Billund Airport har forbindelser til næsten 100 destinationer

Af Bent Bernardi Sørensen

Jeg har ofte talt med min gode bekendt Torben fra København om at tage en uge til de varme lande. For at dykke eller se noget natur på landjorden.
Men Torben er skeptisk, og selv om han snart er 40 år, har han kun været i Jylland en gang som barn. I Kolding.
– Kommer du så til København, så vi kan rejse sammen? har han spurgt
– Du kan lige så godt komme til Billund. Der er flere fly til Egypten hver uge.
– Nå, men det er vel mindre fly, så du skal mellemlande i Købehavn.
Jeg ryster på hovedet, for selv om Torben har arbejdet med rejsebranchen i årevis, er der meget, han ikke ved om rejser.
Jeg har forklaret ham, at Billund har kapacitet til de største passager- og fragtfly, og at der er flere end 1600 ansatte – halvdelen ansat i det offentligt ejede lufthavnsselskab, resten i tilknyttede virksomheder.
– Hvordan har I fået alle de mennesker til at flytte til Jylland? spurgte han.

 

Friskbagt brød og leverpostej

Jeg ville ønske, Torben var med fra starten af vores planlagte tur – fra Billund Airport. Jeg ville gerne vise ham, hvor nemt det hele fungerer i Vestdanmarks internationale lufthavn. Jeg rejser selv ofte fra Københavns Lufthavn i Kastrup, så jeg har nemt ved at sammenligne.
Parkeringsarealet i Billund er overraskende stort, men overskueligt. Sektionerne har navn efter de populæreste ferielande, og der er shuttlebus, hvis man er så uheldigt at være nødt til at parkere i et yderområde.
I check in-området bliver man næsten altid kontaktet af servicepersonale, der hjælper, hvis man ikke kan finde ud af at anvende automaterne. Informationsskiltene om bagageaflevering er som i de fleste store lufthavne, og selvbetjeningen går hurtigt.
Hvis man har god tid, og der er kø ved sikkerhedskontrollen, kan man hygge sig i det store caféområde.
I lørdags brokkede et par unge kvinder sig over, at køen ved sikkerhedskontrollen blev afviklet for langsomt i forhold til i København. Jeg er uenig. Kontrollen i Billund foregår smidigt, men der kan naturligvis opstå flaskehalse, når nogle passagerer ikke har sat sig ind i, hvordan man skal forholde sig.
– De er simpelthen så emsige her i Billund, sagde den ene kvinde. Engang blev jeg knaldet, fordi jeg havde en bakke leverpostej i håndbagagen.
– Det er da vel løgn! Er du ikke veganer?
– Jo, men jeg skal godt nok ha’ en leverpostejmad, når jeg rigtig sulten, og jeg skal altså osse ha’ andesteg juleaften.
Da fik vi lige et gratis grin i køen.

Aktiviteter i ventetiden

Efter kontrollen går man op på første sal og kan ikke undgå at skulle igennem det såkaldt toldfrie område. Det er dog en formildende omstændighed, at der ofte er smagsprøver på gin, whisky eller rom.
I afgangshallen kan man købe friskbagt brød, der er fem spisesteder, en velforsynet kiosk med et stort udvalg romaner og anden litteratur. Naturligvis er der også en Lego-butik. Det er jo Billund, og det var Lego, der i 1964 anlagde byens første flyveplads / lufthavn. Flere steder i lufthavnen findes store, flotte Lego-skulpturer.
King Amled Lounge på øverste etage har et pænt udvalg af mad og drikkevarer og behagelige siddeområder. Engang var loungen det eneste sted i lufthavnen, hvor man kunne finde stikkontakter til telefoner og computere, men nu er der både ladestationer og masser af kontakter i afgangsområdet – i modsætning til København, hvor man skal være stedkendt for at finde en stikkontakt.
I området er også en lille legeplads for voksne – bordfodbold. Og det er gratis at spille. Både børn og voksne kan downloade en app og tage på skattejagt – BiLLs Rejse.

Fly til tiden

Billund Airport har 16 gates, og der er trafik fra tidlig morgen til sen aften. Der er forbindelser til flere end 90 destinationer, og lufthavnen har kapacitet til at betjene 3,5 millioner passagerer årligt.
Hvis en flyafgang er forsinket er der endog en informationsskranke, hvor en repræsentant for flyselskab eller rejsearrangører kan slå sig ned for at besvare de rejsendes spørgsmål.
I mange lufthavne forstyrres man ofte af højttalerudkald til passagerer, der ikke er gået til gaten i tide, og ad henstillinger om ikke at efterlade bagage. I Billund er disse forstyrrelser begrænset til et minimum.
I gaten er der ikke siddepladser til alle, men ventetiden er som regel kort, for langt de fleste fly kommer af sted til tiden – blandt andet fordi passagerne “sorteres” så, de, der skal sidde bagest i flyene, benytter flyets bageste indgang.
Efter fem timer landede mit fly i Egypten, og jeg ringede straks til Torben for at høre, hvor han ventede.
Men Torben var blevet hjemme. Faktisk havde han slet ikke bestilt rejsen, for han syntes, det var for besværligt at skulle rejse alene.

Bent Bernardi Sørensen

Født nøgen.

Bent Bernardi Sørensen has 41 posts and counting. See all posts by Bent Bernardi Sørensen