Så er Årets Østerskok 2018 kåret

Hen mod 3.000 gæster fulgte kåringen på Fanø. Det er 1.000 flere end sidste år. Nu kan man også bruge østers i sin dessert.

Kokke fra hele Danmark deltog i den ædle kappestrid om at blive Årets Østerskok 2018, og der var travlhed og spænding i alle køkkener på Fanø Østersfestival, mens hundreder af østers blev åbnet, tilberedt og stillet til skue for dommerpanelet.

Der blev dystet i to kategorier: Det salte køkken og Det søde køkken (desserter). Sidstnævnte kategori er med for første gang.

Dommerpanelet bestod af Helle Brøndum Carlsen, madskribent og anmelder, Mette Blomsterberg, konditor og tv-dommer, Erwin Lauterbach, restauratør på flere adresser, Hans Beck Thomsen, Henne Kirkeby Kro, Sylvester Andersen, Den Kongelige Skydebane, og sidste års vinder af Årets Østerskok Patrik Jaros, Bocuse d’Or Akademiet samt Svend Rasmussen, madanmelder og konferencier.

oesterskok
Vinderen af Årets Østerskok 2018 Simon Thrane præsenterer sin ret

Vinderen i den salte kategori blev Simon Thrane fra Restaurant Trio i København med en fortolkning, der inkluderede hybenrose, hyben og jalapenos ”til at give retten lidt spark”, som vinderen sagde.

Denne ret var uhyre enkel, enorm effektfuld og med en østers, der stadig var det dominerende element. Bravo”, lyder det fra Hele Brønnum Carlsen, overdommer i den salte kategori.

Kun et enkelt point skilte første og andenpladsen, som gik til Nikolaj Christiansen fra restaurant Treetop i Vejle. Han havde bl.a. tilføjet ost, bakskuld og friteret torskeskind til sin østers.

Tredjepladsen gik til Thomas Pasfall fra Restaurant Pasfall i Odense, der tog Fyn med til Fanø og forkælede østersen med røg, rygeost, karse og radiser.

Østers i desserten?
Casper Sundin arbejder på sit projekt til det søde køkken

Årets konkurrence var udvidet med en helt ny kategori ”østers i det søde køkken”. Det var noget af en udfordring for såvel deltagerne som publikum og ikke mindst for dommerne.

Jeg har aldrig prøvet af bruge østers i desserter, men konkurrencen viste, at det kan man sagtens”, sagde Mette Blomsterberg, konditor og TV-dommer og nu også dommer i søde sager baseret på østers.

Det skal jo være en dessert, men samtidig skal man kunne smage østersen, ellers giver det ikke mening”, siger Mette Blomsterberg.

Det kunne man i vinderretten kreeret af Casper Sundin, fra Estate Cofeee Copenhagen. Her var til østers føjet æble og rønnebær toppet med en frugtig, mørk chokolade, der både var brændt og i ”rå” form.

Det var en virkelig nytænkende og meget delikat dessert”, lød det fra den imponerede dommer Mette Blomsterberg.

Simon Thranes vinderret med hybenrose, hyben og jalapenos. Ikke kun en fryd for ganen, men også for øjet

Vinderne i de to kategorier belønnes med et østers gourmet-ophold for dem selv og deres implicerede køkkener på Fanø under Østersfestivalen næste år.

Desuden uddelte overdommeren en nyoprettet særpris ”Den Åbne Østers” til en person, som har gjort særligt meget for at udbrede østersen i det danske køkken. Den gik til ‘the grand old man’ kokken Erwin Lauterbach, der i årtier har lært danskerne at elske fisk, skaldyr, grøntsager – og østers.

Erwin har lært os, at østers kan mere end at ligge på et fad”, siger Helle Brønnum Carlsen, som tilføjer at Lauterbach naturligvis også har været med i dommerpanelet siden Østersfestivalens start.

Bag Fanø Østersfestival står Foreningen Fanø Østersfestival i samarbejde med Danske Færger A/S, Dansk Ø-Ferie, Visit Fanø, Naturpark Vadehavet, Business Region Esbjerg, Sydvestjyske Smagsoplevelser og flere lokale foreninger og ildsjæle.

Foto-kredit: Alle fotos ved denne reportage: Søren F. Gammelmark.

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen