New England – Naturens højdepunkt

Tag på opdagelse i det smukke New England

family-foliage-main-fall

De første engelske opdagelsesrejsende kom til det østlige USA i 1616 og slog sig ned i et område, hvor klimaet var behageligt og mindede om Storbritannien. De kaldte området for New England. De næste 100 år kom der flere nybyggere til, også franskmænd og de to grupper sloges om herredømmet. Men i midten af 1700- tallet var det englænderne som vandt kampen og smed franskmændene ud. Lige siden har området været præget af engelske indvandrere.

New England omfatter i dag de seks stater: Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island og Vermont. Mod sydvest ligger New York og Long Island Sound, Atlanterhavet og den canadiske provins New Brunswick mod øst, og den canadiske provins Quebec mod nord.

Washington_Crossing_the_Delaware_by_Emanuel_Leutze_MMA-NYC_18512

Den første stat, som så dagens lys, var Massachusetts, og det var her den amerikanske revolution havde sin vugge. Herfra bredte frihedsbudskabet sig til alle staterne på Østkysten frem til frigørelsen fra det britiske imperium. De nye kolonier blev trætte af indflydelsen fra London og bad i 1775 de britiske myndigheder i New England om at rejse hjem. Året efter i juli 1976 erklærede kolonierne sig uafhængige. Det var begyndelsen på dannelsen af USAs Forende Stater, der i dag tæller 50. Efter uafhængighedskrigen i 1776 ophørte New England med at være en politisk enhed, men forblev et kulturelt område bestående af de suveræne delstater med Boston som hovedbyen.

New England og det smukke landskab

New England

Landskaberne i staterne er smukke i form af bølgende bakker, skovområder, dale og floder og bjerge længst mod vest. Om foråret og efteråret klæder de mange skove og lunde sig i flotte grønne, orangerøde, gule og røde farver, der er en hel regnbue værdig.  Landskabet især nord på ud mod Atlanterhavet er ret barsk. Her kan der om vinteren forekomme voldsomme storme, hvor meterhøje bølger kaster sig i store skumsprøjt ind mod de øde og forblæste klippekyster. Ikke uden grund at man i New England langs kysterne finder hele 200 fyrtårne.

111411-fall-photo-contest-winnerjpg-13352b62abcc2e51

Alle staterne i New England med undtagelse af Vermont er kyststater ud mod det ofte urolige Atlanterhav, og det har lige siden de første nybyggere ankom præget befolkningernes kultur og levevis. Fiskeriet har været en stor indtægtskilde helt op til midten af det 20. århundrede, men befolkningerne er ikke længere afhængige af fiskeriet som tidligere.

img_2052

Fiskerikulturen spiller dog stadig en rolle i staterne ikke mindst på det kulinariske område. Dejlige fiskeretter er ofte på menuen på restauranter i kystbyerne, og der er tale om stor kreativitet, når det gælder fiskeretter, alt lige fra sild, torsk, fladfisk, helleflynder, laks, ørred, makrel og skaldyr i alle former – ikke mindst hummer og rejer.

03-04-yankee-lobster

Du bør også, på din rejse rundt i New England, nyde de mange andre regionale retter. Det er eksempelvis en udsøgt nydelse at spise pandekager med ahornsirup frisktappet fra ahorntræet. made-in-vermont-cheese-fall

Og i den lidt vestligere og nordligere stat Vermont, som hovedsagelig lever af landbrug i dag, er ostesmagning et must. På mere end 40 ostefarme i staten kan du smage de lækre oste.TaylorFarmTruck_web

 

 

 

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 58 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam