af kvinder. Dette hænger på Museo Reina Sofia i Madrid. Foto: Den Spanske Stats Turistkontor.

Picasso-fejring i 50-årets for hans død

Allerede i 1892 begyndte Pablo Picasso på kunstskolen i La Coruña, og som 14-årig blev han optaget på et kunstakademi i Barcelona.

Barcelona og La Coruña er da også to af de fem byer, der i 2023 lægger museer til den særlige fejring af af kunstneren i forbindelse med 50 året for hans død den 8. april 1973.

De øvrige spanske byer, der fejrer Picasso er Madrid, Malaga (hvor Picasso er født) og Bilbao.

Picasso fejres ikke kun i Spanien, men i en række andre byer i Europa og Nordamerika.

Læs mere om fejringen “Picasso Celebration 1973-2023”

Find listen over alle Picasso-fejringer i 2023

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 43 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen