Vitskøl Kloster er nu Danhostel
Klosterliv i Himmerland. De senere år har Vitskøl Kloster, der ligger, lige ud til Limfjorden mellem Løgstør og Aggersundbroen mod vest, åbnet sig ud til omverdenen. Og sidste led i denne åbning, er at det gamle munkekloster fra 1100 tallet for nylig er blevet en del af den danske vandrerhjemskæde, Danhostel. Med godt en snes store dobbelt værelser er her plads til familier samt mindre grupper, som kan holde konferencer eller møder i disse hyggelige og spændende historiske omgivelser. Nutidens overnattende gæster lever dog ikke så spartansk, som den store hvide bygnings første gæster gjorde. Det var nemlig Cisterniensermunkene, som grundlagde klosteret i 1158 og blev de i flere hundrede år. I den periode byggede de på klosterets mange bygninger ikke mindst en kæmpekirke, som dog blev revet ned efter reformationen i begyndelsen af 1500 tallet. Indtil da var det de katolske munke som herskede her og indtil reformationen havde deres kirke med klostrene stor magt og rigdom.
Klosterliv og asketisk liv
Munkene levede et asketisk liv, hvor de forsagede lækker mad, et dejligt sexliv og andre hyggelige sysler. De arbejde hårdt i troen på gud og et liv efter døden. Da de ankom til Vitskøl Kloster medbragte de en række urter , og de anlagde en store urte – og køkken have. Gennem flere hundrede år dyrkede de fødevarer, samt urter til kokkekunst og medicin. Også i dag er dyrkningen af læge- og krydderurter et varemærke for Vitskøl. Således kan besøgende opleve gartneriet, der har tre drivhuse, samt den unikke arkitektur og botanik i de fem velbevarede haver, hvis historie går 850 år tilbage.
Efter reformationen blev klosteret senere konvertere til en herregård og senere igen til et drenge hjem. For ganske få år siden kunne man som udefra kommende ikke bare sådan komme ind på klosteret som individuel gæst. Men med Danhostels indtog på det historiske kloster kan man nu overnatte på stedet som turist.I dag arrangeres et hav af aktiviteter i klostrets smukke historiske sale. Stedet er en historisk perle, som i dag fremstår som et unikt bygningsanlæg, der kan danne rammen om overnatninger for turister, samt kurser og konferencer. Faciliteterne er præget af storhed, enkelthed og kvalitet. Perfekt til overnatning ved Limfjorden i Ranum.
Munkekælderen med klosterliv
Og når arbejdsdagen slutter, er der plads til at man kan hygge i den store pejsestue, mens maden tilberedes i klosterets køkken og der dækkes op til middag under det hvælvede loft i munkekælderen. Indretningen af klosteret er gjort med respekt for klosterets arkitektur – fra de brede planker i gulvene til malerierne, der afspejler klosterets spændende historie.
Udover at udforske de tre fløjes indre rum med historiske malerier og anden kunst, er der også mulighed for udendørs aktiviteter i den smukke natur omkring klostret. De er kun 5 minutters gang til egen strand, som ligger på Limfjordens Vestkyst med udsigt til Livø.
Bag Klosteret er der en stor skov med rige muligheder for gå- og løbeture mellem bøge- og løvtræer, og i den nærtliggende plantage, Uhrehøj, kan der køres Mountainbike på anlagte ruter gennem området. I gå afstand fra Danhostel Vitskøl Kloster ligger Vilsted Sø, som med sine 450 hektarer er den største ferskvandssø i Nordjylland og Vesthimmerland. På en gåtur langs søen, kan Klosterets Herefordkvæg og får opleves, som græsser på dele af den 20 km lange vandresti rundt om søen.
Kostskole
Udover at være et Danhostel og udflugtsmål er Vitskøl Kloster også et moderne uddannelsessted. Vitskøl Kloster drives nemlig af Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser, TAMU, der er et landsdækkende uddannelsessystem, for udsatte unge mellem 18 og 30 år, der herigennem kan få fodfæste på arbejdsmarkedet. TAMU er en arbejdsmarkedsuddannelse baseret på reelle produktions- og serviceydelser.
De unge kommer her på grund af personlige og sociale vanskeligheder og de har ikke tilknytning til arbejdsmarkedet. Her på stedet gør man de unge via en venlig, dejlig og pædagogisk måde parate til at de kan træde ind på arbejdsmarkedet og få et rigtigt job. Det er de unge under uddannelse, der vedligeholder klosteret, passer dyr og landskab, laver mad og driver klosterhaven.
I øjeblikket er man i gang med at bygge en ny kostskole til de knap 70 elever omkring 100 meter fra selve klostret. Her får eleverne endnu bedre boligforhold samt bedre hyggeområder. I forbindelse med byggeriet etableres en ny reception med café, skolestue, salg af krydderurter og meget andet. Caféen vil byde på lækker mad af lokale råvarer, krydderurtesnaps og godt dansk smørrebrød. Der vil også blive en gårdbutik, hvor der bliver salg af kvalitetskød fra egne enge, relevante bøger om historiens vingesus, krydderurter og andet. På den måde er Vitskøl ikke bare et stykke Danmarkshistorie, men også et stykke spillevende nutid.