Den kanariske ø El Hierro kåret til verdens mest bæredygtige ø

Den kanariske ø El Hierro byder på smukke øde vulkanske landskaber, gode vandrestier og stor produktion af mango, ananas, bananer, papaya, mandler og mange grøntsager.

Den spanske organisation “Futurismo” har i maj 2023 kåret El Hierro, som er en af de mindste kanariske øer, til verdens mest bæredygtige ø. Det skriver den spanske turistorganisation Tourespaña.

Jeg kender ikke “Futurismo”s internationale status, men i 2018 besøgte jeg El Hierro og dens kraftværk, Gorona del Viento, baseret på vindkraft og vandkraft fra en opdæmmet sø – og med mulighed for at drive værket med olie, når det kniber. Jeg fik også indblik i øens store produktion af ananas, banan, mango, papaya og grøntsager samt hold af dyr, især geder. Det betyder at El Hierro er selvforsynende med mange fødevarer og exportør til de øvrige Kanariske Øer.

Med billeder fra ture til fods og i bil på El Hierro i 2018 har jeg lavet denne lille fotoreportage til Ferieblogger.dk

Som de øvrige kanariske øer er El Hierro dannet af vulkaner og har en rå skønhed i de tørre landskaber, hvor gedehold er et stort aktiv, der forsyner øen med kød, mælk og oste. Foto: Karin Møller-Olsen
Udsigt over El Golfo som er El Hierros eneste lavland dannet ved et kæmpe jordskred for 50.000 år siden. Her dyrkes blandt andet bananer, ananas, mango, tomater og peberfrugter i stor stil. Foto: Karin Møller-Olsen.

El Hierro har stor produktion af ananas. Foto: Karin Møller-Olsen

Tørre lavalandskaber er karakteristiske overalt på El Hierro. Foto: Karin Møller-Olsen


La Peña-klippen med udsigt mod nord. Lige til venstre for det højeste punkt anes en bygning, som rummer restaurant La Peña. Foto: Karin Møller-Olsen

Restaurant La Peña er en moderne restaurant og anses for en af øens bedste. Lyset og udsigten er i hvert fald uden sammenligning. Foto: Astrid Hjorth.
På sydspidsen af El Hierro, ligger den lille fiskerby la Restinga, og her findes flere gode traditionelle fiskerestauranter. Foto: Karin Møller-Olsen
En af de traditionelle serveringer på fiskerestauranterne i La Restinga er Lapa, som er en enskallet musling, der vokser ved el Hierros kyster. Foto: Karin Møller-Olsen.
Hotel Puntagrande ligger på et klippefremspring og har blot fire værelser. Foto: Astrid Hjorth.
De kanariske fyrretræer kan spire igen, selvom de har været udsat for omfattende skovbrande, og resultatet er helt usædvanligt smukke stammer med marmoreringer i sort og rødt. Foto: Astrid Hjorth.
Hovedbyen Valverde med 2.000 indbyggere og kirken Eglesia de la conceptión. Som den eneste af de kanariske øer ligger hovedyen ikke ved havet. Det skyldes, at der ikke er kilder med vand ved kysten og derfor holdt indbyggerne til oppe i bjergene, hvor skyerne forsynede landet med væde. Foto: Karin Møller-Olsen
Dette vægmaleri viser, hvordan træernes blade opfanger vandet fra lavhængende skyer i bjergene. Vandet drypper derefter ned i cisterner, hvilket gennem århundreder, måske årtusinder, har sikret drikkevand til øens beboere. Foto: Astrid Hjorth.
El Hierro har mange fine vandrestier både som her langs havet og – især – oppe på bjergkammen. Foto: Karin Møller-Olsen
Nogle af vejstrækningerne på El Hierro byder på udfordringer med mange stigninger og hårnålesving. Her er det vejen ned mod øens fyrtårn mod sydvest. Foto: Karin Møller-Olsen
Fyrtårnet, Faro de Orchilla, ligger på det punkt, der i den gamle verden blev betragtet som verdens sydvestligste punkt og altså verdens ende. Et monument med en globus markerer den 0-meridian, Punta de Orchilla, der i det 2.århundrede blev fastfat af Ptolemæus og som gjaldt indtil Greenwich Meridianen blev anerkendt i 1884. Foto: Astrid HJorth.

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 44 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen