Samsø kårer Årets Bedste Kartoffelmad – lige til at spise

Sidste års nr. 3, Restaurant Skipperly, strøg i år helt til tops med en yderst velsmagende og velkomponeret kartoffelmad – naturligvis med den gode Samsø kartoffel i centrum.

Årets Bedste Kartoffelmad 2018 fra Restaurant Skipperly.

I år skulle det så være

Med en helt igennem utilfredsstillende placering som nr. 3 ved 2017-kåringen af Årets Bedste Katoffelmad havde Ballen-restauranten Skipperly i år sat alle sejl og stilede med en ganske usædvanlig kreation direkte mod en førsteplads i år.

Og det særdeles kompetente dommerpanel var aldrig i tvivl.
Restaurant Skipperly vandt titlen Årets Bedste Kartoffelmad ikke mindst med baggrund i, at det her var lykkedes at forene en lang række sæsonprodukter til en helhed, som fejede al konkurrence af bordet.
Der var tale om en ganske usædvanlig kreativ omgang med råvarerne; hjemmerøget lokalt nedlagt rådyr, skaldyrschoron, stenbidderrogn, hjemmebagt rugbrød og naturligvis små, delikate Samsø-kartofler.

På andenpladsen kom Restaurant Behrnt v. Ballen Badehotel

Restaurant Skipperly vandt foran Restaurant Behrnt v. Ballen Badehotel, mens tredjepladsen tilfaldt Restaurant Flinchs. Også i år havde publikum mulighed for at stemme på deres favoritmad, og publikumsprisen gik til Restaurant Dokken.
Der er det særlige ved denne dyst om Årets Kartoffelmad, at det er et rent lokalt anliggende. Hvor andre kokkekonkurrencer ofte har deltagere fra hele landet eller udlandet, er konkurrencen om Årets Bedste Kartoffelmad alene for samske spisesteder og dem er der 35 af. Ti af dem deltog i konkurrencen.

Tredjepladsen tilfaldt Restaurant Flinchs

Kåringen af Årets Bedste Kartoffelmad har med årene antaget karakter af en folkefest, som VisitSamsø, Samsø Restauratørforening og Samsø Fødevarenetværk står bag. Igen i år var der hen mod 700 gæster, som flokkedes omkring de lange tag-selv-borde i Samsøhallen med en udvalg af nye kartofler, sild, rugbrød bagt af mel fra Samsø og friske krydderurter. Akkompagneret af skålen i øl og snaps gik snakken lystigt ved de mange borde, og der blev sunget igennem på en lang række fællessange.

Stærkt dommerpanel

Det var i år syvende gang konkurrencen fandt sted og med et stærkere dommerpanel end nogensinde før.
Panelet blev ført an af den dobbelte Michelin-stjerne kok, Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro, Hans Jørgen Buur, direktør for Samsø Grønt, madskribent og kogebogsforfatter Nadia Mathiasen, Simon Olesen fra Restaurant Palægade, Rasmus Munk fra Restaurant Alchemist og Jesper Koch, som med flere Michelin-stjerner i bagagen endnu engang er på vej mod nye eventyr. Kriterierne for valget var komposition, smag helhedsindtryk og nyhedsværdi. Filmmanden Peter Aalbæk Jensen (lyder navnet Ålen) bandt konkurrencen sammen med humor og ikke altid lige stuerene anekdoter.
Og der lægges naturligvis op til en fortsættelse af den festlige og hyggelige tradition, når Årets Bedste Kartoffelmad 2019 kåres næste år den sidste lørdag i maj. Det er på datoen den 25.

 

Kartoffelmad
Publikumsprisen tilfaldt denne kreation fra Restaurant Dokken

Nærværende artikel er baseret på en pressemeddelelse fra VisitSamsø. Fotos er stillet til rådighed af Visit/Samsø/Jacques.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 51 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen