SAMSØ – 60 er nu tilmeldt 100 km løb

Samsø Ultra den 17. juni er et 100 km langt løb, hvor det ikke drejer sig om at komme først og sætte rekorder, men om at få en god oplevelse.

Bag Samsø Ultra står den 44-årige barnefødte samsing Palle Sørensen. I dag er han med en bopæl i det jyske ”kun” fritidssamsing, men det skal, som han formulerer det, ikke afholde ham fra at dele en enestående oplevelse med andre.

Han løber selv to-tre gange om ugen og har ved flere lejligheder løbet ultra-løb mellem 50 og 250 km.

– Det gælder ikke om at komme først eller løbe længst. For mig er det oplevelsen både mens løbet planlægges, under og efter løbet, der giver mening. Man møder undervejs en masse dedikerede mennesker og får et inspirerende input, som bringer en videre i tilværelsen, siger Palle Sørensen.

Det enestående ved at lægge det 100 km lange løb på Samsø er, at det giver mulighed for at opleve hele Danmarks natur i ét løb: Mød Vetsjyllands hede, Fyns bøgeskove, Sjællands bløde bakker, Mols Bjerge, den sønderjyske marsk, Nordsjællands rullestens-kyster, Vesterhavets sandstrande og Samsøs helt egen og unikke Stavns Fjord.

– Samsø er ikke et sted man lige kommer til. Det er et valg, man skal træffe. Løbe-sporene er lagt steder, man alligevel ville besøge på Samsø. Fælles for ruterne er, at der er valgt mindst muligt asfalt. Det er ikke så svært på Samsø, hvor der er gode muligheder for at komme ud i terrænet på grusvej, sti, gennem krat, skov, græs, gedespor og slet ingen spor, eksempelvis på strandstrækninger, siger Palle Sørensen.

Tilskuervenlig rute

Løbet kommer gennem flere fredede områder, såsom Nordby Bakker og Stavns Fjord og passerer med stor velvilje fra lodsejerne også ind over private områder. Undervejs passeres nogle af Samsøs ”hotspots” som Issehoved, Ballebjerg, Møgleskår, Mårup Havn, Kanhave-kanalen, Sælvigbugten, Ilse Made kilden, Vesborg Fyr, Brattningsborg, Ballen Havn, Besser Rev, Stavns og Langøre. Der er med andre ord tale om en meget tilskuervenlig rute, som også undervejs indbyder til socialt samvær. Palle Sørensen beder venligst om at der undervejs udvises respekt for både private ejendomme og sårbar natur.

Ud over det 100 km lange ultra-spor afvikles samtidig en enestående mulighed for på samme dag at løbe to marahonløb på forskellige ruter. Her er der, i modsætning til ultra-løbet, udlagt præcise spor. Der er desuden et 57,8 km løb og en halvmarathon. Til ultra-løbet er p.t. tilmeldt 60, 12 er tilmeldt halvmarathon, 2 løber en fuld marathon og 18 har valgt den alternative 57,8 km rute. Det vil endnu være muligt at tilmelde sig, men der er kun få pladser tilbage på de enkelte ruter.

Mens Palle Sørensen det første år stod alene med hele arrangementet, har han nu fået hjælp fra familie og gode venner. Der er dog kun tilknyttet 8-10 hjælpere. Der bruges fire dage på etablering af sporet. På dagen vil der være tre bemandede depoter, mens en række nødvendige depoter på ruten vil være ubemandede.

Et 100 km løb gennemføres normalt på 8-10 timer. Blandt deltagerne i år er en kendt rekordhaver, som på et 24 timers løb har opnået den næstlængste distance. Flere af dem, der deltager i ultra-løbet betragter det i øvrigt som opvarmning til Samsø Marathon den 19. august, et løb som har andre arrangører.

Tak til Horsens All Runners for lån af fotos til artiklen.

Mere om ultra-løbet på www.samsoe-ultra.dk

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen