Everglades genopretning

Genopretning af Everglades, en af USA’s Nationalparker

I slutningen af 90erne besluttede den amerikanske regering og staten Florida at investere 5-6 milliarder kroner i et naturgenopretningsprojekt for at redde Everglades fra ødelæggelse og for at beskytte de mange sjældne dyr og planter i sumpen.

En af truslerne mod mange af pattedyrene, er tilstedeværelsen af en indisk pytonslange, som er blevet udsat i Everglades for omkring 25 år siden. Slangen har formeret sig voldsomt og ingen kender bestandens størrelse, men nogen anslår at der nu lever over 50.000 af den grådige kvælerslange i Everglades.

Projektet skal også sikre, at der er vand nok til at det følsomme økosystem kan overleve samtidig med at der skal skaffes vand til landbruget i Sydflorida, og til en voksende befolkning, der nærmer sig 8 mio. og anslås at nå 12-14 mio. mennesker i 2050. Men myndighederne har ikke givet op. Gennem en månedsavis, brochurer, planche- og udstillinger, besøgsruter i sumpene, fortælles der om vigtigheden af, ikke at gribe forstyrrende ind i det meget følsomme økosystem, som skal sikre flora og faunas fortsatte eksistens i Everglades.

Omkring 1, 5 mio. mennesker besøger årligt nationalparkerne.

Truede dyr

Det er ikke alene sumpen, der er truet, men naturligvis også en lang række af dens beboere. Blandt de truede dyr kan nævnes Florida Krokodille, Florida Panter, Hvid Ibis, Søko, Rådyr. I alt 16 dyr er på listen over truede dyr, sammen med en lang række sjældne planter og blomster. Øvrige sjældne beboere i Everglades er skestork, træstork, anhinga, flamingo falk, rød fiskehejre, sabelspurv, mangrove gøg, fiskeørn og brun pelikan.

bird

Staten Florida dækker et stort område knap fire gange Danmark ialt 151.612 kvadratkilometer. Her bor over 8 millioner mennesker. Klimaet er subtropisk og tropisk længst mod syd og de gennemsnitlige temperaturer er om vinteren fra 15 til 22 grader, mens sommertemperaturerne ligger mellem 28 og 38 grader. Den største by er Miami med godt 2 millioner indbyggere.

Florida maj 2009 045

Staten lever næsten udelukkende af turisme i syd, mens landbruget i nord er det vigtigste erhverv med majs, citrusfrugter og sukkerrør som de vigtigste produkter.

Mange rejsebureauer arrangerer charterture til Florida – priserne varierer mellem kr. 5800, og kr. 8500,- for en uge. Efter at SAS er begyndt at flyve direkte fra København til Miami er det relativt nemt at komme til solskinsstaten.

Fotos: Aage Krogsdam og USA’s Nationalparker

 

Aage Krogsdam

Freelance rejsejournalist og kasserer i Danske Rejsejournalister. Har rejst over det meste af verden, og har speciale i bl.a. Australien, Canada, Cypern, Finland, Grønland, Israel, Island, Malta, New Zealand, Nicaragua, Norge, Rusland, Sverige, Storbritanien, Sydafrika, Tyskland, USA, Venezuela og Østrig.

Aage Krogsdam has 58 posts and counting. See all posts by Aage Krogsdam