Schindlers fabrik er både interessant og tankevækkende

Fabrikanten der reddede 1.200 jøder fra ghettoen i Krakow under 2. verdenskrig.

Man kan sagtens forestille sig et museum, der fortæller om Nazitysklands okkupation af den polske by Krakow, men kan man også forestille sig dette museum placeret i en gammel fabriksbygning. Jo, det kan man godt, når der er tale om den legendariske emaljefabrik, som Schindler overtog og indrettede under krigen. Han købte de tyske militærofficerer til at stille med arbejdskraften til en decideret sulteløn og forøvrigt tog rigeligt med betaling for de emaljeskåle, -fade og krus, som han solgte til den tyske armé.

Schindlers Fabrik
Symbolerne er stærke på museet, der skildre Krakow 1939-45.

Schindlers fabrik er Krakows nye attraktion

I den tidligere administrationsbygning, hvor kontorfolk sad og hold mandtal på arbejderne, deres daglige produktion og kalkulerede priserne, som Det trejde Riges arméer skulle betale for varerne, er der i dag indrettet et spændende museum. Selve udstillingen er levende og vedkommende, men man må selvfølgelig også tage i betragtning at den henvender sig først og fremmest til besøgende med et vis forhold til lokalområdet eller har berøring med ofre af Holocaust.

Forholdene i Krakow i de første fem år af 1940’erne må have været et helvede. Både for de polske indbyggere, men især for den store jødiske befolkning i byens sydlige del, Kazimier. Det var Kong Kazimier, der lod jøderne komme til  denne nye bydel allerede i 1300-taler, hvor jøderne også var forfulgt, da man i det kristne Vesteuropa havde fået den opfattelse at pesten skyldes jøderne. I Krakow flyttede de ind og forresten også i resten af det polske område.

Da krigen bryder ud den 1. september 1939, er der ca. 6 millioner jøder i Polen. Da befrielsen kommer i januar 1945, er der kun få tusinde tilbage. Omkring halvdelen blev ofre for Holocaust og resten flygtede. Tilsammen mener man, at det samlede antal europæiske jøder der omkom i udryddelseslejrene er på mellem 5 og 6 millioner.

Siden Schindler fabrikerede emaljevarer til den tysk hær, har fabrikken været benyttet til anden produktion under kommunismen regime og i den sidste periode blev der produceret elektronik. 

Nye generationer kan lærer meget på den gamle fabrik

Skoleklasser fra hele Polen kommer på besøg her. De får et dybdegående indtryk af begivenhederne fra september 1939 til befrielsen i januar 1945, da Den røde Arme rykkede ind i byen. Men, denne del af historien fæstner sig endnu mere ved at museet er indrettet i den gamle emaljevarerfabrik.

Oscar Schnidler rykkede hurtigt ind den tomme fabrik, allerede i september 1939.

Skoleklasser og turister fra Tyskland finder også vej til både Krakow og Schindlers Fabrik på 4 Ulica Lipowa. De nye generationerne er interesseret i belysning af nazisternes gøren og laden i de besatte lande, ikke mindst her i Krakow, bare 60 km fra den største KZ – og udryddelseslejr, Auschwitz / Birkenau.

I dag kan de se hvad forblindelse og manipulation med fakta kan fører til. Den massive kampagne og den altid tilstedeværende propaganda fra regimets side, som fortalte om de problemer som jøderne medførte og hvor dejligt det ville blive hvis bare de blev sendt et andet sted hen. Væk fra Tyskland, væk fra dagligdagen og væk fra den indflydelse, som man mente de uberettiget havde skrabet til sig,

Oscar Schindlers kontor er genskabt og står i dag som et stærkt interiør midt i de mange rum med den historiske gennemgang af Krakow 1939-45.
Ved hjælp af massepsykose og indoktrinering fik nazisterne opildnede mange polakker til at forfølge jøderne, så det var forholdsvis nemt at overtale de jødiske rabbinere til at flytte fra det gamle jødekvarter, Kazimier, til den specielt indrettede Ghetto tæt ved Schindlers Fabrik.
Schindlers Fabrik er i virkeligheden tom for produktion, men det er lykkedes at finde disse autentiske transportvogne, et sted i den store fabrik.

Oscar Schindler, en forretningsmand med stort F.

Han blev født i Sudeterland i begyndelsen af 1900-taller og havde flair for forretninger og industri, en rigtig i værksætter. Han var medlem af NSDAP, National Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei i daglig tale Nazistpartiet. Dette var adgangskortet og emblemet til direkte kontakt med alle dem i det politiske og ikke mindst det militære system, der havde noget at skulle have sagt. Ikke mindst Amon Göth, kommandanten fra arbejdslejeren Plaszow, der sikrede jøderne fra at blive deporteret til udryddelse i Auschwitz, så længe Schindler kunne fremvise en liste over sine arbejdere.

Schindlers liste redderede ca. 1200 jødiske arbejdere både børn og voksne

Med listen i hånden fik Oscar Schindler og hans nærmeste bogholder Itzhak Stern og flere andre, reddede de over 1000 jøder fra rædslerne under Holocaust.

Schindlers List er den filmiske beretning, skabt af Steven Spielberg i 1993. En sort/hvid med en enkelt rød stafagefarve, som har en legendarisk virkning i en ellers meget tung film.

Vagn Molnit

Vagn Molnit er redaktør af FerieBlogger.dk men også foto/video-producent. Endelig bliver det også til enkelte indlæg, engang imellem.

Vagn Molnit has 21 posts and counting. See all posts by Vagn Molnit