Besøg i Las Alpujarras’ hvide landsbyer ved foden af Sierra Nevada

Vi skriver efteråret 2019, og jeg er et par uger i spanske Andalusien. En dag beslutter vi at tage en tur til Las Alpujarras. Et 70 kilometer langt område ved foden af Sierra Nevada bjergkæden. Topfoto er fra Capileira, der ligger 1440 m.o.h., og som er den højest beliggende af de landsbyer, vi besøger.

Især i den nedre del af Las Alpujarras er der mange dyrkede områder. Foto:Karin Møller-Olsen.

Las Alpujarras er et bjergområde med skrænter, dale og skove afbrudt af dyrkede områder og små slyngede veje. Da maurerne havde herredømmet på den iberiske halvø fra 700-tallet til slutningen af 1500-tallet, var her stor produktion af silkeorm og op til 400 småbyer. Efter den kristne generobring blev de fleste indbyggere fordrevet og byerne forsvandt. I dag er her kun få byer, der ligger som hvide oaser i det vilde landskab. Men måske derfor særligt interessante at besøge.

Oliventræer er udbredte i Las Alpujarras. Foto: Karin Møller-Olsen.

Første stop på torvet i Orgiva

Vi kører fra Motril ved Middelhavskysten mod Granada. Efter godt en halv time drejer vi af mod den lille by Orgiva. Med 5.000 indbyggere er Orgiva hovedbyen i Alpujarras. Og viser sig at være et godt sted at gøre ophold.

På byens torv er der ikke alene en glimrende lille cafe; der er også en stribe kunstneriske mosaikker, der viser byerne i Las Alpujarras.

Bubión med godt 350 indbyggere ligger i 1300 meters højde og en god halv times kørsel fra hovedbyen i Las Alpujarras, Orgiva. Her som mosaik på torvet i Orgiva.Foto: Karin Møller-Olsen
På torvet i Orgiva hænger dette kort over Las Alpujarras udført i glaserede mosaikker. Nordøst for Orgiva ser man de tre små bjergbyer, vi besøger: Pampaneira, Bubión og Capileira. Foto: Karin Møller-Olsen.

Tre små hvide byer

Fra Orgiva, der ligger godt 700 meter over havet, går det ad små stejle og slyngede veje. Først til Pampaneira med 300 indbyggere. Derfra videre til Bubión med 350 indbyggere, og til sidst Capileira med 500 indbyggere og beliggenhed 1440 meter over havet. Mellem de første er der knap 10 kilometer mellem de to sidste er der bare fire kilometer.

Udsigt over Pampaneira med Bubión og Capileira længere oppe ad bjergsiden. Øverst til venstre anes en sneklædt bid af Sierra Nevada bjergene. Foto: Karin Møller-Olsen.

Vandrestier og turisme

Vi gør ophold i alle tre småbyer, og alle steder er der en særlig ro. Men havde vi en forestilling om, at her ikke var andre turister, opdager vi hurtigt noget andet. Mellem de snævre hvidskurede gader brydes idyllen af turistbutikker med brogede tæpper, trøjer, tasker og smykker. Og vi skal ikke gå langt for at finde både cafeer, restauranter og små hoteller.

Folk kommer hertil i bil eller til fods. Der viser sig nemlig at være rigtig gode vandrestier i Las Alpujarras. Og det er ikke usædvanligt at området danner afsæt for ture op i Sierra Nevada.

Stille gade i Capileira. Foto: Karin Møller-Olsen.
Mellem de hvide bjergbyers stille gader findes også hoteller, barer og souvenirbutikker. Foto: Karin Møller-Olsen.
Udsigt fra Capileira ned til Bubión midt i billedet og Pampaneira længere nede. Foto: Karin Møller-Olsen.
Solen går tidlig ned i bjergene, og da de sidste solstråler rammer bakkerne og røgen fra Capileira skorstene, får vi travlt med at køre tilbage. Selvom der kun er fem kvarters kørsel til havet, er det ikke rart at køre ad smalle hårnålesving, når det er blevet mørkt. Foto: Karin Møller-Olsen.

Læs også:

Andalusiske byer med dramatisk særpræg
Den genopstandne landsby i Andalusien

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 44 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen