Gourmet-Festival med danske indslag

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }

For 31. gang mødes den kulinariske top i forbindelse med Slesvig-Holsten Gourmet-Festival

I Slesvig-Holsten har man for adskillige år siden afskaffet begrebet ”årstider”. I stedet styrer man efter to markante festivaler: Om sommeren Slesvig-Holsten Musik Festival og i vintersæsonen Slesvig-Holsten Gourmet-Festival.

Og næppe er den sidste tone klinget ud i sommerens musikfestival, før ikke færre end 14 af delstatens markante restauranter indbyder til 32 kulinariske arrangementer på det absolutte topplan.

19 gæstekokke fra Tyskland, Danmark (2) og Sverige er impliceret i det store arrangement.

Kieler Kaufmann; Foto: Holger Stöhrmann;

Der er optakts-galla i Michelin-restauranten Romantik Hotel Kieler Kaufmann søndag, og derefter går det bare derudaf frem til sidste arrangement i denne sæson den 4. marts 2018.

Til optaktsgallaen er samlet en helt speciel kvintet af kokke, som hver især har gjort sig bemærket. Blandt dem danske Henrik Jyrk, som for nogle dage forlader sin vestsjællandske restaurant ”NAES” på Strandhotel Røsnæs ved Kalundborg. Han skal skabe aftenens fem-retters menu i et samarbejde med Sveriges eneste kvindelige Michelin-stjerne indehaver Titti Qvarnstrøm, Hendrik Otto (2 stjerner) fra Adlon Kempinski i Berlin, Mathias Baltz fra Slesvig og den lokale Matias Apelt (1 stjerne). Op til denne galla-optakt er Kieler Kaufmanns køkken blevet nyrenoveret, så kokkene skal samtidig finde sig i rette i omgivelser, som byder på det mest avancerede køkkenudstyr, der kan købes for penge.

Jyrks første Festival-besøg

Henrik Jyrk har såvel i 2016 som i år vundet Danmarks ældste kokke-konkurrence Sol Over Gudhjem

Det er første gang Henrik Jyrk er inviteret til Slesvig-Holsten, og det sker utvivlsomt med baggrund i hans mangeårige arbejde på en række Michelin-restauranter i Danmark og USA, hans fremtræden på TV som en del af juryen i Master Chef Danmark, hans hyppige medvirken i ”Go’ Morgen Danmark” og endelig hans deltagelse i Danmarks ældste kokke-konkurrence, Sol Over Gudhjem, som han har vundet såvel i 2016 som i år. Jyrk solgte tidligere i år sin restaurant KUL i Kødbyen i København og overtog, sammen med en partner, restaurant NAES i Kalundborg, og med risiko for at røbe en dyb hemmelighed, kan jeg tilføje, at Henrik Jyrk er på vej tilbage til København, hvor han i november overtager nøglerne til en ny restaurant, der efter totalrenovering åbner i januar under navnet ””I-BU”.

René Mammen (tv) her med sin souschef

Jyrk er ikke alene om forsvare de danske farver ved festivalen. Senere på sæsonen medvirker René Mammen (1 stjerne) fra Århus, og sammen med Titti Qvarnstrøm fra Sverige skal denne trio repræsentere det eksperimenterende nordiske køkken i festivalen.

Og så medvirker naturligvis en lang række stjernebestrøede tyske kokke, som næppe er videre kendte i Danmark, men som er berømtheder på hjemmebanen. Forrest formentlig den tre-stjernede nestor Harald Wohlfart, som netop har fratrådt sin stilling om som køkkenchef i Schwarzwaldstube i Sydtyskland.

Blandt gæstekokkene er desuden David Görne (*) tysk stjernekok i Frankrig, Mathias Dieter (*) kok på fem-stjernede Hotel Pädaste i Estland, Julia Komp (*) Tysklands yngste kvindelige stjernekok, Philip Stein (*) yngste stjernekok overhovedet, Kiril Kinfelt (*), Wolfgang Becker (**), Michael Kampf (**), Thomas Martin (**), Marco Müller (**), Benedikt Faust (*) og Ronny Siewert (*), hvor stjernerne i parentes angiver antallet af Michelin-stjerner.

Bortset fra galla-optakten, hvis pris er fastlagt på forhånd til 185 EUR for champagne-modtagelse, 5 retters menu inkl. drikkevarer, dessertparty og et kulturprogram, fastlægger de enkelte restauranter selv prisen for den 5-retters menu med drikkevarer, de serverer. Det skal for en ordens skyld oplyses, at galla-optakten søndag er fuldt udsolgt, og at der på enkelte af de følgende arrangementer kun er få ledige pladser tilbage.

For de unge og for singler

Et specialarrangement for singler (+40) slutter festival-sæsonen. Gæsterne transporteres i Audi-limosiner. Fotos fra sidste års Festival

Til festivalen hører også to lidt mere specielle arrangementer: ”Tour de Gourmet Jeunesse”, der er tilegnet de unge, kommende gourmeter mellem 18. og 35 år. For 11. gang afvikles denne begivenhed den 6. januar. I år går turen fra Kiel videre til Bad Segeberg og Timmendorfer Strand. Et nyere koncept, Tour de Gourmet Solitaire, der er for singler i aldersgruppen +40, afvikles for tredje gang og afslutter festivalen den 4. marts, hvor 38 gæster bliver kørt rundt i det holstenske landskab i fornemme AUDI-limosiner. Fra Pinneberg via Düvenstedt til Reinbeck.

Prisen for de unges gourmettur er fastlagt til 90 EUR for 4-retters menu drikkevarer og Audi-shuttle. For singlerne er prisen 119 EUR med 4-retters menu, drikkevarer og Audi Limosineservice.

En fuldstændig oversigt over de enkelte arrangementer og fyldig fortælling om gourmet-festivalens historie findes under www.gourmetfestival.de. Der er også dansk tekst på portalen.

Fotos: Susanne Plass og JHJ.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 46 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen