Tæt på de fleste oplevelser i Bilbao på Hotel Radisson Collection på Gran Via

I 2023 startede det store cykelløb Tour de France i Bilbao i Baskerlandet. Nogle uger før tog jeg dertil for at besøge de steder i og udenfor byen, som cykelrytterne skulle passere på Le Gran Départ den 1. juli.

Jeg boede på Hotel Radisson Collection på Bilbaos hovedgade, Gran Via, fordi jeg her var tæt på både byens største seværdigheder og på metrostationen, Abando, hvorfra jeg nemt og hurtigt kunne komme ud til Bilbaos forstænder og de smukke kyster ved Biscayen.

På toppen af Radisson Hotel i Bilbao findes en stor tagterrasse med bar og udsigt over dele af byen. Blandt andet kan man se Artxanda-togbanen – i midten på billedet herunder – der ligger blot 10 minutters gang fra hotellet.
Udsigt fra tagterrassen med togbanen, der på få minutter kører op i 250 meters højde på Artxandabjerget, hvor der er formidabel udsigt over Bilbao og til Nervion-flodens udløb i Biscayen.
Zubizuri er en flot svungen bro, der fører over Nervion-floden tæt på Guggenheim Museet og Artxanda-togbanen.
Starten på årets Tour de France gik ved Guggenheim Museet, der ligger kun 10 minutters gang fra Radisson Collecion Hotel.
Bilbaos hovedgade, Gran Via, er der taget godt hensyn til fodgængerne. Blandt andet er der diagonale fodgængerfelter sådan, at der som i dette kryds mellem Gran Via og gaden Urkixo Zumarkalea er ialt seks fodgængerovergange. Desuden er der overalt i byen en hastighedsbegrænsning på 30 km i timen.
Trods navnet er Plaza Nueva Bilbaos smukke gamle plads i den gamle bydel, Casco Viejo. Her ligger nogle af Bilbaos bedste barer med pintxos – som er den delikate baskiske version af tapas – som Victor Montes og Toma y Daka.
Vil man bo centralt i Bilbao med gåafstand til gode pintxosbarer i den gamle bydel, Guggenheim Museet og  Museo de Bellas Artes, er hotel Radisson Collection på Gran Via et godt bud. Det ligger tillige klos op ad en metrostation, der hurtigt tager en ud til Bilbaos spændende forståder og smukke strande ved Biscayen.
Algorta er en af Bilbaos forstæder og et gammelt fiskerleje 10 kilometer nord for byen. Fra Abando-stationen tager det en halv time at komme hertil med byens velfungerende metro. Algorta har restauranter og barer i mange prisklasser, men det er også populært at hænge ud med en øl eller et glas vin her på trapperne ned til den gamle havn.
Med metroen kom jeg også tæt på nogle af de gode strande ved Biscayen nordøst for Bilbao. Her er det Sopelana, der er en populær surfer-strand.
Kirken San Juan de Gatxelugatze ligger på en klippeø, der med en stentrappe er forbundet med kysten. Stedet markerede et af højdepunkterne på Tour de France-starten efter godt 70 kilometers cykling. Det er muligt at komme herud med bus, men det fungerer bedst i bil, hvor turen fra Bilbao centrum tager en time.

Du kan læse mere om mine oplevelser i Bilbao og omegn i min artikel i Politiken Rejser.

Her finder du Hotel Radisson Collection i Bilbao

Karin Møller-Olsen

Rejsejournalist siden 2006. Artikler til bl.a. JyllandsPosten, Jyske Vestkysten, Berlingske Tidende og Politiken. Ferieblogger siden 2018. Primære interesseområder: natur, kultur, historie og aktiv ferie. Skriver mest fra de nordiske lande og Spanien, men ellers fra alle verdens lande, jeg måtte besøge. Har boet i Bilbao, Nordspanien 2003 & 2004. Kontakt mig på karinmollerolsen@mail.dk

Karin Møller-Olsen has 44 posts and counting. See all posts by Karin Møller-Olsen