Det kan nås inden jul i Dresden
Af Hanne Würtz
Tyskland er med god grund berømt for sine julemarkeder, og næsten enhver by har et eller flere af slagsen. De har fundet sted i århundreder, og et af de allerældste er Striezelmarkt i Dresden, i år for 588. gang efter et par års Coronapause.
Her kan man købe alverdens lækkerier – også stollen, som er et traditionelt bagværk til adventstiden og julen.
Men hvorfor ikke bage sin egen? Det kan man hos Dresden Stollen Bakery under kyndig vejledning af Mikael Wippler – forudsat naturligvis man køber billet til rundvisning og bageri. Hele processen varer ca. 4 timer, men så kan man også drage derfra med 2 kg flot dekoreret stollen i bagagen (så husk at tage den store kuffert med).
Tredje generation
Dresden Stollen Bageri blev grundlagt i 1910 af Mikael Wipplers bedstefar og drives nu af tredje generation.
Mikael Wippler er egentlig pensioneret, men det er ham, der viser rundt og fortæller om virksomheden, inden vi går i gang med dejen.
Vi samles omkring et stort bord. Alle får hvidt forklæde på, og Mikael Wippler for bordenden demonstrerer, hvad vi skal gøre for at få det helt rigtige resultat. Han må også siges at have erfaringen, for der fremstilles omkring 100 stollen om dagen, og dele af processen er fortsat håndarbejde.
Der skal mange forskellige ingredienser i. Først blandes 26 gr. varm mælk med gær og mel af bedste kvalitet. Blandingen hæver i 30-45 minutter. Imens gøres de øvrige ingredienser klar: smør uden tilsat vand, hakkede søde og bitre mandler, finthakket citronskal og ditto pomeransskal, knust skal af muskatnød, en smule sukker, kardemomme, vanilje, salt, to slags rosiner opblødt i rom. Alt tilsættes sammen med resten af melet og æltes til en smidig dejkugle, som derefter foldes mange gang og ender som en aflang pølse, der bankes flad med håndfladen.
Til sidst ridses overfladen på langs med en skarp kniv, inden dejen lægges i en flad bageform, og en lille metalpind med et nummer stikkes ind i dejen. Det gælder om at huske nummeret, så man får den rigtige stollen udleveret.
Flot dekoreret
Nu er ens personlige stollen næsten klar til ovnen, som skal være 240-220 gr. varm. Efter 10 minutter i ovnen sænkes temperaturen gradvist, og ca. en time senere skulle bagværket være færdigt. Det skal lige pensles med varmt, smeltet smør.
Hvordan kan Michael Wippler vide, hvornår en stollen er klar? Han banker let på den.
“Min stollen taler med mig,” siger han. Og om han aldrig bliver træt af stollen? “En dag uden stollen er en spildt dag,” smiler han
Til sidst drysses den med flormelis, bliver fint pakket ind efter afkøling og er klar til hjemtransporten. Men vent lidt med at smage på den. Den bliver kun bedre af at stå en halv snes dage gerne mørkt og køligt ved konstant temperatur, men ikke i køleskab.
Så bliver den ikke tør og kan sagtens holde sig til efter jul, hvis der mod forventning skulle være noget tilbage.
Online-handel
Bageriet leverer stollen til egne butikker og sælger online også til udlandet på https://dresdenstollen.com/contact eller www.baeckerei-wippler.de
Der er flere varianter til priser fra 21 euro pr. kg.
Der kommer gang i stollen-fremstillingen igen op til påske. Så hedder de bare Osterstollen.
Har man ikke mulighed for en tur til Dresden, kan man fremstille stollen i det hjemlige køkken. Der er opskrifter på google. Søg f. eks. på ”dresdner stollen selber backen”.
Der kommer gang i stollen-fremstillingen igen op til påske. Så hedder de bare Osterstollen.
Jeg var inviteret af Tysk Turist Information/Dresden Marketing, som ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.