Med 85 millioner besøgende i 2023 oplevede Spanien det største antal udenlandske gæster nogensinde. Og foreløbige tal viser, at 2024 vil sætte ny rekord. Det er overordnet godt for spansk økonomi, hvor turistindustrien står for 13 procent af landets BNP, men den voksende turisme er samtidigt en udfordring for lokalbefolkningen og miljøet og en belastning for klimaet.

Derfor har Spaniens nationale turistorganisation, Turespaña, besluttet at ændre sit fokus fra at tiltrække store mængder besøgende til at kunne tilbyde bæredygtige løsninger for turister og andre gæster.

Bæredygtig turisme kan for eksempel være at tage på cykeltur på en af Spaniens Vias Verdes, som er stier, der er etableret på nedlagte jernbanestrækninger. Her i Catalonien. Foto: Astrid Hjorth.

Turismen bidrager med otte procent af verdens udledninger af drivhusgas

Turespañas Generaldirektør Miguel Sanz Castedo udtaler til Netmediet Skift https://skift.com/about/, at en samlet udledning på otte procent af verdens drivhusgasser fra turistindustrien selvfølgelig betyder, at både offentlige og private aktører må påtage sig et ansvar for at ændre kursen mod mere bæredygtig turisme:

“Turespaña vil hjælpe turistindustrien til at finde måder at udvikle nye produkter, markeds segmenter og salgskanaler, der påvirker forbrugere, virksomheder og destinationer til mere bæredygtig praksis”, siger generaldirektøren.

Bæredygtig turisme kan være vandreture i Spaniens mange bjergområder. Her på Camino dos Faros ved Galiciens Atlanterhavskyst. Foto: Karin Møller-Olsen.

Paradores får ladestandere til elbiler

Miguel Sanz Castedo fortæller, at den Spanske regering har afsat 3,4 milliarder euro fra EU’s NextGeneration fonde til den spanske turismesektor. Heraf er næsten to milliarder afsat til bæredygtighedsprojekter, der skal forbedre energieffektiviteten og fremme miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Som eksempel nævner han, at den statsligt ejede hotelkæde Paradores, der tæller over 100 hoteller spredt over hele landet, fremover vil kunne tilbyde ladestandere til elbiler.

De spanske højhastighedstog, AVE, kører på strøm fra vedvarende energikilder som vind, sol og vand. Foto: Karin Møller-Olsen

CO2 neutrale højhastighedstog

Det er almindelig kendt, at tog er den mest klimavenlige transportform. Og på det område, er Spanien allerede langt fremme med sine højhastighedstog, AVE. De kører på strøm fra vedvarende enerigikilder som vind, sol og vand og skilter med CO2 neutralitet. AVE er forkortelse for Alta Velocidad, høj hastighed, og AVE-togene er gode alternativer til indenrigstransport med bil og fly. De første AVE-tog kørte fra Madrid til Sevilla i 1992, og siden er det gået stærkt. Med højhastighedstog på 4.000 km skinner er Spanien førende i Europa og næststørst i verden, kun overgået af Kina.

De ældre AVE modeller kører op til 250 km/t, de nyeste 300 km/t. Til sammenligning kører danske IC4 tog op til 140 km/t på det danske skinnenet, hvor den maksimalt tilladte hastighed er 180 km/t.

Bæredygtig turisme kan være at flytte turismen fra tætbefolkede områder med masseturisme til mere øde – og naturskønne – egne. Foto: Den Spanske Stats Turistbureau.

Spain Talks

Under overskriften “Spain Talks” lancerer Turespaña en global dialog med det formål at fremme en diskussion og vidensdeling blandt aktørerne i turismen, som kan fremskynde bæredygtige forandringer.

Den første Spain Talks begivenhed finder sted i Stockholm den 18. september 2024.

Links

Spain Talks 18. september

Interview med Turespañas generaldirekør i Skift


Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 45 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.