Med indvielsen af Samsø Madkulturhus understreges Samsøs position som hele Danmarks køkkenhave

Det begyndte egentlig ret småt med en idé om at skabe en kokkeskole, der kunne henvende sig til grupper interesseret i sund madlavning baseret på lokale fødevarer.

Efter et besøg på Madkulturhuset GAARDEN på Bornholm, Danmarks første madkulturhus, tillod man sig på Samsø at tænke lidt større tanker, og det førte til ansættelsen af en projektleder, Louise Rahr Knudsen ved årsskiftet.

Herefter gik det stærkt.

Først og fremmest gjorde man sig klart, at målgruppen for et kommende madkulturhus på Samsø skulle formuleres langt bredere. Fra interesserede kokke favnede man nu pludselig den brede offentlighed i almindelighed og Samsøs mange turister i særdeleshed.

Åbnede i weekenden

Og her i weekenden var det så fuldbragt. Samsø Madkulturhus er en realitet, indrettet i en historisk rødstensbygning fra 30’erne centralt på hovedgaden i Tranebjerg, Samsøs ”hovedstad” siden 1860erne. Oprindeligt et støberi drevet af en gammel Samsø-slægt. De senere år med en blandet anvendelse som grillbar og senest bolig for asylansøgere.

Det nødvendige behov for ombygning indebærer da også, at madkulturhuset vil blive etableret i små skridt, hvor det første er åbningen af en sommerrestaurant i samarbejde med Restaurant Mejeriet, der normalt har base i Det Nationale Hestesportscenter på herregården Vilhelmsborg syd for Århus. Sommerrestauranten fungerer som pop-up restaurant for Mejeriet.

Projektleder Louise Rahr Knudsen siger:

– Vi brænder for at fortælle om Samsøs fantastiske fødevareunivers, og vores vision er at fungere som et levende udstillingsvindue af øens madkultur, råvarer, gastronomi og traditioner.

Kurser for små og store i madlavning hører til Madkulturhusets tilbud

Aktiviteterne kommer til at spænde vidt. Fra madskoler over workshops, seminarer, foredrag, food tours, fællesspisning, festivaler, firmaarrangementer, produktudvikling ,og der tænkes også i retning af at skabe de ideelle rammer for iværksætteri, siger Louise Rahr Knudsen.

I sommerperioden, hvor turisterne flokkes på Samsø, vil der blive tale om korte kursusforløb for børn og voksne. Om vinteren vil man satse på længerevarende kurser.

– Desuden tænkes ind i konceptet adgang for at lukkede grupper kan bruge huset til konferencer, hvor husets faste stab kan bidrage med underholdning og bl.a. ture rundt på Samsø. Gruppedelen skal bære en del af madkulturhusets driftsomkostninger, men ud over det håber vi på stor velvilje fra eksempelvis fonde og andre, som bakker op omkring initiativet. I opstartsfasen har vi eksempelvis allerede nydt stor velvilje fra FÆRGEN, som jo står for en stor del af transporten til og fra Samsø, siger Louise Rahr Knudsen.

Der arrangeres guidede ture til Samsøs mange fødevareproducenter

Guidede food tours

Blandet de første udadvendte initiativer vil være guidede Food Tours på Samsø. På turen vil man sammen med guiden besøge og få smagsprøver fra lokale producenter og spisesteder. Det bliver muligt at kigge ind bag kulisserne og opleve Samsøs madkultur på nærmeste hold, mens man samtidig får masser af inspirerende viden om Samsøs lokale produkter, madhistorie, traditioner og fødevare udvikling.

Der arbejdes også på at arrangere fællesspisninger i madkulturhuset, hvor man kan rykke sammen omkring langborde og hvor alle vil være velkomne til et godt, hjemmelavet måltid. Det bliver også muligt at kokkerere udendørs bl.a. på bål og i jordovn, og det vi skal bruge til madlavningen hentes naturligvis fra havens krydderurter, spiselige blomster og grønt, hvor der vil blive lagt vægt på gamle sorter.

– Og så tillader vi os også at drømme en smule. Vi forventer at kunne tilbyde os som værter for en række events med fokus på madglæde. Det kunne være en kartoflens dag, en grisefest med helstegt samsk pattegris og om at fejre jagten og vildtet på Samsø. Det sidste er allerede på plads. Den 5. november afvikles konkurrencen om Årets Vildtret i Samsø Madkulturhus, og her er dommerpanelet allerede på plads. Mette Hvarre Gassner er sammen med sin mand indehaver af Michelin-restauranten Ti Trin Ned, og sidder i dommerpanelet sammen med Helle Brønnum Carlsen, madanmelder, Francis Cardenau, tidligere le Sommelier, Vivi Schou, Restaurant Babette og Michel Michaud, der i kokkekredse kaldes for dansk gastronomis godfather, sige Louise Rahr Knudsen.

Fotos til artiklen er stillet til rådighed af Samsø Madkulturhus

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen