Forlystelsespark helt ude i skoven – WOW

WOW-Park i Vestjylland er en festlig legeplads i trætoppene, i skovbunden og under jordoverfladen

Af Villads Falke Zachariassen, Andreas, Tilde, Katrine og Jonas Oxenbøll Petersen og Bent Bernardi Sørensen.

To orange og grønne bolde med en diameter på et par meter drager børn og voksne til sig som en magnet. De lette bolde ligger sammen med nogle mindre bolde i et net, der er spændt ud mellem høje fyrretræer. Nettet er som en trampolin, og det er umuligt at forudsige sin egne og andres bevægelser.
Ofte kastes man i en hel anden retning end planlagt, når man sætter af. Men det er en del af morskaben. Og når man tror, man står i perfekt balance, rammes man af en af de store bolde og tumler omkuld.
Morskaben er godt i gang!

WOW

Kroppens organer på arbejde
Vi er i WOW-Park i Vestjylland – et sted, man ikke finder uden lokal-kendskab eller GPS. En familie-forlystelsespark uden glimmer, motoriserede forlystelser, højttalere og pangfarver.
Her er ingen kørende attraktioner. Hjerte, lunger og muskler skal selv gøre arbejdet, når man vil more sig og hvine af fryd.
WOW-Park er skabt på fire hektar omkring landbrugsejendommen Løvstrupgård. I bygningerne fra 1887 er reception, butik og café, og ubehandlet træ er det dominerende materiale. Fra 1899 til 1973 fungerede Løvstrupgård som børnehjem med plads til 20 fattige og forældreløse børn.
I løbet af formiddagen fyldes parkeringspladsen, men der opstår aldrig kø ved forlystelserne.

For alle aldre
Aktiviteterne er skabt for legebørn mellem 2 og 102 år, så vores familiebande på seks personer i alderen 4 til 66 år falder fint ind i rammerne. Den yngste og den ældste har ikke travlt med at klatre op i nettene for at se opleve skoven fra oven lige med det samme. Vi finder i stedet en balancebane, der måske er en udfordring for korte ben, men Villads mister ikke balancen, selv om han undervejs spiser resten af en morgenmadsbolle. Han får øje på fætter og kusine højt oppe i nettet med de store bolde og får travlt med at komme for at deltage i legen. Vi andre kører hurtigt træt og går på opdagelse i skovbunden.

I troldenes høj
Vi overhales af 7-årige Andreas, der har kurs mod indgangen til en troldehøj – et rør, der ikke bare fører ind i mørket, men også til rum og flere andre udgange.
Drengene går på troldejagt, men bliver lidt skuffede, da de får at vide, at trolde ikke kommer frem i dagslys, for hvis solen skinner på dem, bliver de til sten.
Mens de to yngste udforsker mørket og gangene, er Tilde klatret endnu højere op i en netplatform, hvor hun løber med lange, svævende skridt og åbenlyst nyder friheden, når hun i korte øjeblikke overvinder tyngdekraften.
Glæde smitter, og snart er hun ikke længere alene oppe mellem trætoppene.
Forpustede, med røde kinder og håret i uorden tager vi en rutsjebane tilbage til skovbunden og nye oplevelser.
Vi går på opdagelse både i skoven og i os selv. For hvad tør de små? De store? Den gamle? Hvad er sjovest? At løbe rundt i det store net mellem trætoppene, eller at rode i skovbunden med en pind efter en bille eller en snegl? At ae en ged eller at svinge gennem luften i et langt tov?

Børn og voksne ud i skoven
WOW-Park ved Højmark 14 kilometer nord for Skjern er virkeliggørelsen af tanker om at skabe en anderledes legepark med oplevelsesmuligheder for alle med skoven som en smuk kulisse. Parken er helt ude i skoven, men det er ideen absolut ikke.
WOW-Parks direktør og medstifter Jacob Hindhede fortæller, at han og hans bror, Aage, havde en idé om at få børn og voksne til at lege i skoven igen.
– Siden 2013 har ideen været virkelighed i parken, hvor børn i alle aldre har været på opdagelsesrejse og fundet tilbage til magien ved at lege, siger Jacob Hindhede.
WOW-Park hjælper fantasien på vej med hytter i trækronerne, og man kan gå fra træ til træ i høje net-gangbroer. Når man er rutsjet tilbage til skovbunden, kan man gå på opdagelse efter næste udfordring.

Brødrenes egen legeplads
– Børn fanges lynhurtigt af magien, og det varer heller ikke længe, inden forældre og bedsteforældre kommer i kontakt med deres indre legebarn, siger Jacob Hindhede, der er vokset op på en gård tæt på Løvstrupgård, og hvor han og Aage selv kravlede rundt i og slyngede sig i træerne og fik brugt en masse sund energi.
– Sådan blev vi helt naturligt trætte og rolige om aftenen, som alle legebørn også bliver efter en tur i WOW-Park. Det var disse legeminder, der inspirerede os til at starte parken, siger Jacob Hindhede.
– Vi glæder os til at aktivere endnu flere legebørn. Vi ser utallige forvandlinger hos folk, der troede, de var for gamle til at lege, men som pludselig er dem, der griner allerhøjest, siger Jacob Hindhede.
Brødrene Hindhede går snart i gang med at opføre endnu en WOW-Park – i Billund – med forventet åbning i påsken 2020.

Tarzan i Vestjylland
Som Tarzan i junglen kan man svinge sig i en lian i form af et tov, der er bundet fast til en gren i et højt træ – en simpel ting, der har morer børn i århundreder. Her kan man trække tovet op på en lille høj, sætte af og nyde farten, mens man gynger nogle ture frem og tilbage.
Eller man kan gå ind mellem træerne og finde en stor afbrækket gren og vise, at man er stærk nok til at løfte den over hovedet. Ligesom man kan i almindelige skove, som mange familier forsømmer at besøge.

Ny energi i kostalden
I gårdens tidligere kostald kan man tanke ny energi i Café Løvstrup. Her er hverken slikposer eller frituregryder, men nærende mad af kvalitetsråvarer – fx sandwich og grillpølser uden tilsætningsstoffer, økologisk is, gourmet-kaffe, -te og meget andet.
Når der ikke er optændingsforbud kan man hygge sig ved et bål eller en grill. Her kan bages snobrød, laves popcorn og grilles medbragt mad. Brænde koster ikke noget.
Cafeen har rustikke borde og bænke til flere end 150 personer.

Det synes vi:
Villads, fire år:
Det sjoveste var at hoppe i den kæmpestore trampolin med de store bolde og at være inde i hulen med Andreas. Der var helt mørkt derinde, men også blade og jord. Og det var godt, vi kom ud igen.

Andreas, syv år:
Vi kunne ikke se en pip inde i rørene. Det var sjovt! Det er en god park. Nettene med bolde er bare vildt sjovt. Og det er svævebanerne også.

Tilde, ti år:
Parken er lige så sjov som Djurs Sommerland. Hele familien kan være med. Der er mange legepladser og store gynger. Hoppepuden med vand i var sjov. Sådan en har jeg aldrig prøvet før, og der er osse geder, men dem var vi ikke inde hos. Det var godt, at der aldrig var kø, og at der er noget for alle aldre. Jeg var i lang tid på nettet med bolde, men der er osse meget for mindre børn.

Jonas, 40 år:
Det er en rigtig fin forlystelsespark. Overraskende stor. Det var tydeligt, at børnene havde det sjovt. Der er fine skilte, der viser, hvor mange, der må være i nettene ad gangen og om man må hoppe derinde. Labyrinten med opgaver er både stor og udfordrende.

Katrine, 37 år:
WOW Park er først og fremmest en naturlegeplads. Der er meget hyggeligt, og der er hele tiden noget nyt at opleve og at gå på oplevelse i. Både børn og voksne morer sig – blandt andet på slacklines og hoppepuden, der minder om en stor vandseng.

Bent, 66 år:
Jeg er fortsat i legealderen og synes, det er herligt, når tre generationer kan lave noget sammen. Det er ikke svært at finde udfordringer, og mangfoldigheden er stor. Vi nåede ikke at prøve det hele, så vi er nødt til at komme igen en anden dag.

Hjemme hos resten af familien fortæller alle i munden på hinanden om sjove oplevelser og hændelser.
Til sidst prøver vi at sammenfatte indtrykkene i ét ord.
Vi bliver enige om WOW!

FerieBlogger.dk var for et år siden det første medie, der offentliggjorde planerne om, at brødrene Jacob og Aage Hindhede udvider med en ny WOW Park i Billund.

Brødrenes første forlystelsespark åbnede i Skjern i 2013. Her kan man klatre i træer, gå på opdagelse i skovbunden og forcere store net, der er spændt ud mellem trækronerne.

Billund kalder sig børnenes hovedstad, og om få år vil der være tre eller fire store forlystelsesparker i byen.

WOW Park udfylder et tomrum, mener Jacob Hindhede..

– Vi er en modvægt til de mange nye teknologi-parker. Vi fokuserer på naturoplevelsen og den fysiske leg, hvor man kan slippe fantasien løs. Men vi er ikke i direkte opposition til de andre forlystelsesparker. Vi tilbyder bare noget helt andet, siger han.

WOW-parken i Billund bliver på 280.000 kvadratmeter og kommer til at ligge i et stykke skov syd for Lalandia og øst for Lego-koncernens produktionsbygninger.

Brødrene Hindhede håber at få mindst 90.000 betalende gæster i det første år efter åbningen i Store Bededagsferien 2020.

Familien var inviteret af WOW-Park.

Se mere om WOW-Park på www.wowpark.dk og https://bit.ly/2JgCXLO

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen