Årets vildtret kåres på Samsø

I weekenden den 4. og 5. november vil Samsø bogstaveligt talt stå på gloende pæle i forbindelse med afviklingen af den store kokkekonkurrence Årets Vildtret

Det er Samsø Madkulturhus i samarbejde med Bæredygtig jagt, der står bag konkurrencen Årets Vildtret, som er en klassiske kokkekonkurrence, hvor dygtige kokke fra hele landet arbejder med vildt fra de samske jagtmarker og råvarer fra ”hele Danmarks Køkkenhave – Samsø”.

Bæredygtig Jagt er et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund, Dansk Skovforening og Sektionen for Større Jordbrug. Konkurrencen blev første gang holdt i 2011 og det er den grundlæggende ide, at man efterhånden vil arbejde sig rundt til alle landsdele. I år er det med andre ord Samsøs tur til at være vært for det store arrangement, som ud over selve kokkekonkurrencen også indebærer jagter, udstillinger om vildt og vildtpleje, guidede ture i den samske natur, foredrag og, naturligvis, også mulighed for indkvartering og deltagelse i en gourmetmiddag.

Sidst på formiddagen søndag vil det være muligt at opleve en klassiske vildtparade, hvor det friskskudte vildt præsenteres til jagthornenes blide toner. Derefter kan konkurrencens kokke, efter lodtrækning, udvælge vildt fra paraden, som de derefter skal tilberede og servere for de 5 dommere, som kl. 17.00 vil kåre vinderen af konkurrencen. Kokkene ved ikke på forhånd, hvad der er blevet skudt, og hvad de kan vælge, det afhænger helt af jagtlykken.

Foruden kokkekonkurrencen afholdes også ”Årets Vildtprodukt”, hvor et dommerpanel bedømmer forarbejdede vildtprodukter indsendt af producenter fra hele landet.

Mange fravælger vildt, når der skal planlægges middag til familie eller gæster. ”Det er for svært at håndtere,” siger nogle. ”Det bliver så hurtigt tørt,” fortæller andre. Og det er synd! For vildt er både velsmagende, sundt og bæredygtigt. Kødet kommer fra dyr, der har haft et godt og frit liv i naturen. En sæsonvare af høj kvalitet, der er ganske tæt på os forbrugere. Netop dét, skal kokkekonkurrencen Årets Vildtret være med til at sætte fokus på. Det er netop det fokus, Samsø Madkulturhus ønsker at fastholde.

Forud for selve kokkekonkurrencen har været et længere forløb, hvor kokke fra hele landet havde mulighed for at indsende deres bud på Årets Vildtret. Blandt de mange indsendte forslag, som blev forelagt anonymt til bedømmelse, er udvalgt seks finalister.

Årets deltagerfelt var muligvis det bedste, der nogensinde har været i konkurrencens syvårige historie. Retterne var af meget høj standard, og det var uhyre svært at vælge,” fortæller dommer Francis Cardenau , og uddyber: ”At vi ikke kender identiteten på de kokke, der har indsendt opskrifterne, før efter valget er truffet, gør udvælgelsen meget spændende og også meget fair, da kokkenes meritter ikke er et kriterie. Stjerner, anmeldelser og kendisfaktor betyder ingenting, kun velsmag, præsentation og brugen af råvarer.”

Det er et creme de la creme dommerpanel, der både har stået for udvælgelsen af finalister og som også skal bedømme de færdige retter. Ud over Francis Cardenau sidder Helle Brøndum Carlsen, Mette Gassner, Michel Michaud, og Vivi Schou i dommerpanelet. En af landets mest erfarne madkommentatorer, Svend Rasmussen, vil behændigt føre både kokke, dommere og publikum gennem dagen. Svend er kendt som madanmelder på Berlingske, og sidder tillige i bestyrelsen for Bocuse d’Or.

Og så når vi vel langt om længe frem til de seks, som det hele drejer sig om. De seks finalister er: Johannes Fjallheim Kier-Hansen (Restaurant Den Gamle By i Aarhus), Mads Kongsgaard Jensen (Souschef på Søllerød Kro), Nicholas Min Jørgensen (Køkkenchef på Restaurant Substans, Aarhus), Anders Rytter (Souschef på Hotel Frederiksminde, Præstø), Brian Pedersen (Køkkenchef på Atelier 85, Kvistgaard) og Mathias Sejer Sørensen. Den opmærksomme læser har formentlig allerede spottet, at der blandt finalisterne er indehavere af Michelin-stjerner.

Der er knyttet en del økonomi til så stort et arrangement. FÆRGEN er i den forbindelse  indtrådt som hovedsponsor. Samtlige arrangementer kan bookes via Dansk Ø-Ferie, og da der i skrivende stund fortsat udvikles på events og tilsluttede oplevelser anbefales det at kigge forbi www.aaretsvildtret.dk

Fotos fra Årets Vildtret konkurrence i 2016: Søren Gammelmark

Jørn Henrik Jørgensen

Journalist siden 1962. Mesterlæreuddannet med kortvarigt kursus på Danmarks Journalisthøjskole. Medlem af Dansk Journalistforbund siden 1964. Ansættelser på flere provinsaviser, freelance-tilknytning til DR en årrække, studier i statskundskab (Århus Universitet) 1973-75, 1976 kortvarigt fung. chef for Grønlands Radio udsendt af Ministeriet for Grønland, derefter flerårig ansættelse Berlingske Tidende, chef for Avisradio 1984-86, 1986-88 udviklingsopgave for landsdækkende dagblad, derefter freelance med fokus på arkitektur og kurser i corporate image for mindre virksomheder, siden 1995 freelance rejsejournalist med speciale i Tyskland, Sydsverige, Nordatlanten, Nordfrankrig. Mangeårigt medlem af Danske Rejsejournalister og nu æresmedlem af denne forening.

Jørn Henrik Jørgensen has 52 posts and counting. See all posts by Jørn Henrik Jørgensen