The Mile High City – her flyder øllet i stride strømme

Ølfremstilling er populært i den store millionby Denver i staten Colorado.  Ved at følge en øl rute, får du et godt indblik i millionbyens liv, kultur og  historie.  Denver  med godt 3 millioner mennesker er hovedstad i delstaten. Byens slogan er The Mile High City, idet den ligger på en højslette cirka 1600 over havet.
I Denver er ved foden af de majestætiske Rocky Mountains er befolkningen helt vilde med øl. Det er blevet en passion.  I byen flyder øllet bogstaveligt talt i stride strømme . Her fremstilles ikke mindre end 200 forskellige typer øl på omkring  70 hovedsageligt mindre mikrobryggerier. Hovedparten af øllet sælges som fadøl i alle afskygninger og med en styrke på helt op til 17 procent alkohol. Ølbrygning har da også en lang tradition i Denver.

The Mile High City

Omkring 1850 under guldgravertiden, så de første mindre bryggerier  dagens lys.  Et af byggerierne blev etableret i 1873 af to tyske immigranter Adolph Coors og Jacob Schhueler. De to nybyggere købte en opskrift fra en tjekkisk immigrant og grundlagde deres bryggeri som fik navet Coors. Øllet herfra blev hurtig populært i by og omegn og ikke mindst blandt de mange guldgravere, som stadig var i området. Senere udviklede og ekspanderede bryggeriet Coors sig og solgte øl i hele USA. I nyere tid indgik Coors i en fusion med den førende canadiske bryggerikoncern Molson. I dag er Molson/ Coors blandt de 5 største bryggerikoncerner i verden.

Cirka 35 mikrobryggerier på ølruten i The Mile High City

I kølvandet eller i  ”malt” strømmen på gigantbryggerierne  er er opstået en underskov af mikrobryggerier i Denver de sidste 30-40 år. Det ene efter det andet mikrobryggeri et trådt frem på scenen med stor succes for stort set alle. Byens turistorganisation Visit Denver har i samarbejde med 35 bryggerier lavet en såkaldt  ”Denver Beer Trail” populært kaldet øl ruten. De 35 byggeriet ligger stort  set alle i byens centrum indenfor et  areal på 5×5 km. Der er lavet 4 ruter, som kan gennemføres på rimeligt kort tid til fods, men det er da også nødvendigt, hvis man får prøvesmagt for mange typer øl på en formiddagstur.Turistorganisationen Visit Denver har udgivet en lille turguide om øl ruten  med rutebeskrivelse (kort over bydelene, hvor bryggerierne ligger)) samt en kort præsentation af hvert enkelt af de 35 bryggerier. De fleste af  bryggerierne har egne restauranter og pubber, hvor du kan få et enkelt  måltid mad eller en finere menu, hvor øl indgår i mange af opskrifterne, hvor kokkene  har tryllet med øl smagen i retterne.

Tivolibryggeriet fra 1859

Byens ældste mikrobryggeriet er bryggeriet Tivoli. Det åbnede allerede i 1859  og de første kunder var guldgraverne som strømmede til Denver for at søge lykken i bjergene omkring byen. Bryggeriet ligger  cirka  15 minutters gang fra byens cirka 3 km lange indkøbsgade med  en masse mærkevarer butikker, restauranter og pubber. I gaden er der i øvrigt er gratis bustransport  dagen igennem. Gratisbusserne kører  hele gaden igennem fra Union Station mod nord (herfra er der tog hver halve time til Denvers Internationale lufthavn) og til Denver Civic Center mod syd. Det  ligger  få hundrede meter fra staten Colorados Parlamentsbygning (State Capitol).

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 58 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam