SAMSØ’s bedste kartoffelmad med smagsnoter fra ØSTEN

Der var benhård kamp mellem 8 kartoffelmadder om at blive kåret som ”Samsøs bedste kartoffelmad 2019”. Efter langvarig votering i det kompetente dommerpanel faldt valget på en eksotisk kartoffelmad med smagsnoter fra Østen.

Stærkt opløb i toppen

Igen i år var et medlevende publikum på flere end 500 vidne til gastronomisk udfoldelse på højeste niveau, da ”Samsøs bedste kartoffelmad 2019” skulle kåres lørdag i Samsø Hallen. Der måtte langvarig votering til, antageligt fordi begrebet ”en kartoffelmad” blev bragt ind i en helt ny dimension, hvor noget så eksotisk som fermenteret kinakål, kimchi- og yuzumayo, sprøde nudler, korianderkarse og, naturligvis, de obligatoriske nye Samsø-kartofler i syltet, friteret og kogt tilstand, var det, der gjorde forskellen i forhold til de øvrige syv kombatanter.

Samsø Madkulturhus ved Matti Klixbüll Iversen vandt med eksotiske noter årets pris

Men efter voteringen stod det klart, at det eksotiske vandt over det traditionelle, og det blev Matti Klixbüll Iversen fra Samsø Madkulturhus, der kunne hjembringe det eftertragtede trofæ. Men der var kamp til stregen, og det blev understreget fra dommerpanelet, at samtlige deltagere i kappestriden havde frembragt både velsmagende og kunstfærdige stykker smørrebrød fra de lokale spisesteder, der stillede op ved det, man med nogen ret kan kalde landsmesterskabet i kartoflens ædle fremtræden på det danske frokostbord.

Restaurant Skipperly (sidste års vinder) fik andenplads og tillige publikumsprisen

Andenpladsen i kappestriden gik til Restaurant Skipperly, sidste års vinder, som desuden i år kunne smykke sig med publikumsprisen, der gives alene på baggrund af afstemning blandt publikum, mens tredjepladsen tilfaldt Smokehouse Langøre.

Samsø fejrer verdensklasse af råvarer

Omkring 500 havde fundet vej til Samsø Hallen, som for ottende gang dannede ramme om begivenheden. Kåringen af Årets Kartoffelmad er langt mere end en kokkekonkurrence for de samske restauranter og Caféer. Dem er der 35 af. Det er også en dag, hvor man på Samsø sammen fejrer øens verdensklasse af råvarer og gode spisesteder. Det hele godt garneret med hygge og samvær og muntre bemærkninger fra dagens vært og konferencier, Peter Aalbæk Jensen, mens man tog for sig af de nye Samsø-kartofler, sild, krydderurter og alskens andre gode sager, der var stillet frem på de lange tag-selv-borde. Hertil skålen i lokalt øl, snaps og saft.

Smokehouse Langøre fik tredjepladsen med denne kreation.

Arrangørerne kunne igen i år med stor stolthed præsentere et dommerpanel bestående af nogle af landets fremmeste kvinder og mænd udi gastronomi, smørrebrød og kartofler:

Den dobbelt michelinbestjernede kok Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro, direktør for Samsø Grønt, Hans Jørgen Buur, madskribent og kogebogsforfatter Nadia Mathiasen, hele Danmarks smørrebrødsdronning Ida Davidsen samt hendes søn, restauratør Oscar Davidsen Siesbye, kok og innovatør Jesper Koch, mad- og vinskribent Rasmus “Feinschmeckeren” Palsgård og TV-vært samt madskoleejer Timm Vladimir fandt i fællesskab frem til vindermadden, der ligesom de syv andre deltagermadder blev bedømt på komposition, smag, helhedsindtryk og nyhedsværdi.

VisitSamsø

Konkurrencen Samsøs bedste kartoffelmad arrangeres af VisitSamsø i samarbejde med Samsø Restauratørforening. Til næste år afholdes Samsøs bedste kartoffelmad søndag den 24. maj. Fotos til denne artikel stillet til rådighed af VisitSamsø/Jacques Rahr

Læs også om:
Samsø Madkulturhus
Kartoffelkonkurrencen 2018
VisitSamsø Turistinformation

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 54 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen