Fra sandstranden Ramla på nordsiden af Gozo kan de badene og solslikkende gæster om sommeren se op til grotten, der befinder sig 68 m over havets overflade, på klippen Mixta.

Ramla, Gozo
Den brede sandstrand i Ramlabugten med udsigt til Mixta Grotten

Grotten hedder L-għar ta’ Mixta på gozitansk, hvilket betyder et sted hvor man kan søge ly om vinteren. Den er naturligt dannet i klippen og har den mest imponerende udsigt ud over Middelhavet og kysten.
Man kunne næsten godt forestille sig stedet, som en perfekt sommerbolig for forhistoriske stammehøvdinge. Det er nemlig en af de sidste intakte troglodytiske boliger i Gozo. Troglodytik refererer til en forhistorisk race af mennesker, der levede i grotter, huler eller huller, vi må altså forstå dem som “huleboere”.
Hvornår de de første “huleboere” kom til Ramla Bay, ja, det diskuterer de lærte meget om, men at det er længe siden, det er de da enige om. Tilgengæld er det mere sikkert at grotten har været brugt helt frem til for ca. hundrede år siden. Hyrderne på steder, der passede deres kvæg, får og geder, har efterladt sig spor som stadig kan opleves.

Angrebet på Ramla l-Hamra

Den 7. juli 1733 kastede to osmanner fartøjer anker i Ramla Bay, og deres besætning hærgede dalen på jagt efter friske forsyninger og her tog de en Gozitaner-familie på otte personer til fange.
På det tidspunkt var det Malta-ridderne, der herskede over Gozo og gik straks igang med at bygge en mur under vandoverfladen, lavet af ru sten, i hele bugtens bredde. Denne beskyttelsesmur kan stadig tydeligt kan ses i vandet, fra Mixta Grotten.

I 1743 blev hulens åbning blokeret med sten, og de efterlod kun to åbninger til kanoner for at kunne beskyde fjendtlige skibe.
Samtidig blev to små åbninger gennemboret ud mod havet, så der også herfra kunne skydes med kanoner.

Det siges, at der i hulen engang har eksisteret en skjult trappe, der har adgang til muren nedenfor.

I dag er der mere fredeligt i og omkring Ramla Bay, selvom der sikkert aldrig har været flere besøgene i Grotten end nu i vor tid med masseturisme. Om sommeren er det næsten ikke til at komme ned ad trappen eller op af skrænterne.
Fotoserien her er taget i januar måned hvor det er rimeligt med besøgene, og selvom stranden ikke befolkes med badegæster, så kommer der alligevel klatremus op af skrænten.

Praktisk information

Mixta Grotten kan nås ved enten at klatre op fra Ramla Bay, eller tage den nemmere rute ved at følge vejen fra udkanten af landsbyen Nadur.
Det tager ca. en halv time at gå fra Nadur til indgangen. Selvom grotten faktisk ligger på privat grund, så er der gratis adgang, men det er på eget ansvar at begive sig ind i denne grotte. Ved indgangen vil der være en nedadgående trappe, en tunnel og en række trin hugget i klippen, som fører dig ned til grotten.
Bus nr. 302 kører hver time fra Victoria til Ramla Bay. Turen tager kun 20 minutter og koster € 2 for to timer.
Du kan stå af efter Nadur ved stoppestedet, Qasab, og gå de sidste ca. 1,8 km til fods eller kører med til endestationen ved Ramla Stranden, hvis du tager turen op ad skrænten. Bemærk du skal være godt gående og have vandresko eller lignende på til denne oplevelse.

Foto: Birthe Molnit

Vagn Molnit

Vagn Molnit er redaktør af FerieBlogger.dk men også foto/video-producent. Endelig bliver det også til enkelte indlæg, engang imellem.

Vagn Molnit has 21 posts and counting. See all posts by Vagn Molnit