GAARDEN på Bornholm – det første madkulturhus

Når skoleferien starter om nogle dage er der samtidig lagt op til højsæson for Bornholms Madkulturhus GAARDEN syd for Gudhjem

Ingen kan vist længere være i tvivl om at Bornholm stikker af fra det øvrige Danmark, når det drejer sig om innovativ udvikling af fødevarer fra små producenter.
Det startede vel i virkeligheden i 2009 med den første kokkekonkurrence Sol Over Gudhjem, hvor madkulturen fik lov til at udfolde sig. Det var mest tænkt som skæg og ballade, men legen fik hurtigt et kommercielt sigte, hvor madkulturen begyndte at udvikle sig mod et mere frugtbart bornholmsk fødevareunivers.
Og hurtigere, end vi i det hele taget kunne forestille os, dukkede en Johan Bülow op med sit lakridsunivers, og til alles overraskelse fik den bornholmske restaurant Kadeau, født i en tidligere strandkiosk i det sydvestlige Bornholm, en Michelinstjerne. Det havde vist de færreste forudset.

Madkulturhuset er opført i nær tilknytning til landbrugsmuseet Melstedgaard

Gammelt og nyt mødes

Men det er på den baggrund Bornholm i 2015 kunne åbne Danmarks første madkulturhus, GAARDEN, som en selvstændig tilbygning til landbrugsmuseet Melstedgaard syd for Gudhjem.
Her møder gæsterne både den historiske fødevareproduktion og gamle køkkentraditioner og den blomstrende bornholmske madkultur, hvor råvaren, tilberedningen og samværet omkring maden går op i en højere enhed.
Det var Bornholms Museum, der fødte ideen om et madkulturhus, og ideen blev bakket op af Gourmet Bornholm, som er en del af Regional Madkultur, Bornholms landbrug, HORESTA, Destination Bornholm m.fl., og GAARDEN rummer de fysiske rammer for at madkulturhus, som skaber aktiviteter, oplevelse og uddannelse. Det er ikke kun et oplevelsesforum for Bornholms turister, men tillige et kulinarisk møde- og udviklingssted for fødevare-erhvervet nationalt og regionalt, og GAARDEN medvirker dermed til at forme en bæredygtig erhvervsudvikling mellem bornholmere, turisme- og fødevareerhverv.

En række fonde har medvirket til projektets gennemførelse, bl.a. RealDania, EU’s regionalfond, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, FÆRGEN, Sparekassen Bornholms Fond samt en række mindre og lokalt funderede fonde og legater.

Grønne fif og fiduser gives videre. Der skal mere grønt i køkkenet

Resultatet er blevet et hus, som ganske enkelt er smagen af Bornholm. GAARDEN er et nytænkende lærings- og oplevelsescenter for alle – lige fra folkeskoleelever, mor-far-børn, internationale masterclasses for kokke og gourmeter og gourmander.

– Johan Bülow kunne have udviklet sin lakrids her i lokalerne, hvor vi har udstyret til at eksperimentere med udvikling af nye fødevareprodukter, siger Mikkel Bach-Jensen, der er leder af madkulturhuset. Han håber at GAARDEN kommer til at hjælpe nye spirer med at føre deres ideer ud i livet, men også at de eksisterende producenter vil bruge huset til at hjælpe hinanden med at udvikle nye fødevarer. Det skal være et sted, hvor nye og etablerede kan sparre med hinanden, holde events og sammen skabe basis for endnu bedre fødevarer på Bornholm.

I gårdbutiken SKAFFERIET kan man købe produkter fra alle små og store producenter på Bornholm

Ud over madkulturhuset finder du også på samme adresse landbrugsmuseet Melstedgaard. I det gamle gårdmiljø fra 1700 tallet har man nænsomt renoveret den tidligere ”gårdkone” og indrettet gårdbutikken SKAFFERIET, hvor man kan købe produkter fra store og små producenter på Bornholm. SKAFFERIET er med andre ord et udstillingsvindue for øens samlede fødevareproduktion. Et samarbejde med COOP har medvirket til at fødevarer fra Bornholm kan købes overalt i Danmark.

Som nævnt er det antageligt kokkedysten SOL OVER GUDHJEM, der satte hele udviklingen gang. Kokkedysten eksisterer stadig. Fire unge kokke dyster netop den 24. juni på havnen i Gudhjem på at skabe det bedste, de formår, ud fra en kasse med ukendt indhold af fødevarer produceret på Bornholm. Desværre er det ikke muligt for mig at være til stede ved denne begivenhed, som med telte og udstillinger fra omkring 50 fødevareproducenter og tusinder af besøgende har udviklet sig til at være en af Bornholms største events efter Folkemødet.

Læs mere om åbningstider, events og specialarrangementer  på www.gaarden.nu.

Fotos til denne artikel er stillet til rådighed af GAARDEN (fotografer: Christian Bjørklund og Thomas Guldbæk)

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 56 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen