Uhygge i en gammel fæstnings buldermørke

Josefov
Guiden inddrager stearinlysholderne, inden vi går ind i de mørke gange. Foto: Mogens Hansen

Af MOGENS HANSEN

Guiden, der i sin historiske klædning næsten ligner Napoleon, fører os rundt i Josefov-fæstningen i det nordlige Tjekkiet. I begyndelsen er det en almindelig rundtur blandt kanoner, voldanlæg, militære installationer m.v. Men mod slutningen bliver besøget dystert, for ikke at sige uhyggeligt.
Guiden fortæller os, at vi nu skal opleve det samme, som fæstningens soldater for et par hundrede år siden jævnligt blev udsat for: At gå ad lave, snævre, underjordiske gange, som uden lys forbandt fæstningens forskellige dele. Det behager ikke flere af rundturens deltagere, og da der selvfølgelig ikke er tvang involveret i besøget, leder guiden de mørkerædde til et fælles mødested ad gange, som er oplyst.
Resten af os tager imod opfordringen om at prøve en del af det barske, fortidige soldaterliv. Vi bevæger os langsomt ind i de mørke gange, hvor der hurtigt bliver buldermørkt. Men når man ikke er bange for mørket, er det værste næsten, at mennesker af nutidig højde og størrelse ikke kan gå oprejst og konstant støder skuldrene mod væggene. Vi kan intet se. Man føler sig næsten som en blind, der må famle sig frem, og vi er konstant nervøse for at støde hovedet, skuldrene, knæene eller fødderne mod uventede fremspring i loft, vægge eller gulv.
Vi slipper dog med lidt murstøv i håret og på tøjet, og efter fem-otte minutters gang (de føltes som en evighed) kan vi se et svagt lys i det fjerne. Vi kommer frem til det oplyste område, hvor vi igen mødes med de mørkerædde, ånder lettede op og griner i kor ad den usædvanlige oplevelse.

Beskyttelse mod prøjserne

Josefov
Bastionerne er i fin stand. Foto: Mogens Hansen

Josefov-fæstningen blev anlagt i 1780’erne for at beskytte det østrigske imperiums nordlige grænse mod angreb fra Prøjsen. Samme rolle havde en lignende fæstning i Terezin længere mod vest i Tjekkiet Terezin er på dansk bedre kendt som Theresienstadt, der under Anden Verdenskrig var tysk Kz-lejr, hvortil danske jøder blev deporteret. Begge fæstninger minder i deres konstruktion en del om Kastellet i København.
Josefov-fæstningen er en del af byen Jaromer, som ligger godt 120 kilometer nordøst for Tjekkiets hovedstad, Prag.

Josefov
Kanoner kan stadig ses i fæstningsanlægget. Foto: Mogens Hansen

Fæstningen fungerede som våbenarsenal, lager for krudt og sprængstoffer og som opbevaringssted for fødevarer til militæret. Desuden var den et nogenlunde sikkert opholdssted for soldater og civile. Fæstningen blev aldrig involveret i krig. Da det i 1866 kom til en østrigsk-prøjsisk krig, undgik prøjserne at angribe fæstningen. Den blev lukket som militært anlæg to år senere.
Det unikke ved Josefov-fæstningen er de labyrintiske, underjordiske gange. De strækker sig over i alt 45 kilometer, og det er der ikke andre eksempler på i Europa.
Over tid er en stor del af det samlede fæstningsareal på næsten 300 hektar blevet bebygget med civile boliger. I dag er Josefov nok mest kendt for en stor heavy metal-musikfestival, som hvert år tre dage i august samler tusindvis af mennesker.

Rejsen var betalt af CzechTourism.

Josefov
Den centrale plads i fæstningsbyen Josefov. Foto: Mogens Hansen

Mogens Hansen

Mogens Hansen, journalist siden 1972. Har skrevet rejseartikler siden 1980. Var i ca. 40 år ansat på dagblade, heraf de sidste 30 år på Jyllands-Posten. Afsluttede det faste fuldtidsarbejde med 3-4 år som rejseredaktør på JP. Forsatte derefter som freelance rejseskribent for Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Vagabond, Turen Går Til, guide.dk, Kristeligt Dagblad og FerieBlogger.dk. Blev kåret som Årets Rejsejournalist 2014 af foreningen Danske Rejsejournalister. "Mogens Hansen døde juni 2022. Han efterlader mange minder og fortællinger fra sit aktive rejseliv, blandt andet her på ferieblogger.dk"

Mogens Hansen has 54 posts and counting. See all posts by Mogens Hansen